De fleste har nok hørt om ketsjupeffekten – om hvordan det plutselig kan komme mye etter at det først har vært en periode hvor det ikke kommer noe som helst.
Kanskje var det litt av det vi fikk se i Champions League-kampen mot RB Leipzig, der United endte opp med fem mål etter en imponerende andreomgang.
I de fem foregående Champions League-hjemmekampene hadde United nemlig bare scoret ett mål, og det skulle nok attpåtil ha vært annullert.
Tre av de kampene var under Mourinho, før det ble målløst i Solskjærs to første Champions League-hjemmekamper (riktignok mot PSG og Barcelona) – før det hele løsnet mot RB Leipzig.
Annonse
Dessverre så har vi problemer med å score på hjemmebane i ligaen også, og de problemene har fortsatt også etter Leipzig-kampen.
Problemene i ligaen gir størst grunn til bekymring
I øyeblikket fremstår nemlig, dessverre for United, Leipzig-kampen mer som et unntak enn som et vendepunkt.
Champions League-statistikken er noe som har skjedd over tid, og at vårt eneste hjemmemål i Champions League i 2018/19-sesongen var et Fellaini-mål som sannsynligvis burde vært annullert er jo strengt tatt ikke så veldig bekymringsfullt akkurat nå, siden det er mer enn halvannet år mellom Barcelona-kampen og Leipzig-kampen. Da gir det nok mer mening å se på hva som skjer i Premier League.
Vi har nå spilt 35 hjemmekamper i Premier League under Ole Gunnar Solskjær, og noe har skjedd med vår evne til å score mål på Old Trafford denne sesongen. Vi har delt opp de 35 hjemmekampene i sju bolker, med fem kamper i hver bolk, og da ser vi at vi nå har hatt vår klart dårligste periode med bare tre scoringer (og fire poeng) på de første fem ligakampene på Old Trafford denne sesongen.
Bolk 1: 11 mål på 5 kamper (11 poeng) United 3-1 Huddersfield, United 4-1 Bournemouth, United 2-1 Brighton, United 2-2 Burnley, United 0-0 Liverpool.
Bolk 2: 8 mål på 5 kamper (10 poeng) United 3-2 Southampton, United 2-1 Watford, United 2-1 West Ham, United 0-2 City, United 1-1 Chelsea.
Bolk 3: 7 mål på 5 kamper (7 poeng) United 0-2 Cardiff, United 4-0 Chelsea, United 1-2 Crystal Palace, United 1-0 Leicester, United 1-1 Arsenal.
Annonse
Bolk 4: 9 mål på 5 kamper (9 poeng) United 1-1 Liverpool, United 3-1 Brighton, United 2-2 Aston Villa, United 2-1 Tottenham, United 1-1 Everton.
Bolk 5: 11 mål på 5 kamper (10 poeng) United 4-1 Newcastle, United 4-0 Norwich, United 0-2 Burnley, United 0-0 Wolves, United 3-0 Watford.
Bolk 6: 13 mål på 5 kamper (11 poeng) United 2-0 City, United 3-0 Sheffield United, United 5-2 Bournemouth, United 2-2 Southampton, United 1-1 West Ham.
Bolk 7: 3 mål på 5 kamper (4 poeng) United 1-3 Crystal Palace, United 1-6 Tottenham, United 0-0 Chelsea, United 0-1 Arsenal, United 1-0 WBA.
Så kan vi jo også trekke frem noen formildende faktorer.
Spesielt de to første kampene i den sjuende bolken ble spilt mens vi fortsatt bar åpenbart preg av den mangelfulle sesongkjøringen.
Hele tre av kampene var mot andre storlag.
I det minste hadde vi forbedret oss til perioden før disse fem siste hjemmekampene, med til sammen 24 mål i bolk 5 og bolk 6, med tre mål eller mer i halvparten av kampene.
Likevel er det ikke akkurat gledelige tall for denne sesongen.
Om vi deler det opp i bolker på ti kamper i stedet for fem, så må vi score 4,2 mål i snitt i de neste fem hjemmekampene i ligaen for at det skal bli like godt som i perioden fra og med United 4-1 Newcastle, og til og med United 1-1 West Ham. Akkurat det er vel heller lite trolig, men forhåpentligvis blir i alle fall perioden fremover på Old Trafford lystigere enn hvordan det har vært på hjemmebane i det siste.
Annonse
Uniteds seks siste hjemmekamper i Champions League:
Vi var innom det i starten av artikkelen, men de fem Champions League-hjemmekampene før Leipzig-seieren ga oss bare ett eneste mål.
Hjemmekampen før dette var ikke så mye hyggeligere heller, for det var det sure 1-2-hjemmetapet mot Sevilla som sendte Mourinhos United ut av turneringen i åttendedelsfinalen i 2018.
Vi gikk gjennom Uniteds historikk i den gjeveste europeiske turneringen, og det var ingen hjemmeperioder som var like svak som den femkampersperioden før Leipzig-oppgjøret.
Nærmest var vi da vi hadde tre nuller på fem kamper i kalenderåret 2005, og i 1996/97-sesongen da vi hadde tre 0-1-tap på fire kamper (med 4-0-seieren mot Porto innimellom der).
Nå er det bare å krysse fingrene for at Uniteds kommende hjemmekamper mot Basaksehir og PSG minner mer om Leipzig-kampen enn om de fem foregående hjemmekampene i turneringen slik at vi kan begynne å være fornøyde med Champions League-formen på Old Trafford igjen.
Leipzig-seieren kom i etterkant av den målløse kampen mot Chelsea, og håpet var at det skulle løsne etter at United ga Julian Nagelsmanns lag juling, men de to neste kampene på Old Trafford har gitt til sammen én United-scoring – og det var på straffespark mot et lag under nedrykksstreken.
Nå venter en ny kamp United er forventet å vinne i – og for selvtillitens del trengs det kanskje en ny kamp med en del mål, siden Leipzig-kampen foreløpig fremstår som et unntak i stedet for et vendepunkt.