Det var en underholdene og tett kamp i denne semifinalen.
Uniteds tette kampprogram begynner å sette spor, og det er vanskeligere for United å styre kampene slik vi er vant til å se.
Det var særlig ett taktisk moment som gikk igjen i denne kampen.
Annonse
For mye markering?
BILDET OVER VISER: Brighton flyttet spillere inn i mellomrom. Og United hadde forbedret seg på dette, ved å bruke Eriksen og Fernandes til å markere de to sentrale midtbanespillerne, og dytte frem en midtstopper sammen med Casemiro.
BILDET OVER VISER: Det gav derimot Brighton mye rom på sidene, slik som vi ser her. Dalot må gå inn i banen for å kompensere for at Shaw har gått frem i midtbanen.
BILDET OVER VISER: Dermed blir siderommet så stort at de kunne stå upresset rundt 16-meteren til United og slå innlegg.
BILDET OVER VISER: Det samme så vi på andre siden: Shaw er fremme i midtbanen sammen med Casemiro, og det åpnes siderom når Wan-Bissaka må gå inn i banen.
BILDET OVER VISER: Dermed spiller Brighton den ut i siderom, igjen.
BILDET OVER VISER: Nok et eksempel her: Fernandes og Eriksen går tidlig frem på de to sentrale midtbanespillerne. Her er Lindelöf ute sammen med Casemiro. Dalot må nok en gang inn i banen, dermed åpnes siderom igjen.
BILDET OVER VISER: Legg merke til hvor mye tid og rom Brighton får ved 16-meteren. Dette burde Brighton ha utnyttet bedre, når de får såpass med tid til å skape muligheter høyt i banen.
Annonse
BILDET OVER VISER: Dette fortsatte kampen igjennom. Her i andre omgang: Lindelöf er i hardt press i midtbanen.
BILDET OVER VISER: Det åpner rom bak han, når Wan-Bissaka ikke skyver inn, men har valgt å bli liggende bredt. Lindelöf rekker ikke ned fra den posisjonen.
BILDET OVER VISER: Dermed er det slike rom Brighton får midt i banen. Dette er i forkant av en stor sjanse som De Gea avverger.
Ved å spille sone i bakre ledd, så ville de dekket mer av banebredden. Ergo mindre siderom.
Eriksen burde også spilt sone, slik at han kunne dekke rom lavere i banen, og heller gå frem i press når ballen går til en av de to sentrale midtbanespillerne til Brighton. Det ble for mye rom, både midt i banen og i siderom.
Ikke bare ulempe – men vanskelig å etablere spill
BILDET OVER VISER: At Brighton spilte på denne måten gjorde at United også fikk rom når de vant ball. Ved å spille tidlig ut bak den backen som er gått i angrep, så ble det ofte en del slike situasjoner; 3v3 på topp.
BILDET OVER VISER: United er nok litt slitne både i kropp og hodet, dermed greide de ikke å være like giftige som det vi har sett før.
Annonse
BILDET OVER VISER: Det var flere muligheter som dette, slik vi ser her, så har Eriksen masse tid når United spiller over det første presset.
BILDET OVER VISER: Det er spilt av 5 spillere på en pasning, altså halve laget. Men så skjer det som ble gjennomgangsmelodien en stund i kampen: United bruker for lang tid.
BILDET OVER VISER: Dermed vinner Brighton ballen tilbake, og United må i forsvar igjen. United greide ikke etablere ordentlig med spill i første omgang. Mye på grunn av akkurat det vi ser her: Brighton reagerte kvikkere enn United, og spiste de opp i slike situasjoner.
Bedre med i andre
BILDET OVER VISER: Men når United i andre omgang lokket frem presset deres, og strakk i bakrom samtidig, så skapte de strekk i Brighton-laget.
BILDET OVER VISER: Se hvor mye rom det er her mellom forsvar og midtbane. Dette fordi to ledd går frem, og ett ledd faller av.
BILDET OVER VISER: Når United fikk satt i gang dette spillet så overtok United store deler av andre omgang. De fikk derimot ikke god nok uttelling på spillet sitt.
BILDET OVER VISER: Samme ser vi her: Brighton sender frem noen spillere, og Casemiro har masse rom.
BILDET OVER VISER: Casemiro kan føre og føre, før det kommer press. En tydelig endring i andre omgang; lokke frem første presseledd til Brighton, da ville de få rom.
BILDET OVER VISER: I ekstraomgangene fikk vi se det samme: United spiller av 4 i presset til Brighton, og så er det masse rom å spille i.
BILDET OVER VISER: Rashford får en god ball, men greier ikke omsette det til scoring.
Annonse
BILDET OVER VISER: Presset til United bedret seg i andre omgang, og det satte Brighton ut av spill i perioder. Svært mange situasjoner endte som her, når Martial leder spillet mot en side, og resten av laget står knallhøyt etter.
Konklusjon
United ser mer preget ut nå, av dette kampprogrammet enn vi har sett tidligere.
I kombinasjon med noen taktiske grep som jeg mener var feil, så blir det jevne kamper slik som dette.
Markeringsforsvaret til Ten Hag kan by på noen utfordringer i fremtiden.
De følger for ofte, for lenge, og på feil tidspunkt. Dette vil selvsagt utvikle seg, så de vil beherske det bedre. Men rommene vi ser som oppstår på grunn av dette skal de være oppmerksomme på.
Manchester City utnyttet dette til de grader tidligere i sesongen, og Brighton utnyttet det nå. Det kommer flere lag som vil gjøre det samme. Så her har Ten Hag en utfordring for fremtiden.
Samtidig er det dumt å dømme Ten Hag og laget i en periode der de spiller kamper hver 3. dag omtrent. Da er det vanskelig å være i form, og det er vanskelig å forberede laget ordentlig.
De tar seg til en ny finale, og det er særdeles godt gjort etter noen intense uker.
Øyvind Eide:
Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.