Likandes kar: Juan Mata
Mata ber fotballen ta ansvar
United-stjernen ønsker å se fotballspillere donere deler av lønnen til verdens fattige.
Og ikke bare det; Matas uttrykte mål er at 1 % av alt fotballen generer av inntekter skal gå til veldedighetsfond.
Nå forsøker han å overbevise spillerkolleger og andre om fotballens evne til å påvirke folks liv på en positiv måte, gjennom økonomiske bidrag og sosial bevisstgjøring:
– Hver gang noen skriver under for en klubb, når lønnen er mottatt, når penger kommer inn til klubber, forbund, agenter og organisasjoner, bør 1 % av dette gå direkte til sosiale prosjekter. Ingen vil ha behov for å stille spørsmål, for alle vil kjenne til ordningen, sier Uniteds spanske midtbanemann, og legger til:
– Det er en glimrende idé, og det ville vært fantastisk om FIFA og UEFA støttet oppunder den.
Les også: Matic — hardhaus med et stort hjerte
– Sammen kan vi utrette mye
Selv har Mata forpliktet seg til å bidra med 1 % av alt han tjener til Common Goal et fond som drives av Streetfootballworld. Ifølge The Guardian er dette en sammenslutning av 120 veldedighetsorganisasjoner i 80 land.
“Vårt ønske er å gjøre dette (pengedonasjon) til den nye normalen, til standarden.”
Juan Mata
– Det starter med et lag
Mata ønsker at fotballen i fellesskap skal ta på seg et sosial ansvar og, som han sier: «sette en ny dagsorden».
– Det er vanskelig å få til noe på egenhånd, men om man bringer folk sammen… Under et system som dette kan det settes igang noe stort, skapes en sosial bevissthet. Vårt ønske er å gjøre dette (pengedonasjon) til den nye normalen, til standarden, forklarer Mata, og røper at han i første omgang er på utkikk etter ti andre som kan være med på laget.
– Det starter nemlig med et lag, sier han, og forteller at han i øyeblikket leter blant trenere, spillere — mannlige, så vel som kvinnelige, fra hele verden. Altså ikke bare lagkamerater, men også andre. Det kan være folk jeg har spilt mot eller andre som ikke nødvendigvis holder toppnivå. Og heller ikke bare fotballspillere. Det kan like gjerne være managere og presidenter, klubber og forbund.
– Vi ønsker bare å komme igang og utgjøre en forskjell, sier Mata, som tidligere i sommer tok turen til slummen i indiske Mumbai, hvor han fikk sett nøden på nært hold.
– Noen er skeptiske
Nå håper United-stjernen at tiltaket han har stilt seg i spissen for kan klare å mobilisere massene og endre fotballen. Han innrømmer imidlertid at enkelte kan være vanskelig å overbevise.
– Jeg har allerede vært i kontakt med folk, og de forstår saken når de får den forklart. De fleste av dem innser fotballens muligheter til å få til en endring, men det stemmer også at fotballspillere er skeptiske. Det kan imidlertid skyldes at de har erfaringer med tiltak det aldri ble noe av eller som har vist seg å ikke fungere.
– Her får de imidlertid muligheten til selv å velge hvilket tiltak de vil sette pengene i.
– Streetfootball har både erfaring og den strukturen som må til for å gjøre dette effektivt, og det er fundamentalt. Når folk får høre dette sier de kanskje: «Ok, jeg er med».
Her kan du lese mer om Mata-prosjektet