PFA vil ikke binde spillerne sine til lønnskutt

Den britiske helseministeren ba innstendig spillerorganisasjonen PFA om å få spillerne med på lønnskutt, men PFA vil ikke binde spillerne til en slik ordning. Nå hagler reaksjonene mot PFA-sjef Gordon Taylor.

Publisert Sist oppdatert

Helseminister Matt Hancock adresserte det britiske folket torsdag ettermiddag, etter at det ble kjent at hele 2 921 briter nå har omkommet etter å ha blitt smittet av coronaviruset. 

LES OGSÅ: Blir ikke enige om lønnskutt

Blant momentene han nevnte var et klart ønske om at Premier League-spillerne, gjennom spillerorganisasjonen PFA, tar et lønnskutt for å hjelpe situasjonen i mange kriserammede klubber. 

– PFA har reagert sent her, sa Hancock. 

Torsdag kveld kom imidlertid svaret fra PFA-sjef Gordon Taylor i form av et langt skriv.

UPOPULÆR: PFA-sjef Gordon Taylor møter kraftig motbør etter at han ikke vil binde spillerne til lønnskutt.

Svaret var imidlertid ikke slik Hancock, og trolig et overveldende stort flertall av det britiske folket, hadde håpet på.

I en lang pressemelding forsvarer organisasjonens omstridte leder Gordon Taylor at PFA har advart medlemmene sine mot å skrive under på kontrakter som innebærer lønnskutt.

I stedet dytter Taylor ansvaret over på klubbene. 

– Vi er kjent med publikums oppfatning av at spillerne bør ta lønnskutt for å betale øvrige ansette sine lønninger. Vårt ståsted er at, som et foretak, bør klubbene selv betale lønnskostnadene om de kan, heter det i pressemeldingen.

Ikke overraskende skaper uttalelsen sterke reaksjoner. 

– Som spillernes fagforening er det vår forpliktelse overfor våre medlemmer og råde dem til ikke å skrive under på noen endringer i kontraktene, særlig ikke når man blir satt under betydelig press uten at man blir skikkelig informert, skriver Taylor videre.

– Vi aksepterer fullt ut at spillerne må vise fleksibilitet og dele byrden av COVID-19-utbruddet for å sikre fremtiden til klubbene og fotballen generelt. Vårt råd som nå går ut til spillerne er at de tar denne forventningen til seg. PFA forventer også at vi vil bidra økonomisk, skriver PFA-sjefen videre. 

Uttalelsene fra Taylor utelukker altså ikke at spillerne må belage seg på lønnskutt, men organisasjonen vil ikke gå for en solidarisk modell der spillerne må gå med på et fastsatt prosentvis lønnskutt.

I Barcelona har samtlige spillere godtatt et lønnskutt på 70 prosent og i en rekke klubber både i Tyskland, Spania og Italia har man gjort det samme.

Nå overlater PFA ansvaret for å finne løsninger til hver enkelt klubb. 

Powered by Labrador CMS