bjarte komm ny

«Salget er en del av en nøye planlagt strategi, utformet for ti år siden»

Kevin og Edward Glazers salg av 9,5 millioner aksjer er ikke en indikasjon på at Glazer-familien er på vei ut av United. Derimot er det nok en bekreftelse på familiens intensjon med eierskapet i Manchester United.

Publisert Sist oppdatert

Sent tirsdag kveld, like før midnatt engelsk tid, kom børsmeldingen fra Manchester United.

Gjennom sine respektive stiftelser «Kevin Glazer Irrevocable Exempt Family Trust» og «Edward S. Glazer Irrevocable Exempt Trust» la de to Glazer-søsknene Kevin og Edward 9,5 millioner aksjer i Manchester United ut for salg.  

Aksjesalget fikk umiddelbart stor oppmerksomhet da børsmeldingen kom, men dette bør strengt tatt ikke overraske noen.

United We Podkast: Historien om Uniteds forhatte eiere

Dette er nemlig bare en ytterligere bekreftelse på Glazer-familiens strategi som ble lagt før Uniteds amerikanske eiere tok United på New York-børsen i august 2012 og delte selskapet inn i A- og B-aksjer.

BAKGRUNN:
Slik sikret Glazer seg kontrollen i United
Tes var Glazer-familiens talsmann, nå snakker han ut i US
Slik er selskapsstrukturen i United

– Kyniske, grådige og irriterende dyktige

Det er ca seks år siden jeg møtte tidligere styremedlem i Manchester United Jim O’Neill for å snakke om Glazer-familiens eierskap og «Red Knights» sitt initiativ for å stanse oppkjøpet.

Lord O’Neill regnes som en av verdens fremste valutaeksperter og som ivrig Manchester United-supporter var han frontfiguren i «Red Knights».

«Red Knights» var en gruppe meget velstående United-fans som forsøkte å komme Glazer-familien i forkjøpet og sikre seg eierskapet i United før United havnet i amerikanske hender.

KYNISKE, MEN DYKTIGE: Tidligere styremedlem i Manchester UNited Jim O´Neill har vært ganske frittalende om Glazer-familiens eierskap i United. Til United-Supporteren beskrev han Uniteds amerikanske eiere som både kyniske og grådige, men også irriterende dyktige.

O’Neills hær var imidlertid for liten og planene strandet.

Det har derimot ikke hindret O’Neill i å være frittalende når han snakker om både Glazer-familien og Manchester United.

Vår prat var intet unntak.

Snarere tvert imot. 

På nabobordene i de fasjonable klubblokalene i  Mayfair, ble det diskutert millionavtaler blant venner og bekjente av den tidligere United-direktøren.

Glazer-familien har vært kyniske, nådeløse, grådige og tidvis svært heldige. Men de har også, til min store irritasjon, vært veldig, veldig dyktige.Jim O´Neill, tidligere styremedlem i Manchester United

Åpenlyst og tidvis høyrøstet.

O’Neill ignorte dem alle.

I stedet trommet han taktfullt og tankefullt med tre fingre på bordplaten. Så fremførte han budskapet sakte og med en særdeles tydelig diksjon. Blikket hans vek ikke en millimeter fra øynene mine. Akkurat det er trolig en dyktig kommunikators fremste våpen. Han eller hun vil forsikre seg om at du oppfatter og ikke minst forstår alt som blir sagt.

Han trakk pusten.

BØRSNOTERINGEN SOM SIKRET MAKTEN: Manchester United ble registrert på New York-børsen i august 2012. Dermed sikret Uniteds eierfamilie seg også en særdeles gunstig aksjeinndeling som i praksis gir dem all makt.

Hvordan vil jeg beskrive Glazers? De har vært kyniske, nådeløse, grådige og tidvis svært heldige. Men de har også, til min store irritasjon, vært veldig, veldig dyktige.

Så tar han en ny pause. Den siste innrømmelsen sitter åpenbart langt inne.

Likevel fortsetter han.

– Flere av de strategiske grepene de har gjennomført, bærer preg av eksepsjonelt godt økonomisk håndtverk. Det er bare et problem, men det er til gjengjeld stort. Det har vært grep som kommer dem som eiere til gode. Ikke fotballklubben Manchester United, forklarte han.

I vår var det Avram Glazer som la ut fem millioner aksjer i United for salg. Nå er det søsknene hans Kevin og Edward som gjør det samme.

Salget provoserer mange fordi Glazers igjen profitterer personlig på United-eierskapet, men er det særlig overraskende?

Overhodet ikke. 

Screenshot (32)
AKSJEKURSEN SANK: Grafen viser aksjekursen til Uniteds A-aksjer på New York-børsen den siste måneden. Etter at det ble kjent at 9,5 millioner aksjer nå er lagt ut for salg, sank kursen merkbart, noe som er vanlig når et stort kvantum av aksjer blir gjort tilgjengelig. (Foto: Skjermdump fra Manchester United Investor Relations).

Fordi dette er bare nok en bekreftelse på Glazer-familiens intensjoner med sitt eierskap i Manchester United.

Får å underbygge den påstanden må vi gå nærmere ti år tilbake i tid.

 

LES OGSÅ: Derfor kjøpte Glazers United

Aksjeinndelingen var nøkkelen

Ti dager før Robin van Persie debuterte for Manchester United som innbytter i sesongåpningen mot Everton i august 2012, fikk Glazer-familien New York-børsen sin velsignelse for å dele opp United-aksjene slik de ønsket da klubben ble tatt på børs.

Glazers hadde tidligere forsøkt å ta United på børs i Singapore uten å lykkes, men i hjemlandet hadde Glazer-familien suksess.

I det 231 sider lange dokomentet som Glazer sendte New York-børsen før børsregistreringen, beskrev den amerikanske eierfamilien planene for en omorganisering av Manchester United.

Aksjene skulle bli delt inn i A- og B-kategorier, der A-aksjene skulle være tilgjengelige for investorer, mens B-aksjene skulle, eksklusivt, være i Glazer-familiens eierskap.

Samtidig ble det klart at Manchester United nå skulle bli registrert i skatteparadiset Cayman Islands.

Manchester United Executives Ring Opening Bell At New York Stock Exchange
NØKKELEN: Avram og Joel Glazer har vært de mest fremtredende medlemmene av Glazer-familien hva eierskapet i United angår. Det skal også ha vært de to som i sin tid overbeviste faren Malcolm at det var en god investering å kjøpe opp Manchester United.

Den anerkjente Guardian-journalisten David Conn som har skrevet en rekke artikler om Glazer-fmiliens eierskap, karakteriserte rapporten som «en god kandidat til det mest deprimerende dokumentet som noen gang har blitt forfattet der ordet «fotball» har blitt nevnt».

Like før United gikk på børs i august 2012, opplyste Manchester United at samtlige A-aksjer og samtlige B-aksjer tilhørte Red Football LLC.

Da Glazer fikk gjennomslag for sin modell på New York –børsen, var familien sikret kontrollen over United i overskuelig fremtid.

Red Football LLC var registrert i delstaten Delaware som er kjent for sine lave skatter og begrensede offentlige innsyn.

Det var også dette selskapet Glazer-familien lenge benyttet til å forvalte sitt eierskap i United. 

Enkelte selskaper ser det som helt nødvendig for firmaets fremtid at betydningsfulle eiere har en særstilling. Det var det argumentet Glazer vant frem med.

Dermed fikk familien gehør for at B-aksjene, som bare kunne eies av selskap som Glazer-familien kontrollerte, fikk ti stemmer per aksje.

PROTESTERTE: En rekke United-fans protesterte høylydt i forbindelse med Glazer-familiens kjøp av Manchester United.

Offentlighetens, eller de øvrige aksjeeiernes om du vil, kunne bare eie A-aksjene som ga, og fremdeles gir, én stemme per aksje.

Siden 2012 har derfor Glazer-familien kunnet selge aksjer, få ekstra kapital og likevel ha fullstendig kontroll over United, for det er, som nevnt, kun Glazer-familien som kan sitte på de lukrative B-aksjene i United. 

Da Glazer fikk gjennomslag for den modellen på New York –børsen var de sikret kontrollen over United i overskuelig fremtid.

Glazer-familien deler opp aksjene

I starten var A-aksjene som Glazer-familien kontrollerte og samtlige B-aksjer eid av selskapet Red Football LLC. Det skulle imidlertid skje en viktig endring noen år senere.

30. august 2017 tronet Manchester United alene på tabelltoppen i Premier League.

José Mourinhos mannskap var det eneste som stod med tre strake seire etter tre serierunder, og Uniteds målforskjell var imponerende 10-0.

PÅ TABELLTOPPEN: Marcus Rashford og medspillerne feirer scoringen hans mot Leicester i august 2017. Etter seieren mot «revene» tronet United øverst på tabellen. Men dette var ikke bare en god periode for laget Manchester United. Det var i aller høyeste grad også en god periode for Glazer-familien.

Samme dag ble det kjent, gjennom en SEC-filing (Securities and Exchange Commission), fra New York-børsen at majoriteten av B-aksjene fra Red Football LLC var delt opp og spredt på de seks Glazer-søsknenes ulike selskap og stiftelser.

Et begrenset antall B-aksjer hadde allerede blitt overført til dem, men nå ble den store resterende bolken av aksjene fordelt.

Dette representerte en betydelig endring for måten Glazer-familien forvaltet sitt eierskap på.

Frem til nå hadde søsknene eid hver sin andel av Red Football LLC som igjen eide majoriteten av aksjene i United.

De hadde med andre ord opptrådt samlet og som en enhet, men etter at aksjene ble fordelt individuelt, kunne søsknene nå selv bestemme hvor mange aksjer de ønsket å selge, og ikke minst når de ønsket å selge. 

Screenshot (32) (1)
ENDRINGEN: Denne oversikten fra Uniteds årsrapport fra 2017/18-sesongen viser hvordan B-aksjene har blitt fordelt på de seks Glazer-søsknene. Aksjene kom fra selskapet Red Football LLC som de seks søsknene hadde styrt sammen. Nå ble aksjene fordelt individuelt, noe som igjen ga dem muligheten til å selge unna aksjer når hver og en av dem selv ønsket det.

Og det er nettopp det Glazer-søsknene har gjort ved å selge unna A-aksjer og B-aksjer som automatisk blir omgjort til A-aksjer når medlemmer av Glazer-familien selger dem. Dette kan Glazer-familien gjøre uten å miste makten i United.

Dette kan virke en tanke komplisert, men vi skal vise et eksempel som understreker hvor viktig denne aksjeinndelingen var for Glazer-familiens kontroll av Manchester United.

Etter at Kevin og Edward Glazer nå selger 9,5 millioner aksjer er det knappe 53 millioner A-aksjer som kan omsettes. Antall B-aksjer har blitt noe redusert og antallet er nå på drøye 110 millioner.

En grov utregning viser oss at det er litt mer enn dobbelt så mange B-aksjer som A-aksjer i Manchester United, men fordi B-aksjene gir ti stemmer per aksje vil Glazer-familien likevel kontrollere 95,4 prosent av alle stemmene i United.

Lindsell Train Limited har drøye 11,5 millioner aksjer, hele 26,72 prosent av A-aksjene som var tilgjengelige per 1. september 2021. Til tross for en betydelig aksjepost kontrollerer selskapet kun 0,93 prosent av stemmene i United.

I sin siste årsrapport opplyser Manchester United at investorene Michael James Lindsell og Nicholas John Train, gjennom sitt selskap Lindsell Train Limited, er den største aksjonæren i Manchester United foruten Glazer-familien.

Lindsell Train Limited har drøye 11,5 millioner aksjer, hele 26,72 prosent av A-aksjene som var tilgjengelige per 1. september 2021. Til tross for en betydelig aksjepost har selskapet kun 0,93 prosent av stemmene i Manchester United.

Med andre ord, og i beste fall, en ubetydelig og marginal innflytelse på det som skjer på Old Trafford.

Glazer-familien har solgt seg ned, men hva nå?

Aksjeinndelingen har gitt medlemmene av Glazer-familien muligheten til å selge unna deler av aksjeporteføljen og tjent gode penger på det.

Kevin og Edward Glazer vil kunne innkassere en salgssum på rundt 1,5 milliarder norske kroner om aksjene selges til dagens markedspris.

I mars var det Avram Glazer som solgte unna fem millioner aksjer, og selv om familien selger seg gradvis ned, vil det ta lang tid før de eventuelt gir fra seg makten i Manchester United.

Det er vanskelig å se for seg hvem som skulle ha finansielle muskler til å kjøpe Manchester United nå for over 30 milliarder kroner.

En av eierne som kunne vært aktuelle, er nå opptatt med en annen Premier League-klubb. 

Manchester United v Crystal Palace - Premier League
HVEM BLIR ERSTATTEREN?: Ved årsskiftet fratrer Ed Woodward stillingen i Manchester United. Det er foreløpig ikke klart hvem som blir Woodwards erstatter.

Et annet United, Newcastle United, vil nemlig snart få nye eiere.

Anført av styrtrike Prins Mohamed bin Salman fra Saudi-Arabia ønsker den nye eierkonstellasjonen som er på vei inn, å gjøre Newcastle til et av de største lagene i Europa, for ikke å si verden. 

Den samme eiergruppen ble i sin tid linket til Manchester United, selv om united.no har troverdig informasjon på at det var et oppkjøp i, og ikke en overtakelse av, klubben som var aktuelt.

Newcastles nye eierne, som et flertall av Manchester United-fansen ikke ville tatt i med ildtang på grunn av sine brudd på menneskerettighetene, ønskes velkommen i nord-øst av mange supportere som har sett seg mektig lei av Mike Ashleys styring av klubben. 

Det blir som å klippe plenen med en neglesaks. De som venter på at Glazer-familien skal selge seg helt ut, bør ha tålmodighet.

Om ikke annet så viser overtakelsen at det at det ikke bare er Manchester United som har upopulære eiere.

For ganske nøyaktig to år siden, da det stormet rundt Ed Woodward og hans posisjon i Manchester United, skal Mike Ashley ha ønsket Manchester United-direktøren velkommen til St. James´Park med følgende hilsen:

«Så møtes vi, fotballens mest upopulære mann og fotballens nest mest upopulære mann».

Det spørs om Ed Woodward syntes spøken fra Ashley var spesielt festlig, men to år etter den fleipete kommentaren ser Ashleys tid i Newcastle ut til å være over.

Ved årsskiftet er også Ed Woodward ferdig i Manchester United.

Men Glazer-familien?

Ingenting tyder på at det siste nedsalget er noe annet enn en mulighet til å innkassere en gevinst på sitt eierskap i United.

Det blir som å klippe plenen med en neglesaks. De som venter på at Glazer-familien skal selge seg helt ut bør ha tålmodighet.

Og det i rikelig monn.

Powered by Labrador CMS