Etterlyser «italienske tilstander»: – 10.000 tomme seter på Stretford End hadde sendt litt av et signal
Svake resultater med ny manager, absurde overgangsrykter, og en eierfamilie uten sportslige ambisjoner. Både norske og engelske United-supportere frykter hva fremtiden bringer. Og spesielt én ting skaper bekymring.
– Når du ikke trodde at det var mulig å gjøre det dårligere, så klarer likevel Manchester United å gjøre det.
Slik begynner Christian Nilssen å resonnere når NRK-kommentatoren på oppfordring fra united.no forsøker å sette fingeren på hva som feiler Manchester United.
Etter en sommer med forsiktig optimisme og en viss Erik ten Hag-«boost», ulte nok en gang alle alarmer i den røde delen av Manchester da laget tapte 0-4 for Brentford forrige helg.
– Man tror ikke det man ser og leser. Det virker som en inkompetanse som er fullstendig overveldende. Alt er så absurd at man nesten bare begynner å le. Hvor skal man begynne?
Annonse
At klubben har blitt koblet til mer enn 35 forskjellige spillere siden 1. juni gjør det ikke mindre kaotisk, selv om ukas gladmelding kom i form av bekreftelsen om at Casemiro melder overgang fra Real Madrid.
Nilssen var kritisk til tingenes tilstand allerede før sesongstarten i «United We Podkast», og fryktet at det ville straffe seg å håpe for mye på spillere som har vist at de ikke hører hjemme i United-drakta.
– Jeg tror det meste bunner i en splittet spillergruppe som mangler selvtillit. De har en plan, men hvis den ikke fungerer umiddelbart, går selvtilliten i dass, og det svikter fullstendig, sier Nilssen.
– Når det gjelder manageren, sier Ten Hag mange av de riktige tingene, men han må også ta en stor del av ansvaret for at de fremstår som de gjør. Taktikken mot Brentford var helt merkelig. I hvilken grad var de forberedt på det som møtte dem? Vi snakket om at Solskjær ikke hadde det apparatet han trengte rundt seg, og nå skulle vi ha fått inn en trener som hadde full kontroll på det taktiske og som skulle få mer ut av spillerne som er der.
Sesongkortholder: – Ganske giftig nå
Mandag er Manchester United «nødt» til å reise seg når det mange supportere mener er sesongens største hjemmekamp skal spilles.
Andy Thompson har sesongkort på Stretford End og kan ikke akkurat rapportere om elektrisk stemning i Manchester før lokaloppgjøret.
– Det er ganske giftig nå. Eierne svikter, og folk ser ingen vei ut av det. Jada, klubben kjøper spillere, men etter å ha hatt nøklene i ni år forlot Ed Woodward slottet i elendig forfatning.
Annonse
Thompson forteller om triste tilstander på Stretford End i sesongåpningen mot Brighton.
– Det var bare fullstendig resignasjon. Alle har sine forventninger, men det eneste vi fikk se var de samme gamle feilene og mangel på dyktighet og innsats. Det er akkurat som at United-drakten er for tung for dem. De klarer verken spille for emblemet, fansen eller seg selv.
Før Brighton-kampen fulgte united.no protestmarsjen til supportergrupperingen «The 1958», som arrangerer en lignende protest mandag kveld. På sosiale medier går en kampanje som oppfordrer United-supportere til å la være å gå på kampen sin seiersgang.
Thompson og Nilssen sitter med den samme opplevelsen av at United-fansen er mer splittet enn de kan huske.
– Protester er vel og bra, men problemet for lokale United-supportere er at andre fans som sitter tusenvis av kilometer unna Manchester skal fortelle oss at vi skal sitte hjemme når United møter Liverpool på Old Trafford.
– Slike protester må organiseres av supportergrupper, ikke på sosiale medier. For øyeblikket er fanbasen altfor fraksjonert til at vi klarer å stå samlet i kampen mot Glazer.
Annonse
Thompson understreker at han har møtt norske United-supportere i Norge ved flere anledninger, senest i sommer, og at kritikken ikke er rettet mot det han karakteriserer som lidenskapelige nordmenn han har stor respekt for.
– Det handler ikke om at noen supportere er bedre enn andre. Men når Manchester United er din lokale klubb, handler det først og fremst om familie. Kanskje er det et sesongkort som har gått i arv, generasjon etter generasjon. Å gå på United-kamp har alltid vært en del av livet og hverdagen i Manchester.
– Når da noen på sosiale medier skal fortelle oss hva vi skal gjøre og ikke, irriterer det de lokale supporterne. Jeg tror det er mange som ikke forstår hva det innebærer å være United-supporter i Manchester. Det handler om lidenskap for lokalmiljøet og kulturen.
Nilssen er godt kjent i Manchester og sitter med samme oppfatning.
– Det er synd at man ikke klarer å samle supporterne til å gå i samme retning. Det er en vanvittig splittet supporterbase. De har en felles fiende, men vil heller krangle med hverandre.
NRK-kommentatoren kunne ønske United-fansen hadde klart å gjennomføre en protest den amerikanske forretningsfamilien ikke kunne ignorert.
– Det er mye røyk og sinne i «The 1958»-protestene, men det er ikke noe som monner.
– Litt italienske tilstander hadde vært fantastisk: «I dag skal vi ikke på kamp, og vi lar deg ikke gå inn hvis du prøver. Vi kommer til å tape kampen mot Liverpool, men vi er i ferd med å tape den viktigste kampen».
– 10 000 tomme seter på Stretford End hadde sendt litt av et signal.
SE VIDEO FRA PROTESTMARSJEN:
– Ingen manager kan lykkes her
Annonse
Selv om Avram Glazer var til stede på Old Trafford mot Brighton, tror Thompson verken at eierne får med seg protestene eller bryr seg nevneverdig.
Han mener det eneste som kan redde klubben er at amerikanerne forsvinner.
– Ingen manager kan lykkes med denne klubben som den er nå, sier Thompson.
Nilssen rister også på hodet av klubbdriften.
– Det virker som topp fire er taket med Glazer. Det store problemet er måten de har brukt penger på. Hvilke folk ansetter de for å ta de rette avgjørelsene? Det er inkompetanse på sportslige vurderinger.
– Ingenting hadde vært bedre enn en milliardær fra Manchester som har lyktes med alt han har gjort. Men dette er ikke noe som skjer i neste uke akkurat, og jeg ser ikke helt hvorfor Glazer skal ønske å selge heller.