«Svea» om byggeprosjektet: – Virker som de ikke vet hva de skal gjøre
Søndag står Ralf Rangnick ansikt til ansikt med naboklubben som har lyktes med oppdraget tyskeren selv har fått på Old Trafford. Fem måneder før sesongstart 2022/23 skjønner ikke «Svea» hvor Rangnick eller United vil.
VG-journalist Knut Espen Svegaarden har som City-supporter selv sett hvordan de lyseblå nærmest famlet i blinde på 90-tallet, samtidig som Sir Alex Ferguson løftet ligapokal etter ligapokal.
– De var desperate etter å få til noe, men gjorde feil på feil. Jeg føler det er litt det samme i United nå, sier «Svea» til united.no.
Med ansettelsen av Pep Guardiola ble et berettiget håp tent i den lyseblå delen av Manchester i 2016. Allerede fire år tidligere hadde klubben hentet Txiki Begiristain og Ferran Soriano som hadde jobbet med Guardiola i Barcelona.
Siden har det blitt bygget stein på stein.
Annonse
– Sånn jeg oppfatta det var det derfor han valgte City. Han visste at han ikke trengte å bevise noe fra starten av, og det har nok vært tryggheten hans hele veien. Når han har forlenget kontrakten, har det vært fordi han er trygg og kan gjøre det han tror på uten å måtte kjempe.
Stusser på strategien
Så hva med prosessen John Murtough denne uka bekreftet at Manchester United er i gang med?
– Dette er veldig komplisert, begynner «Svea», og peker på det faktum at klubben siden 2013 har hatt fem managere, ekskludert korttidsvikarene Ryan Giggs og Michael Carrick.
– De klarer ikke å stole på den de har ansatt, og til slutt trykker de på panikknappen. Ole Gunnar Solskjær var en midlertidig manager, og nå har de enda en vikar. Du devaluerer klubben din ved å holde på sånn. De ser hele tiden etter en som kan lykkes, i stedet for å gi den de har valgt den tiden han trenger.
– Jeg synes det ser litt merkelig ut, og jeg er overrasket over måten de gjør det på. Som om de ikke vet helt hva de skal gjøre.
– Men når du kommer inn i en sånn dårlig trend, blir det tatt avgjørelser som ikke skulle vært tatt. Plutselig sitter du med en spillerstall som er hentet av fem forskjellige managere.
Sammen med Rangnick (konsulent), Darren Fletcher (teknisk direktør) og Richard Arnold (administrerende direktør) skal fotballdirektør Murtough ansette klubbens neste manager og stake ut kursen for fremtiden.
– De har hatt kontinuitet på managersiden de siste fem-seks årene. De har en klar identitet og en tydelig idé om hva slags fotball de skal spille. Jeg kjenner Jürgen personlig og Pep fra de tre årene han var i Tyskland som Bayern-trener. Deres idé om hvordan fotball skal spilles styrer alt i klubbene deres, for eksempel når spillere skal signeres og selges, sa Rangnick.
– Dette er hemmeligheten bak deres suksess. De vet hvordan de skal spille, de har en identitet, og dette er rettesnoren for alt de gjør på alle områder. Dette må United utvikle og forbedre de neste årene.
– Skal du bygge noe, må du kanskje velge en som har klart å bygge noe. Pochettino var også en lagbygger i Tottenham, men for meg virker det som det handler mest om at han har et navn.
– Uansett hvem de velger, må de bestemme seg for å satse på han. De kan ikke skifte, skifte, skifte, og håpe at de treffer en dag.
Annonse
Ansettelsen av Rangnick skjønner VG-journalisten lite av.
– Hvorfor hentet de ham? Han er kanskje den rareste United-manageren jeg har sett på lenge. Det er et eller annet som ikke stemmer. Han ser helt bortkommen ut. Det er bare min mening, men jeg har sett alle kampene, forsikrer han.
En «bortkommen» Rangnick gjør likevel ikke at «Svea» våger å innkassere tre poeng på forhånd i Manchester-derbyet.
– Det har jeg ikke rukket å tenke på, men de kampene lever sitt eget liv. Helt åpent!
I «Monday, Bloody Hell» er det denne uka en lang debatt om managerjakten: