Norsk versjon:
– Har du sett dette? spurte en venn, en Manchester City-supporter, nylig i en email.
Jeg klikket på lenken, og forventet egentlig bare en kjedelig nettspøk om United.
I stedet var det en lenke om vinnermedaljen min kjære onkel Charlie (Mitten) vant i Charity Shield i 1948. Den ble auksjonert bort via Bonhams i Chester 5. oktober, og den forventede prisen var 600-800 pund. Jeg sjekket medaljens historie, og fant ut at den var forsøkt solgt på auksjon to ganger tidligere i år. Første gang var listeprisen 3-4.000 pund, andre gang 1.500-2.000 pund.
Ingen av budene var imidlertid i nærheten av de prisene.
Jeg så nærmere på medaljen,og den hadde “Charles Mitten” gravert inn på baksiden og var laget av ni karat gull. Jeg tok et par telefoner, én til en ekspert på sånt som dette, og han bekreftet at den var ekte. Jeg tok også en telefon til Charlies sønn – som også heter Charlie – for å finne ut hva han visste. For alt jeg visste så var det han som solgte medaljen for å få inn litt penger.
Charlie Junior visste imidlertid ingenting om medaljen eller hvem som solgte den. Den eneste medaljen han eide var den som virkelig betydde noe – seiersmedaljen fra FA-cupen i 1948.
Selv hadde jeg fått låne den medaljen med meg til skolen bare 13 år gammel. Jeg viste den til kompisene mine, som egentlig ikke var så veldig interessert. Fysikklæreren min derimot, han hadde fulgt United siden krigens dager, så på medaljen, kjente på den, før han forsvant inn i sin egen verden samtidig som tankene gikk tilbake til Wembley i mai 1948, da United slo Blackpool 4-2 i det som da ble vurdert som tidenes beste FA-cupfinale. Charlie hadde storspilt i kampen, og fysikktimen vår ble utsatt i fem minutter før læreren kom til seg selv igjen og startet undervisningen.
– Pappa sa at jeg skulle selge FA-cupmedaljen før han døde (i 2002), sa Charlie.
– Jeg er blitt fortalt at den er verdt 8-10.000 pund, men jeg kommer ikke til å selge den. Pappa brydde seg imidlertid ikke om sånne ting. Han ga blant annet fra seg drakta han brukte på Wembley til Uniteds museum, fortsattte han.
Jeg fortalte Charlie Junior om Charity Shield-medaljen, og at jeg kom til å by på den for å få den tilbake til familien. Grensa mi var 1.000 pund.
Det var hundrevis av gamle sportseffekter til salgs på auksjonen i Chester, inkludert mange om Manchester United. En serievinnermedalje fra 1956, som tilhørte keeper Ray Wood, var til salgs for 4-6.000 pund. En medalje fra FA-cupfinalen i 1963, som hadde tilhørt Tony Dunne, hadde en forventet salgspris på 8-10.000 pund. Dunne solgte også vinnermedaljen fra serien i 1964/65, og datteren forklarte at pengene ville gå til familiens beste siden Dunne ikke hadde noe økonomisk å vise til etter karrieren sin. Hvem kan egentlig anklage ham for å ta vare på familien sin?
Jeg synes likevel det er trist at de fleste fotballspillere ikke bryr seg om medaljene sine. Jeg har intervjuet en rekke spillere som ikke en gang aner hvor medaljene er. Nicky Butt tror medaljene er i en bag på et loft et eller annet sted. Andrew Cole aner ikke, ei heller Jordi Cruyff.
Jeg kan imidlertid ikke kritisere altfor mye. Charlie ga meg en gang kampprogrammet fra en kamp United spilte mot Linfield i 1948. Det er verdt 500 pund – selv om jeg ikke ville selge det.
Men vet du hva?
Jeg har ikke klart å finne det på mange år.
Jeg bød til slutt på Charlies medalje, og med tanke på medaljens tidligere auksjonshistorie så trodde jeg at jeg ville få den for mindre enn grensa mi på tusen pund, men selvfølgelig, det var ikke nok. Den gikk for 1.125 pund.
Jeg håper den nye eieren tar vare på den.