Søndag spiller United mot City på Eastlands, og det blir knapt større enn det. Et oppgjør som var stort allerede før City ble et topplag.
Et av de store spørsmålene søndag vil være hvilke offensive spillere som får tillit fra start, og når Falcao er skadefri igjen har Van Gaal mange toppspillere som alle ønsker (og kanskje fortjener) å spille i de store og viktige kampene. Med en kamp borte mot Arsenal rett rundt hjørnet er det kanskje grunn til å være glad for at en som supporter slipper å være den som vraker Robin van Persie, Radamel Falcao, Wayne Rooney eller Juan Mata – eller kanskje til og med flere av dem. Den jobben tar Louis van Gaal seg av.
Annonse
Vi går ut fra at Van Gaal er en av leserne våre, og prøver derfor å hjelpe ham litt ved å se på hvordan nevnte Van Persie, Falcao, Rooney og Mata har gjort det i toppoppgjør de fem foregående sesongene – pluss at vi selvsagt tar med kampen mot Chelsea sist helg, årets første virkelige storkamp.
I England velger vi å definere toppkamper som kampene mot Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City og Manchester United, pluss Van Persies Arsenal-kamper mot Tottenham på grunn av den rivaliseringen en finner der. Vi fokuserer på de hjemlige toppkampene, og ser derfor ikke på store oppgjør i Champions League og Europa League, siden søndagens kamp jo uansett er hjemlig. Et unntak vi tar der er kamper mot de engelske lagene, siden både Falcao og Mata har møtt engelsk motstand med utenlandske lag.
Juan Mata
I Spania defineres toppkamper her som kamper mot lag som i den sesongen det gjelder endte på topp fire.
2014/15: Juan Mata fikk spille fra start mot gamleklubben Chelsea, men klarte ikke å hevne seg. 1 kamp, 0 mål.
2013/14: Mata fikk bare spilletid i én toppkamp for Mourinhos Chelsea, og det var borte mot Arsenal i ligacupen, der han også scoret. For United spilte han fra start mot Arsenal, Liverpool og Manchester City uten at han eller andre United-spillere kom på scoringslisten. 4 kamper, 1 mål.
2012/13: Det ble mange målgivende i toppkamper denne sesongen, og også i denne måltellinga gjorde Mata det bra, med to mål mot både United og Arsenal. 13 kamper, 4 mål.
2011/12: Matas første Chelsea-sesong endte med Champions League-triumf, der han hadde målgivende til det superviktige Drogba-målet i finalen. I England ble det en del toppkamper (noen som innbytter) på spanjolen, og han scoret også to mål. 7+2 kamper, 2 mål.
Annonse
2010/11: Mata scoret to mål mot Villarreal på de i alt tre kampene mot de gule i de hjemlige turneringene i sin siste Valencia-sesong, men det ble ikke mål mot Barcelona eller Real Madrid. I Champions League spilte Mata én kamp fra start mot United, og én som innbytter, uten å havne i målprotokollen. 7+2 kamper, 2 mål.
2009/10:Mata spilte i fem toppkamper, og scoret på de kampene ett mål. Det kom mot Sevilla, som havnet på fjerdeplass i den spanske ligaen. 5 kamper, 1 mål.
Til sammen: 36+4 kamper, 10 mål.
Wayne Rooney
2013/14: Ingen stor sesong for Rooney i toppkampene, men i stortapet på Eastlands klarte han i det minste som vanlig å score mot City. 7 kamper, 1 mål.
2012/13: De to målene mot City vil bli husket, men i likhet med sesongen generelt så ble han overskygget av spissrival Van Persie der også. 6+1 kamper, tre mål.
2011/12: Ingen hyggelig sesong for United, men Rooney gjorde det utrolig godt i toppkampene. Tre av målene kom i 8-2-nedsablingen av Arsenal, og tre av målene var på straffespark. 9+1 kamper, 10 mål.
2010/11: Vinnermålet på Stamford Bridge i Champions League var selvsagt stort, men det blir bare en ørliten prikk sammenlignet med det spektakulære målet hjemme mot Manchester City. 11 kamper, 4 mål.
Annonse
2009/10: Rooney scoret, som i sesongen generelt, jevnt og trutt. Alle topplagene fikk unngjelde. 10 kamper, 6 mål.
Til sammen: 43+2 kamper, 24 mål.
Robin van Persie
2014/15: Van Persie stjal overskriftene sist helg da han utlignet på overtid mot Chelsea i årets første virkelige toppoppgjør. 1 kamp, 1 mål.
2013/14: Van Persie fikk seg for første gang en kamp mot Arsenal uten å score, men han scoret på hjemmebane mot gamleklubben, i alle fall. Ellers mistet han flere storkamper med skade, inkludert begge oppgjørene mot byrival City. 5 kamper, 1 mål.
2012/13: Her snakker vi om å være avgjørende i toppkampene i debutsesongen! Spesielt husket vil naturlig nok målene mot Arsenal være, men aller mest likevel overtidsmålet mot City. 8+2 kamper, 6 mål.
2011/12: Hat-tricket mot Chelsea er kanskje det folk virkelig vil huske av Van Persies prestasjoner mot topplag i sin siste Arsenal-sesong, men også de to målene på Anfield er verdt å huske. Da var målene mot nederlenderens framtidige klubb mer som paranteser å regne, siden det endte med tap. 10 kamper, 8 mål.
2010/11: Van Persie scoret i ligacupfinalen, men siden det var mot Birmingham teller ikke det med i denne oversikten, siden det handler om hvordan de har gjort det mot topplagene. Og der var det ikke en spesielt produktiv sesong. Det eneste målet kom mot lokalrival Spurs, i en sesong der skader satte ham ut av flere av toppgjørene. 6+3 kamper, 1 mål.
2009/10: To mål mot Tottenham, og ett mot City, ble beholdningen denne sesongen. Uttellingen var ganske bra, det var bare at han nesten ikke spilte noen av toppkampene på grunn av skader. Én kamp til sammen mot Chelsea, Liverpool og United sier sitt. Av Arsenals til sammen 12 kamper mot Chelsea, City, Liverpool, United og Spurs var Van Persie bare innom banen i fem av oppgjørene. 4+1 kamper, 3 mål.
Til sammen: 34+6 kamper, 20 mål.
Radamel Falcao
Annonse
I Frankrike vil toppkamper være oppgjørene mot ligamester PSG, og ligatreer Lille. I Spania forstås toppkamper som kamper mot lag som i den sesongen det gjelder endte på topp fire (i 2013 Real Sociedad, Real Madrid og Barcelona (pluss Falcaos Atlético Madrid), i 2012 Malaga, Valencia, Barcelona og Real Madrid). I Portugal gjelder det oppgjørene mot de tre andre lagene som sammen med Porto dannet topp fire i Portugal begge disse sesongene: Benfica, Sporting og Braga.
2013/14: Radamel Falcao scoret i den ene kampen han spilte mot ligamester Paris Saint-Germain, på bortebane, mens han gikk målløs av banen borte mot ligatreer Lille i den ene kampen han fikk mot dem. 2 kamper, 1 mål.
2012/13: Det ble ingen mål i den viktige cupfinalen mot Real Madrid da Atlético endelig slo byrivalen, men seieren var jo det viktigste. I ligaen scoret han derimot mot Ronaldo & co, og der imponerte han også blant annet med to mål mot Barcelona. 7 kamper, 4 mål.
2011/12: Tre mål, samtlige med venstre, i supercupfinalen mot regjerende Champions League-vinner Chelsea fikk verden til å sperre opp øynene. Ellers scoret han blant annet mot både Real Madrid og Barcelona i ligaen igjen. Hans to mål i Europa League-finalen er ikke medregnet i statistikken her, siden det var mot Athletic som havnet helt nede på 10. plass i ligaen. 10 kamper, 7 mål.
2010/11: Som året etter med Atlético scoret Falcao i Europa League-finalen, og denne gangen teller seiersmålet hans med i statistikken også, siden det var mot Braga. Han scoret ikke flere mot Braga i 2010/11, men han scoret tre mot både Benfica og Sporting. 8 kamper, 7 mål.
2009/10: Colombianeren scoret mot alle de tre portugiske hovedmotstanderne, og klarte også å score i Champions League-åttendedelsfinalen mot Arsenal, der Porto-forsvaret etter hvert viste seg å ikke være godt nok. 10+1 kamper, 5 mål.
Til sammen: 37+1 kamper, 24 mål.
Resultat
Vi teller her for enkelthetens skyld innhopp som en halv kamp. Innhoppene vil stort sett være noe kortere, men så blir jo spillerne også byttet ut innimellom. Dermed blir målsnittet slik:
Juan Mata: 38 kamper (36+fire innhopp), 10 mål. 0,26 mål per kamp. Wayne Rooney: 44 kamper (43+to innhopp), 24 mål. 0,55 mål per kamp. Robin van Persie: 37 kamper (34+seks innhopp), 20 mål. 0,54 mål per kamp. Radamel Falcao: 37,5 kamper (37+ett innhopp), 24 mål. 0,64 mål per kamp.
Juan Mata kommer dårligere ut enn de andre mye på grunn av at han oftere enn de andre spiller mer dypt i banen, og fordi han først og fremst er en tilrettelegger. At han får et dårligere snitt her betyr med andre ord ikke så mye. Da er i så fall sammenligningen mellom de tre andre mer interessant, og den viser hvorfor det kunne vært godt å ha med Falcao mot City.
Samtidig kan det være et poeng at lag som Lille, Sporting og Braga har telt med på Falcao her, men da må en også nevne at statistikken hans mot de absolutt beste er svært solid også. For eksempel står Falcao med tre mål på sine fire kamper (0,75 mål per kamp) mot Barcelona – og det til tross for Atlético tapte samtlige fire kamper, med en målforskjell på 3-13!
Annonse
Hvordan håper du at lagoppstillingen blir mot City?