2013/14 var ingen stor sesong for Manchester United. Sjuendeplassen var skuffende, og ellers ble det bare Community Shield-fatet en kunne legge til i trofésamlingen.
Men ikke alle spillerne var en del av dette. Mange var ute på lån i løpet av sesongen, og her oppsummerer vi sesongen for våre lånesoldater, og vurderer hva fremtiden til spilleren kan bli. I tillegg har vi fått fans av de britiske klubbene i tale for å høre hva de egentlig synes om spilleren United sendte til favorittklubben.
Rekkefølgen er tilfeldig.
Michael Keane
Annonse
Klubber: Derby County og Blackburn Rovers. Kamper: 6+3 for Derby, 13 for Blackburn.
Etter et godt år i Leicester i fjor visste vi at Keane kunne spille på Championship-nivå uten problemer, og han fikk jo også spilletid i ligacupen for A-laget. Denne sesongen ble han på A-laget til slutten av november, og da gikk han på lån til Derby County.
Derby hadde lenge trengt en god midtstopperpartner for Richard Keogh, så slik sett var Michael Keane uheldig med at Jake Buxton nærmest var i sin livs form da han kom. Det ble noen kamper for Keane (innimellom for Keogh, innimellom for Buxton), både fra start og som innbytter. Men når Keogh/Buxton-duoen under Steve McClaren endelig fungerte for fullt, så ble det vanskelig å rettferdiggjøre å starte med lånesoldaten.
Derfor returnerte han i slutten av januar, og tidlig i mars ble han sendt ut igjen til Blackburn. Der gjorde han sakene sine svært godt, og laget presterte også mye bedre. Han viste sin allsidighet ved å spille de fleste av Blackburn-kampene på høyrebacken, og han scoret tre mål, og pådro seg ingen kort.
Hva Derby-fansen mener: Keane hadde bare sju kamper for Derby County i løpet av sitt korte låneopphold i klubben, fire av dem som innbytter. Den unge forsvarsspilleren fikk få muligheter på grunn av formen til midtstopperparet Buxton og Keogh. Men en skade på Keogh ga Keane sjansen i januar, og den tok han godt. Han så avslappet ut, god i lufta og ikke redd for å takle. Jeg ville vært glad for å ha ham tilbake igjen neste sesong. (av @ramsramble)
Hva Blackburn-fansen mener: – Ble hentet inn på grunn av en skikkelig stopperkrise i klubben, men det var tilfeldigvis ikke der han skulle gjøre sine saker bra på Ewood Park denne våren. Han debuterte som midtstopper i 1-2-tapet hjemme mot erkerival Burnley, men gjorde seg ikke bort i den kampen. Etter hvert som spillere kom tilbake fra skade ble Keane plassert på høyrebacken. Der blomstret han, og det gikk ikke lenge før han hadde sikret seg den plassen.
– Defensivt fungerte han meget bra, og det var nok ikke noen vinger som gledet seg til å møte han. Offensivt hadde han nok litt mer å gå på i det oppbyggende spillet, men på offensive dødballer var han alltid en trussel. Totalt ble det tre scoringer på de tretten kampene han spilte for Rovers, og Lancashire-klubben avsluttet sesongen med elleve kamper på rad uten tap. Keane spilte samtlige minutter i disse elleve kampene. Etter låneoppholdet ga Keane beskjed om at han gjerne ville tilbake til Rovers hvis han blir sendt ut på lån igjen neste sesong, og ingenting vil glede Rovers-fansen mer enn nettopp det. (av @eirikaase, mannen bak @ChampionshipNor)
Fremtiden: Derby-oppholdet ble en liten nedtur, selv om det ikke var noen katastrofe, mens tiden i Blackburn ble en opptur. Keane har vist sin allsidighet tidligere i yngre klasser, og at han imponerte på høyreback også tyder på at han kan bekle den rollen også på seniornivå. Mest av alt trenger han nok Premier League-spilletid nå, og om han får et PL-lån neste sesong så er han kanskje ikke så langt unna om han imponerer der…?
Annonse
Will Keane
Klubb: Wigan Athletic og Queens Park Rangers. Kamper: 2+2 for Wigan, 6+4 for QPR.
Det skulle bli et viktig år for Will Keane. Nå skulle han slå tilbake etter den stygge skaden, og han viste i glimt for reservelaget at han kunne være på vei tilbake, selv om han så litt rusten ut.
Dessverre så han rusten ut også i låneoppholdene, og han klarte aldri å imponere. Først hadde han et kort opphold i Wigan, der han fikk med seg et managerskifte, og ellers spilte til sammen fire kamper, to av kampene fra start. I slutten av januar gikk han noe uventet til QPR på lån. De hadde fått stjernespissen Charlie Austin skadet, og flere av de andre spissene slet også, så de trengte spiss. Harry Redknapp sa på deadline day at det nok ikke ville skje stort, og på slutten av dagen hadde han vel hentet inn fem angrepsspillere. Klassisk Redknapp, altså, og utsiktene til spilletid var plutselig ikke så gode.
Men Keane fikk spille mer enn ventet. Det ble mindre spilletid helt på slutten, da Austin kom tilbake, men Keane startet seks kamper for QPR, og kom inn i ytterligere fire. En brukbar mengde spilletid, spesielt med tanke på at han ikke imponerte stort. Da det virkelig gjaldt, i play-off, var han ikke i noen av kamptroppene. Keane noterte seg ikke i målprotokollen for verken Wigan Athletic eller Queens Park Rangers.
Hva Wigan-fansen mener: – Will Keanes navn vil for Wigan-fans alltid være synonymt med Owen Coyles fall, siden han gjorde sin debut i skottens siste kamp som manager. Keane slet i de 45 minuttene han spilte, men det ville vært urettferdig å gi ham skylden, siden det åpenbart var større problemer i klubben. Han var på banen tre ganger til for oss. Keanes tid i Wigan var altfor kort, og dessverre bare minneverdig av feil grunner, uten at det var hans egen feil. (av @JesusIsAWiganer)
Hva QPR-fansen mener: – Will fikk ikke til så mye, og skuffet ofte med ball. Han har noen fine ballberøringer og flikker, men alt i alt var han ikke god nok. Jeg tror han vil gå den samme veien som Federico Macheda. I fremtiden forventer jeg å se Will Keane score mål i League 1 eller kanskje et lag på nedre halvdel av Championship. (av Dean Bedford, QPR-supporter)
Fremtiden: Han har ikke vært den samme etter den alvorlige skaden han pådro seg i mai 2012. Vi har sett noe av det gamle i glimt, men ikke nok. Kontrakten går ut i sommer, og han har blitt linket til andre klubber. James Wilson er langt foran i køen nå, og det kan se ut som om toget har gått for Keane, noe som i så fall er trist med tanke på hvor talentfull han var. Selv om låneperiodene ikke var noen stor suksess burde han uansett få en bra karriere, selv om det skulle bli utenfor United.
Annonse
Nick Powell
Klubb: Wigan Athletic Kamper: 29+13
Midtbanespilleren med tunge skuddet har fått mye tillit i hans først utlån. I Wigan har han stort sett blitt brukt bak spissen, eller helt på topp, noe det har blitt 14 mål ut av. Powell har fått rikelig med nyttig erfaring med spill ikke bare i Championship, men også i Europa League der han scoret tre mål i gruppespillet. En av artikkelforfatterne var til stede på Rubin Kazan-kampen, der målet hans sikret ett poeng, og det var tydelig at Powell var blitt populær.
20-åringen fikk raskt tillit i Wigan-trøya av manager av daværende manager Owen Coyle, og scoret i sin tredje kamp for klubben før han fikset Wigans første mål i Europa noen gang mot NK Maribor. Powells form steg gradvis etter hvert som det gikk mot 2014, og han var regnet som en av lagets viktigste spillere.
I slutten av januar ble imidlertid midtbanespilleren skadet og var ikke tilbake på banen igjen før 12. mars. Etter det var Powell litt inn og ut av laget, men totalt sett bør 20-åringen være godt fornøyd med oppholdet i Wigan, akkurat som Tom Cleverley i 2011.
Hva Wigan-fansen mener: – Powells sesong var som en utflukt til Mount Everest – spennende på vei opp, dramatisk mindre spennende på vei ned. Både Owen Coyle og Uwe Rösler brukte ham som angriper på grunn av at Grant Holt mer enn skuffet, og Powell avsluttet ikke overraskende sesongen som klubbens toppscorer.
– Men hva ville vi ikke gitt for å se ham slutte sesongen som han startet den, for da ville sannsynligvis nok en FA-cupfinale – og sannsynligvis en opprykksfinale – vært resultatet. Han bar laget på sine skuldre de første månedene, en prestasjon som er enda mer spektakulær når du tenker på at han nettopp ble 20 år. Mitt tips: Fremtidig England-stjerne. (av @JesusIsAWiganer)
Fremtiden: Powell har gjort akkurat det United ville han skulle gjøre i Wigan. Spille gode kamper og skaffe seg erfaring. Selv om engelskmannen har vært hengende spiss i Wigan blir han nok regnet som midtbanespiller i United. Kanskje blir det et utlån i Premier League neste år før han er helt klar til å innta Old Trafford for alvor? Fyllekjøring eller eventuell småslapp innstilling på trening vil ikke Van Gaal godta, så forhåpentligvis vil eventuelle problemer bli luket ut.
Wilfried Zaha
Klubb: Cardiff City Kamper: 7+7
21-åringen hadde en positiv pre-season for United, men da det virkelig gjaldt valgte David Moyes å sette vingen ut av laget. Med mangel på spilletid ble han lånt ut til Ole Gunnar Solskjærs nedrykkstruede Cardiff i januar.
Med fart og teknikk gikk den uredde vingen rett på sak i Cardiff, selv om de helt store forestillingene uteble. På totalt 14 kamper ble det kun én målgivende og ingen mål for Zaha. Etter å ha fått bra med spilletid i begynnelsen ble det kun to kamper fra start på de siste ti for 21-åringen, og til slutt ble det også nedrykk for Solskjær.
Selv om oppholdet i Wales kanskje kan oppfattes som et mislykket lån for en ving verdt 150 millioner kroner, kan det være at erfaringene har vært med på å utvikle unge Zaha i riktig retning. Solskjær påpekte tidlig i låneoppholdet at vingen måtte jobbe med sine defensive ferdigheter, og kanskje har det hjulpet å komme seg bort fra presset i Manchester?
Annonse
Hva Cardiff-fansen mener: – Zahas låneopphold startet med et smell, da han hadde den målgivende pasningen til Bellamys utligning i debuten mot Norwich. Han så rask og oppfinnsom ut, og var et friskt pust. Men det ble fort vanskeligere for ham. Han prøvde i enkelte kamper for mange overstegsfinter, og han hjalp ikke alltid så godt til defensivt. Hans bunnpunkt kom mot Palace da enkelte av tilskuerne buet ham av banen.
– Ærlig talt, hans låneopphold var dårlig. Han har talent, jeg vet bare ikke om han vet hvordan han skal bruke det. Det var øyeblikk der han så ut som en verdensklassespiller, det var bare for langt mellom de! Van Gaal og hans disiplin kan være bra for ham. (av View from the Ninian, @ViewFromTheNin)
Fremtiden: De andre vingene i United har på ingen måte imponert i år, men det gjorde de heller ikke da Zaha ble nektet spilletid av Moyes. Van Gaal er glad i hurtige vinger som liker å utfordre, og i så måte kan det være at Zaha går en lysere fremtid med flere muligheter i møte på Old Trafford. Men da må han kanskje imponere på sommerturneen?
Bébé
Klubb: Paços de Ferreira Kamper: 29+6
Da den store vingen ble sendt til de portugisiske nedrykkskandidatene Paços de Ferreira i september på sitt tredje utlån hadde de fleste avskrevet stakkars Bébé. Alt vi hadde sett tilsa at 70-millionerskjøpet var Fergusons største tabbe på overgangsmarkedet.
Ni måneder senere må vi kunne si at Bébé har svart kritikerne. Han spilte seg raskt til fast plass på laget, og med hans 12 seriemål må han kunne ta en stor del av æren for at Paços de Ferreira karret seg til en playoffplass. I selve playoffen scoret han også ett av målene som gjorde at laget holdt seg i toppdivisjonen.
23-åringen har stått for spektakulære volleymål fra langt hold og scoret flotte frisparkmål. Kun én spiller har scoret flere seriemål enn ham i 2014 i Portugal, og han ble ikke bare toppscorer, men også kåret til den mest verdifulle spilleren i Paços de Ferreira etter sesongen.
Fremtiden: Har Bébé gitt United et dilemma? Alt tydet på at 23-åringen var på vei ut av United, og etter en vellykket sesong i Portugal er det visstnok flere klubber som er interessert. Men vil kanskje United gi 70-millionersmannen en ny sjanse på Old Trafford?
Marnick Vermijl
Klubb: Nijmegen. Kamper: 33+1.
Belgiske Marnick Vermijl har allerede debutert for Uniteds førstelag, mot vært på lån til NEC i nabolandet Nederland så godt som hele sesongen, og spilte seg til fast plass på høyrebacken i toppdivisjonsklubben.
Annonse
Klubb rykket til slutt ned, uten at 22-åringen kan få så mye av skylden for det som skjedde helt på slutten av sesongen. De måtte ut i play-off for å unngå nedrykk, og Vermijl mistet den første kampen. I den andre spilte han de siste 40 minuttene, men da var det for sent, og de rykket ned selv om de vant 1-0 i den perioden Vermijl var på banen.
Samtidig så slapp NEC inn hele 82 mål, nesten 20 mål mer enn neste lag, så forsvarsarbeidet i klubben kan ikke ha vært på så høyt nivå sånn generelt.
Vermijl scoret fire mål i løpet sin tid i NEC, og tre av målene kom i ligaen.
Fremtiden: Enkelte uttalelser om fremtiden fra agenten tyder på at fremtiden kanskje ikke ville vært så lys under Moyes, men med ny manager er kanskje sjansene større. Uniteds dekning på høyreback er ikke all verden, og kanskje kan Vermijl eller Varela fungere som backup på høyrebacken, men da må de kanskje overbevise på sommerturneen…? Agenten mente i alle fall at et nytt låneopphold ikke ville være ideelt, og at det kan bli en permanent overgang om han ikke får sjansen på førstelaget.
Jack Barmby
Klubb: Hartlepool United Kamper: 12+5.
Jack Barmby, sønn av Nick Barmby, gikk på lån til Hartlepool United i januar 2014 etter at utviklingen hans tilsynelatende hadde stagnert noe, og det tok ikke lang tid før han ble en viktig spiller på laget.
Han var involvert i mye, og tok tidlig over ansvaret for å ta corner i klubben, noe som bidro til at han fikk fire målgivende pasninger på sine 17 kamper (fem av de innhopp fra benken) for klubben.
I tillegg scoret han fem mål, så alt i alt var det et vellykket låneopphold for Barmby – men riktignok helt nede i kjelleretasjen av Football League, altså nivå fire.
Hva Hartlepool-journalisten mener: – Jack Barmby scoret det viktigste målet i Hartlepool Uniteds sesong – på andre påskedag da han sørget for å avverge trusselen om nedrykk til Conference. Hans touch og ro for å ta kontroll over ballen i en presset situasjonen i et travelt målområde, og avslutningen han fikk til, viste hans talent og ferdigheter. Fra det øyeblikket han signerte på lån var det klart at han hadde dette, med et fint mål med en fin individuell prestasjon som ga mål mot York i debuten med en curler.
– Når det er sagt: Innimellom de gode målene han scoret var det et stort spørsmålstegn ved hans generelle spill. Selv om han var teknisk begavet: Var han noe for League Two-fotball? Warren Joyce sendte ham på lån fordi han hadde reservasjoner rundt hans spill uten ball, og jeg synes fortsatt at disse tingene må gjøres noe med. (av @loughlinecho, sportsredaktør i Northern Echo)
Fremtiden: Frigitt av United, men har allerede signert for Leicester City. Han neppe rett inn på laget, akkurat, så det blir nok fort nye utlån på Barmby.
Reece James
Klubb: Carlisle United. Kamper: 1+1.
Allsidighet er en god ting, og på den fronten scorer i alle fall Reece James godt. Det samme gjør han på pålitelighet. Uansett hvor han ble plassert kunne en føle seg trygg på at James ville gjøre en ganske god jobb, og han avsluttet sesongen som reservelagskaptein.
Reece spilte én hel kamp for Carlisle United under sitt låneopphold der, i 1-5-tapet mot Leyton Orient på hjemmebane i serieåpningen. Typisk nok klarte han seg bra også i et 1-5-tap, og han fikk karakteren 6 av Football League Paper. Neste kamp var ligacupoppgjøret mot Blackburn, og der måtte han ut med skade litt før halvspilt kamp, og etter det kom han aldri på banen igjen for Carlisle, og han reiste tilbake til Manchester.
Mange husker kanskje broren Matty, som i år har spilt sentral midtbane for opprykkslaget Leicester, og også Reece er en bra midtbanespiller, selv om han spilte mer i forsvar på slutten av sesongen, kanskje aller mest som venstreback. Reece er for øvrig et populært etternavn på lillebrødre av United-akademiprodukt, vi hadde jo også Reece Brown i klubben en stund (en spiller som for øvrig også var på lån til Carlisle denne sesongen, fra Watford, uten at vi skal påstå at det har noe som helst med navnet å gjøre).
Hva Carlisle-fansen mener: – Signeringen av Reece gjorde oss spente i Carlisle sist sommer. Vi har slitt med å finne en fast venstreback siden Evan Horwood reiste for fire år siden, og vi tenkte dette kunne være mannen vår. Til tross for størrelsen imponerte han med sin hurtighet og pågangsvilje, men han ble tatt av den samme forbannelsen som alle andre venstrebacker i Carlisle. Dermed ble han bare en del av statistikken: En av mange unggutter som spilte færre enn fem kamper for oss denne sesongen. (av John McGhee fra @keithmincher)
Fremtiden: James er født i Bacup, og backup er kanskje det beste han kan sikte mot å bli i Manchester United, om vi skal være realistiske? Har blitt 20 år, så å tro at han blir noen verdensstjerne blir for dumt, selv om hans utvikling i år tyder på at han kan være en «late bloomer». Trenger et nytt låneopphold, og der bør han helst imponere.
Ben Amos
Klubb: Carlisle United. Kamper: 9.
Den talentfulle burvokteren har hatt låneopphold i Peterborough, Molde, Oldham og Hull tidligere, og slik sett var det kanskje et steg ned da han i november tok turen til Carlisle United da de trengte hjelp.
Der var han til starten av januar (han spilte sin siste kamp der 1. januar), før han reiste sørover igjen til Manchester, der han innimellom har vikariert på benken for Anders Lindegaard.
Han begynte med en tabbe i sin første kamp, men gjorde ellers en god figur for Carlisle, noe som ikke er overraskende med tanke på at han gjorde en respektabel jobb da han vikarierte i mål for opprykkslaget Hull sist sesong. Fikk til slutt ni kamper for Cumbria-laget.
Hva Carlisle-fansen mener: – Jeg har fulgt Bens karriere på avstand i lang tid. Han har alltid vært høyt ansett, men likevel langt fra å slå gjennom, og jeg har lurt på hvorfor. Dette mysteriet fikk jeg ikke svaret på i løpet av hans tid på Brunton Park.
– Vi er velsignet med en god, ung keeper i Mark Gillespie, men Ben var enda bedre, og ga oss svaret på hvorfor Mark ikke har tatt steget inn på ungdomslagene til England. Bens tid i Carlisle var vår beste periode av sesongen. Det er ikke tilfeldig – han var trygg og snakkesalig på banen, og så svært lovende ut. (av John McGhee fra @keithmincher)
Fremtiden: Hvor lenge gidder han å være tredjekeeper i United? Om han etter hvert blir andrekeeper så er jo ikke andrekeeperjobben i United så verst, spesielt ikke for en nokså lokal gutt, men samtidig vil jo de fleste spille fotballkamper, og United har en annen ung keeper i Johnstone som virker mer imponerende. I United er nok andrekeeperjobben det eneste han kan kunne sikte mot. Kan få en brukbar karriere utenfor klubben, om enn sannsynligvis ikke i en toppklubb.
Sam Byrne
Klubb: Carlisle United. Kamper: 4+13.
Irske Sam Byrne fikk denne sesongen gå på lån, og det var Carlisle som fikk nytte seg av hans tjenester.
Der fikk Byrne nok av sjanser, kanskje mer enn en ville forventet for en innlånt spiss som ikke scoret mange mål. Han fikk sitt første seniormål i løpet av oppholdet der, noe som garantert var en opptur, men det ble med det ene målet, og han bidro heller ikke til så mange mål for andre spillere, og endte sesongen uten målgivende pasninger.
Til hans forsvar slet Carlisle enormt generelt, også når Byrne ikke spilte, så at det ikke gikk så veldig bra fremfor mål var kanskje ikke så rart. Cumbria-laget rykket ned fra League One.
Hva Carlisle-fansen mener: – Byrnes hurtighet og direkte stil traff virkelig manager Graham Kavanagh rett i hjertet, og han snakket om Byrne som mannen som kunne redde plassen for oss. Likevel var den smarte avslutningen hans i borteseieren mot Coventry hans eneste mål, og ved sesongslutt var han målskive nummer én for kritikerne på tribunen.
– Hans manglende appetitt for å gå i krigen for oss ble trukket fram, kanskje litt urettferdig, i et provisorisk «lag», og det var langt fra hans feil at klubben gikk ned. Det sier likevel sitt at Kavanagh snakket om å ønske å signere ham permanent, men at han senere har distansert seg fra den uttalelsen til tross for Byrnes tilgjengelighet. (av John McGhee fra @keithmincher)
Fremtiden: Ikke i United, Byrne har allerede blitt frigitt av klubben. Forhåpentligvis kan han få en brukbar karriere i Football League likevel.
Charni Ekangamene
Klubb: Carlisle United. Kamper: 4.
Charni Ekangamene gikk til Carlisle samtidig som Sam Byrne, men låneoppholdet hans ble ikke like langt som for hans irske lagkamerat.
Ekangamene gjorde en god figur på midtbanen i de fire kampene han fikk spille, alle fra start, og spesielt i den første kampen gjorde han det godt. Men resultatene var fortsatt ikke gode, og Ekangamene ble først benket, før han ikke ble med i troppene i det hele tatt, og heller dukket opp for Uniteds reservelag, der han fortsatt det gode spillet.
Han hadde en god sesong for reservelaget, på både midtbanen og som vikar på midtstopperplass, og det var tydelig at han utviklet seg. Belgieren har uttalt til United.no at han søker nye utfordringer på utlån for å utvikle seg videre neste sesong.
Hva Carlisle-fansen mener: – Mange ble overrasket over at Charni kom hit siden han hadde et utmerket rykte på Carrington. Irriterende nok var hans innflytelse minimal. Som alle unggutter hadde noen dårlige kamper, og noen gode, en som gjorde at forståsegpåerne hadde noe å diskutere, men hans låneopphold ble forstyrret av at han ble kalt tilbake til Uniteds U21-kamper heller enn at han fikk spille for Carlisle. Selv om vi forstod at han var en Manchester United-spiller så irriterte dette fansen vår veldig, og det gjorde låneavtalen helt meningsløs. (av John McGhee fra @keithmincher)
Fremtiden: Om han fortsetter utviklingen fra denne sesongen så kan dette bli spennende, men han trenger gode utlån (og i bedre klubber på et høyere nivå) om han skal kunne få sjansen.
Tom Lawrence
Klubb: Carlisle United og Yeovil Town. Kamper: 12+5 for Carlisle, 17+2 for Yeovil.
For en sesong for Tom Lawrence. To utlån, kalt opp til det walisiske landslaget, og best av alt: I Ryan Giggs’ siste kamp for Manchester United valgte han Lawrence fra start, før han senere erstattet landsmannen.
Men før Lawrence debuterte for United var han altså på lån. Først gikk han i november på lån til Carlisle. Der gjorde han det godt, og scoret blant annet to drømmemål i en kamp mot Tranmere (se det første etter 15 sekunder, og det andre etter ett minutt).
I januarvinduet fant United ut at de ville ha ham opp på et høyere nivå, og Yeovil trengte en spiller som ham, så da ble Lawrence sendt dit. Lawrence tok den overgangen uten problemer, og spilte vel så godt der som i Carlisle.
Det gode spillet på lån, pluss en god kamp mot Liverpool i U21-ligaens semifinale, ga han muligheten på førstelaget, og det burde inspirere andre.
Hva Carlisle-fansen mener: – Jeg går ut fra at dere alle har sett målene mot Tranmere allerede [de som leser dette har nok det, siden klippene ligger noen få linjer over dette, red.anm.]. Vi har hatt noen strålende lånesoldater i Carlisle – Tim Krul, James Chester, Leon Osman – og Lawrence var like god som disse. Han forsvant i perioder av kampene, men det var forventet fra en ung spiller. Avgjørelsen om å gå til Yeovil rev all kreativitet ut av laget vårt, og var sannsynligvis en viktig faktor i nedrykket vårt. (av John McGhee fra @keithmincher)
Hva Yeovil-fansen mener: – Et av høydepunktene for Yeovil denne sesongen var å se denne karen utvikle seg, en offensiv midtbanespiller med fart og noen triks var akkurat det vi trengte, han gjorde spillet vårt mer spennende, og vokste som spiller etter hvert som sesongen gikk. Han vil kanskje være skuffet over å bare score to mål fra 31. januar og ut sesongen, men etter hvert som fysikken hans blir bedre vil også selvtilliten hans bli det.
– Han har en lys fremtid, og Ryan Giggs sa at han gikk til Yeovil som en gutt og kom tilbake som en mann. En nytelse å se i Yeovil-drakta. (av @benbarrett10)
Fremtiden: Bør få flere sjanser, men er neppe helt ferdig med låneoppholdene enda. Forhåpentligvis kan han bruke kampen mot Hull som en inspirasjonskilde fremover.
Sam Johnstone
Klubber: Yeovil Town og Doncaster Rovers. Kamper: 1 for Yeovil, 18 for Doncaster.
Den høyreiste keeperen får ikke nok utfordringer på reservelagsnivå lenger, og må ha utlån for å utvikle seg. Hans første utlån denne sesongen gikk til Yeovil Town, som hadde en skikkelig keeperkrise siden alle keeperne ble skadet – inkludert de som ble lånt inn. Det skjedde også med Johnstone i oppvarmingen til sin første kamp, mot (nå Premier League-klare) Burnley, men han spilte likevel.
Det hindret han nok litt, og han kunne gjort det bedre på det ene målet, men Football League Paper skrev at han taklet presset bra, og ga han karakteren 5 for det som på grunn av skaden skulle vise seg å bli hans eneste Yeovil-opptreden.
31. januar ble han lånt ut til Doncaster, der han ble resten av sesongen. Riktignok klarte han ikke å hindre de i å rykke ned, men i nesten hver kamp kom det rapporter om kjemperedninger og godt spill fra Johnstone, og rykter om interesse fra bedre klubber.
Hva Yeovil-fansen mener: – Skadet i oppvarmingen, men spilte likevel i 0-2-tapet mot Burnley. Såg nokså rolig og selvsikker ut, men gjorde en feil i forbindelse med det første målet som ødela for selvtilliten til laget. Men det vil være strengt å dømme han ut fra bare én kamp. (av @benbarrett10)
Hva Doncaster-fansen mener: – Jeg har sett mange keepere i Doncaster opp gjennom årene, og det er ingen overdrivelse å si at Johnstone har vært den beste av dem alle. Siden Ross Turnbull var hovedgrunnen til at laget hadde vært over nedrykksplass det meste av sesongen, så fryktet vi det verste med hans skade og Johnstones inntog i klubben. Hvordan ville han, fortsatt bare 20 år, erstatte den erfarne Turnbull? Svaret viste seg å bli «glimrende». En briljant skuddstopper som har hatt mange gode redninger, og noen helt i verdensklasse.
– Han har også kontroll i feltet på en måte som står i strak motsetning til alderen hans, og han leser spillet veldig godt. Vi føler oss ganske trygge på at vi har vært heldige nok til å se en fremtidig England-keeper spille for laget vårt, men Premier League-fotballen er slik at han kanskje må forlate United for å oppnå det. Men om han unngår skader, og får en bra mengde førstelagsfotball i toppdivisjonen, vil Johnstone spille for England i fremtiden. (av Glen Wilson i popularStand fanzine, og vi må nesten her presisere at han er en reflektert og kritisk Doncaster-skribent, så dette er gode skussmål)
Fremtiden: Det er vanskelig med keepere. Bare én kan spille om gangen, og feil som blir gjort er ekstra synlige når det er en keeper som står bak feilen, og problemer bakerst kan forplante seg i resten av laget. Men Johnstone er en talentfull keeper, og om David de Gea en eller annen gang vil tilbake til Spania hadde selvsagt det fineste vært om vi hadde en erstatter fra egne rekker. Men da må han nok være tålmodig, godta stadige utlån, og ha en veldig, veldig god utvikling videre også.
Det viktigste også neste år er spilletid, og selvsagt hadde det vært fint om han kunne fått det på Premier League-nivå, slik Joe Hart fikk det i Birmingham. Hvis ikke det går slik er det nok en del Championship-klubber som gjerne vil ha ham.
Federico Macheda
Klubber: Doncaster Rovers og Birmingham City. Kamper: 12+3 for Doncaster, 10+8 for Birmingham.
Det ble nye utlån på helten fra våren 2009 denne sesongen, men etter dårlige utlån til Sampdoria, QPR og Stuttgart tidligere, fungerte lånene bedre denne sesongen.
Først gikk han til Doncaster, der han hadde to opphold. Den første gangen gjorde han det bra, den andre gangen mindre bra. Så gikk han til nedrykksrival Birmingham, der han med sine ti mål gjorde en viktig jobb for å forhindre nedrykk – på bekostning av Doncaster. Han ble toppscorer i Birmingham selv om han ikke kom til klubben før 31. januar.
Hva Doncaster-fansen mener: – Om ikke annet kunne Sky Sports-kommentatorene puste lettet ut da han kom rett før vår TV-sendte kamp mot Yeovil. Endelig noen de hadde hørt om! Macheda er utvilsomt en kvalitetsspiller, men etter å ha gjort det bra i sitt første opphold for oss, slet han med å ha noen effekt i sitt andre opphold på Keepmoat Stadium. Kanskje en mangel på kvalitet rundt hindret ham – for til hans forsvar virket det innimellom som om han lå et par trekk foran noen av lagkameratene.
– Hans påfølgende opphold i Birmingham viste at han er mer enn kapabel, men mot slutten av tiden i Doncaster, samtidig med en grusom tapsperiode for klubben, så han uinteressert ut, det så ut som om han kjedet seg. (av Glen Wilson i popularStand fanzine)
Hva Birmingham-fansen mener: – Jeg elsket ham. Skikkelig avslutter i boksen, men han kunne være lat utenfor den, om han ikke scoret så bidro han innimellom ikke med noe som helst, men han scoret ofte nok til å holde plassen på laget. Hans overgang til Cardiff kan være det som skal til, han trenger regelmessig førstelagsspill på et nivå som dette for å utvikle seg. (av @often_partisan)
Den Manchester-fødte midtstopperen Tom Thorpe var to ganger i Birmingham, og skader preget ham begge gangene. Den første gangen ble han skadet i debuten, og sendt hjem, mens den andre gangen rakk han seks kamper for klubben.
Han klarte seg greit i et forsvar det tidvis var vanskelig å imponere i, men Birmingham-fansen fikk ikke se han like imponerende som han tidvis har vært på U21-nivå. Offensivt hadde en målgivende pasning da han headet ballen videre til United-kollega Macheda. Dette var de to nære ved å klare ved minst ett tilfelle til også.
Hva Birmingham-fansen mener: – Han så OK ut, men i en alder av 21 år trenger han virkelig å ta en plass i førstelleveren enkelt for å kunne bli god nok for United, og på sikt tviler jeg på at han kunne gjort det for oss, han var ikke noe bedre enn hva vi har i Will Packwood, og han var skadeplaget også. Jeg tror han er dømt til en karriere lenger nede i divisjonene. (av @often_partisan)
Fremtiden: Vanskelig å si. Som det blir påpekt over er han i en alder der han burde få en fast plass på et lag som Birmingham, selv om han kanskje vil være en såkalt «late bloomer» siden han kanskje ikke er ferdig utviklet fysisk. Birmingham fikk uansett ikke se ham fra hans beste side, men det er litt vanskelig å se for seg en United-karriere for Thorpe nå uansett. I så fall må han ha en voldsom utvikling neste sesong, og gjerne et utlån han er litt mer heldig med.
Jesse Lingard
Klubber: Birmingham City og Brighton & Hove Albion. Kamper: 13 for Birmingham og 17 for Brighton.
En merkelig sesong for Jesse Lingard. Toppscorer på sommerturneen, inkludert det første målet under David Moyes. Han håpet å slippe å gå via ytterligere låneopphold for å komme seg inn på A-laget, som han fortsatt har null offisielle kamper for, men det ble lån til både Birmingham og Brighton.
I Birmingham startet han med et smell da han scoret ikke mindre enn fire (!) mål i debuten sin. På de resterende 12 kampene scoret han to mål (altså seks mål på 13 kamper totalt), og hadde tre målgivende pasninger. Han gjorde en grei figur, om enn ikke helt slik som i debuten videre.
Brighton slet offensivt, og hadde en del skader, og derfor ble Lingard hentet inn. Han ble flyttet litt rundt, og måtte blant annet vikariere i en spissrolle, men han spilte også i en offensiv midtbanerolle som han jo er mer komfortabel med. Han scoret fire mål på 17 kamper, og hadde to målgivende pasninger. Mot slutten av oppholdet hevet han seg, og han scoret viktige mål på veien inn i play-off, i tillegg til at han ga Brighton ledelsen i første play-off-semifinale mot Derby.
Hva Birmingham-fansen mener: – Scoret fire i debuten mot Sheffield Wednesday, og så ubegripelig god ut, men han kunne jo aldri leve opp til den hypen. Han har fart og ferdigheter, men jeg er ikke sikker på hvor hans beste posisjon er – som en innoverkantspiller fra venstresiden, bak spissen eller helt på topp. Siden han er 21 så vil jeg si at han ikke er god nok for Manchester United akkurat nå, og at han sannsynligvis er for gammel til å komme med på grunn av tropprestriksjonene for spillere over 21 år. (av @often_partisan)
Hva Brighton-fansen mener: Mye løping og entusiasme, men kanskje litt veik for Championship-fotball. Rask, direkte og en lovende unggutt, men kanskje ikke Manchester United-kvalitet for å være helt ærlig. Kan bare huske han bomme på én sjanse, men samtidig så ser han jo mer ut som en offensiv midtbanespiller enn en spiss. (av @wearebrighton)
Fremtiden: Fremtiden er kanskje mer lys enn supporterne over tror. Det er mange i United-systemet som har tro på Lingard, og Ferguson snakket om at han måtte være tålmodig siden han ikke ville være klar før han ble rundt 22. Kanskje hadde en forventet litt mer av Lingard på utlån, men det han presterte er sannsynligvis godt nok til at han vil få en brukbar sjanse – selv om det naturligvis er vanskelig å spå med ny manager. Kanskje blir sommerturneen igjen viktig for Lingard?
Tyler Blackett
Klubber: Blackpool og Birmingham. Kamper: 5 for Blackpool og6+2 for Birmingham.
Tyler Blackett ble lånt ut til to klubber, og fikk en brukbar sjanse til å etablere seg i forsvaret til begge klubbene. Og han mistet plassen igjen i begge klubbene.
Høydepunktene fra kampene viste ofte markeringssvikt, og noen ganger andre slags feil. Samtidig var han stadig involvert offensivt, og selv om han ikke scoret hadde han tre målgivende pasninger (to for Birmingham, én for Blackpool).
Manchester-fødte Blackett har nok stadig en drøm om å spille for United, men han viste lite på utlån som tyder på at han kan bli regnet som en brukbar backup neste sesong, dessverre, og det er liten grunn til å tro at det vil forandre seg. At han var verre i sitt andre låneopphold (i Blackpool viste han i det minste litt) taler ikke til hans fordel, hadde det vært omvendt ville en i det minste sett progresjon.
Hva Blackpool-fansen mener: – Liker virkelig Blackett. Rask, og hadde brukbare avleveringer. Joda, han slet med konsentrasjonen til tider, men ikke noe han ikke ville lært med mer spilletid.
– Ville hatt bedre av et låneopphold i League One, vil jeg tro.
– Sterk og rask back som gjorde det bra og som kunne sementert plassen om ikke [Jack, red.anm.) allerede var øremerket for den posisjonen gjennom et sesonglangt lån. Ville tatt ham tilbake om han var tilgjengelig. (kommentarene skrevet av tre forskjellige forumbrukere på Blackpool-forumet Back Henry Street)
Hva Birmingham-fansen mener: – Hurtighet og høyde burde gjøre han til en brukbar forsvarsspiller, men han mangler fotballferdigheter – ikke god nok for oss, og i alle fall ikke for Manchester United. Fortsatt ung, men jeg tror ikke han har en karriere foran seg på toppnivå; kanskje ikke engang på Championshiå-nivå. Rykter om dårlig innstilling også. (av @often_partisan)
Fremtiden: Kanskje får han litt mer tid i United, men det er lite sannsynlig at han har en fremtid for førstelaget til United. Til det har ikke utviklingen vært god nok, og han har ikke vist stort i sine låneopphold. Men glimtene, og det talentet vi vet han har inne, gjør at han sikkert kan få en bra karriere på et brukbart nivå så lenge ryktene om dårlig innstilling (som @ofen_partisan snakket om) ikke stemmer.
Anderson
Klubb: Fiorentina Kamper: 4+3
Etter seks-og-en-halv sesong i United er det kanskje på tide for brasilianeren å innse at han aldri kommer til å bli den spilleren mange i Manchester trodde da han ankom i 2007. I januar kom bekreftelsen om at 26-åringen fort kan være ferdig i United da han ble lånt ut til italienske Fiorentina for resten av seosngen.
Potensielt kunne kanskje et vellykket opphold i Firenze fått i gang Anderson igjen og vekket liv i drømmen om en karriere på Old Trafford, men i løpet av fire måneder har det kun blitt fire kamper fra start for den energiske midtbanespilleren.
Akkurat som i United har han slitt noe med skader, og Fiorentinas seks siste kamper ble han sittende på benken i samtlige 90 minutter. Opptredenene i den fiolette drakta har ikke vært veldig ulike det vi har sett på Old Trafford. Anderson løper mye, gir tilsynelatende alt, og har sine øyeblikk, men problemet er at det dessverre ofte ikke holder og derfor har som regel Alberto Aquilani og Borja Valero blitt prioritert.
Lagmessig har Fiorentina hatt en god sesong hvor de endte på 4. plass i Serie A (kvalifisert til Europa League), tapte for Napoli i Coppa Italia-finalen, og tok seg til åttendelsfinalen i Europa League uten Anderson som hadde spilt Champions League for United.
Fremtiden: Ryktene sier at Fiorentina ikke er interessert i å beholde Anderson uten at noe er bekreftet. Spørsmålet blir om Louis van Gaal tror han fortsatt kan få noe ut av midtbanespilleren, eller om han ønsker å kvitte seg med 26-åringen før kontrakten hans går ut i 2015. At Ryan Giggs har lagt opp bedrer kanskje sjansene til Anderson, og eventuelle overgangsproblemer denne sommeren kan kanskje også hjelpe hans situasjon?
Davide Petrucci
Klubber: Royal Antwerp og Charlton Athletic. Kamper: 5+7 for Antwerp og 0+5 for Charlton.
I Peterborough i fjor viste han glimt av hva som bodde i ham, i sitt korte opphold der. Mot Michael Keanes Leicester scoret han et flott mål, og viste også at han ikke var redd for å gå i dueller. Det var fint å se ham på den måten etter mange tunge år med skader.
Men skadene har ødelagt en del for karrieren hans, og den voldsomme utviklingen en hadde håpet på, den som kunne gjort ham til en fantastisk spiller, har aldri kommet. I år begynte det med et utlån til vår samarbeidsklubb i Belgia, Royal Antwerp, der han var fra september til januar. Han ble aldri fast der, og det ble til slutt så lite spilletid at han ble hentet tilbake. Han rakk å score et mål i Belgia mens han var der.
Mot slutten av sesongen gikk han på et nytt lån, til Charlton, men også der ble det lite spilletid for italieneren.
Hva Charlton-fansen mener: – David Petrucci klarte ikke å gjøre noe meningsfullt inntrykk. Det skal sies at han ikke fikk mye spilletid, men da han fikk muligheten gjorde han lite som tydet på at han fortjente mer. Ikke at han var grusom, men du ville ikke trodd at han var en Manchester United-spillet når du så på ham. Han ble holdt ute av laget av våre egne akademiprodukt Diego Poyet og Jordan Cousin – United ville gjort lurere i å se på dem, faktisk… Men jeg håper de ikke gjør det! (av @ValleyTalkBlog)
Ryan Tunnicliffe
Klubb: Ipswich Town. Kamper: 24+5
Ryan Tunnicliffe gikk allerede i januar til Fulham permanent, men vi tar han med her likevel siden han tross alt har vært på lån fra United denne sesongen. Tunnicliffe gikk på lån til Ipswich sist sommer (og ble der til januar), og det var egentlig et ganske vellykket lån for en spiller som nok sakte, men sikkert hadde begynt å innse at fremtiden ikke ville være på Old Trafford.
Tunncliffe spilte fast, stort sett i en litt uvant breddeholderrolle på venstresiden av midtbanen der han trakk innover for å skape rom for Aaron Cresswell, Ipswichs gode venstreback. Tunnicliffe briljerte sjeldent, men gjorde nesten alltid en god figur, eller på en dårligere dag i det minste en brukbar figur. Han fikk fast plass på et godt lag, og imponerte nok til at Rene Meulensteen hentet ham til Fulham, der han debuterte i 2-2-kampen mot United.
Tunnicliffe scoret for øvrig ingen mål for Ipswich –ingen overraskelse, for han er jo ikke akkurat noen spesielt målfarlig herremann – men han hadde et par målgivende pasninger.
Hva Ipswich-fansen mener: – Tunnicliffe ble i sine gule sko bedre og bedre utover høsten, selv om han av mange huskes best for å misbruke målsjanser (29 kamper – null mål). Var på topp da Manchester United plutselig tok ham hjem, for så å bråselge ham til Fulham, som nesten på direkten leide ham ut til Wigan, som til slutt ikke ville ha ham. Tenk om Tunnicliffe kunne blitt værende i Ipswich hele sesongen, slik det var ment… (av Geir Ingvald Jacobsen, som skriver en Ipswich-blogg)
Fremtiden: Ikke i United, naturlig nok, siden han ble solgt i januar.
Ángelo Henríquez
Klubb: Real Zaragoza. Kamper: 20+5.
Han var med på å vinne FA-cupen i fjor med Wigan, riktig nok uten å ha hatt noen nøkkelrolle i det laget, mens han denne sesongen har spilt på nivå to i Spania med Real Zaragoza.
Sesongen startet veldig godt, med fire mål bare i september, har det senere vært problemer av mange ulike slag. En ting er at han fikk en formsvikt, men han har også vært syk. Et forkjølelsesvirus slo han ut i juleperioden, og etter vinterpausen returnerte han til trening fem kilo lettere, og han var ikke spilleklar. Etter at han kom tilbake var han inn og ut av laget, og han endte med seks mål for Zaragoza, i tillegg til én målgivende pasning.
Zaragoza endte opp bare noen få poeng over nedrykksstreken, og verken Henríquez eller Zaragoza vil nok være helt fornøyd med sesongen.
Fremtiden: Vanskelig å si. En merkelig sesong for Henríquez, og hans posisjon i klubben er nok svakere nå enn på samme tid i fjor. Er uansett i utgangspunktet regnet som et stort talent, men bør overbevise neste år om han skal overbevise klubben om å satse på ham.
I tillegg til dette var Jack Grimshaw og Jack Rudge utlånt, til henholdsvis Morecambe og Torquay United, men ingen av de spilte noen gang for klubbene sine. Jonny Sutherland var i Stafford Rangers en periode i vår, i et lån som mest av alt skal ha handlet om å gi ham spilletid etter at det var bestemt at han ikke ville ha noen fremtid i klubben.
Statistikkilder: Hovedsaklig ESPN, men Transfermarkt og Soccerbase har også blitt sett på. Det kan være småfeil i antall kamper, og kildene varierer i antall kamper og lignende innimellom, men det meste skal i utgangspunktet stemme.