– En snuoperasjon som varsler tøffe tider, særlig etter Champions League-exiten
Dette er saken du trolig verken har lest eller hørt om. Før nå. Like fullt viser den to ting; Manchester United var i realiteten aldri i nærheten av et Jadon Sancho-kjøp i høst, og United-ledelsen er åpenbart svært bekymret for de langvarige effektene av corona-pandemien.
Da Manchester United la frem regnskapet for 3. kvartal i vår, så vi den spede begynnelsen på de ekstreme økonomiske konsekvensene av den verdensomfattende corona-pandemien.
I mars valgte Manchester United derfor å hente ut 140 millioner pund fra klubbens kredittordning. Dette var første gangen klubbledelsen valgte å benytte seg av denne kredittordningen.
Annonse
I Manchester Uniteds rapport fra 3. kvartal forklarer klubben på følgende vis, nærmest i en liten bisetning, at over halvannen milliard kroner er hentet ut i kreditt.
«Til tross for den pågående usikkerheten har bedriften en sterk kapitalbalanse som inkluderer 90,3 millioner pund i kontantressurser per 31. mars 2020. Midlene er tilgjengelige etter behov. Bedriften har også tilgang til en løpende kredittordning der 140 millioner pund ble tatt ut ved kvartalets slutt. Bedriften har ytterligere ti millioner pund tilgjengelig i ordningen som ikke er hentet ut.»
Manchester United har tidligere opplyst i sine årsrapporter at klubbledelsen kun vil hente ut penger fra ordningen ved ekstraordinære kapitalbehov, som for eksempel ved betydelige spillerkjøp der klubbens kontantbeholdning ikke strekker til.
Noe den ikke ville gjort med tanke på en overgang for Jadon Sancho.
Helomvending som viser alvoret
Men det er først og fremst et annen ekstraordinær situasjon som gjorde at United valgte å benytte seg av ordningen i vår i en periode der United-ledelsen har sett nettogjelden vokse faretruende raskt fordi kontantreservene har blitt kraftig redusert.
Vi snakker selvsagt om Corona-pandemien.
Vi vet at tomme tribuner og enorme tap av TV-inntekter spiste opp Uniteds kontantreserver i gigantiske jafs, og da det ble satt sluttstrek for årsregnskapet 30. juni hadde United-ledelsen gjort et nytt grep:
Annonse
«Vi mener at vi har en sterk kapitalbalanse som inkluderer 51,5 millioner pund i kontantressurser per 30. juni 2020. Midlene er tilgjengelige etter behov.»
Så kommer setningen som viser hvor langt unna United faktisk var et Sancho-kjøp i sommer:
«Bedriften har også tilgang til en løpende kredittordning på 150 millioner pund der vi ikke har noe utestående.»
Med andre ord, ikke bare forsvant nye 40 millioner fra Uniteds kontantbeholdning i siste kvartal i regnskapsåret 2019/20.
United valgte også å tilbakeføre de 140 millioner pundene som kort tid i forveien var hentet ut av kredittordningen.
Bekymringsfull utvikling av nettogjelden
Manchester United er registrert på New York-børsen under det forhatte navnet «MANU» og betydelige endringer, enten finansielle eller på eiersiden, er raporteringspliktig til «U.S. Securities and Exchange Commission (SEC)».
Uniteds kredittordning er fasilitert av et syndikat av en rekke amerikanske banker gjennom storbanken Merrill Lynch.
Annonse
Uniteds avtale er en løpende kredittordning og united.no blir forklart at det derfor ikke er rapporteringsplikt via en såkalt «SEC-filing» de gangene United velger å hente ut, eller tilbakeføre beløp fra ordningen.
Derfor er det heller ikke mulig å fastslå nøyaktig når United valgte å tilbakeføre de 140 millioner pundene, men vi vet at det må ha skjedd før 30 juni, drøye tre måneder før det utvidete overgangsvinduet stengte.
United hadde naturligvis hatt muligheten til å hente ut de nødvendige midlene om klubben ønsket å kjøpe Jadon Sancho fra Borussia Dortmund for rundt 110 millioner pund som skal ha vært den tyske storklubbens prisforlangende.
Men i 1. kvartal av inneværende regnskapsår opplyser Manchester United noe som viser at det neppe var aktuelt.
Ikke bare opplyser klubben at den fremdeles har 150 millioner pund tilgjengelig i den eksisterende ordningen, den har også fått på plass en ny kredittordning på ytterligere 50 millioner pund, som gjør at den samlede løpende kredittmuligheten til United nå er på 200 millioner pund.
Denne ordningen kom på plass så nylig som 14. oktober, og dette grepet viser ikke bare at United-ledelsen åpenbart mente at Jadon Sancho ville bli altfor dyr under de nåværende spesielle omstendighetene.
Den viser også at ledelsen har vurdert situasjonen slik at det er behov for ytterligere kaptital grunnet usikre TV-inntekter fra UEFA (Champions League) og Premier League, kombinert med uvissheten om når fans igjen kan returnere til Old Trafford i hopetall.
I 1. kvartal har United ført opp 70,8 millioner pund i spillerkjøp, sammenlignet med 175,7 millioner pund forrige sesong. De knappe 71 millioner pundene er en kombinasjon av tidligere spillerkjøp og delbetaling for kjøpene av blant andre Donny van de Beek og Alex Telles.
I hele regnskapsåret 2019/20 brukte Manchester United 220,6 millioner pund på spillerkjøp, mens kun 29 millioner pund ble bokført som inntekter etter spillersalg.
Snittet for de siste fem årene har vært et nettoutlegg for spillerkjøp på 133,8 millioner pund per år.
Corona-pandemien og Europa League-spill har tæret hardt på kontantbeholdningen til United og dermed også økte nettogjelden betydelig.
Annonse
I juni 2018 var nettogjelden på 253,7 millioner pund, i 2019 203,6, mens den i 2020 var på hele 474,1 millioner pund.
Kort oppsummert: United var åpenbart aldri i nærheten av et Jadon Sancho-kjøp, pengene som ble hentet ut fra kredittordningen er i stedet tilbakeført og på toppen har United tatt opp ytterligere 50 millioner pund i kreditt.
Den løpende kredittordningen i dagens avtale, utløpet i april 2025, men det er ventet at United vil ønske å fornye ordningen.
Mange usikre elementer
Samtidig advarer United-ledelsen investorene om at det er en viss usikkerhet knyttet til rentebetingelsene for deler av gjelden.
Av Uniteds samlede gjeld på 525,6 millioner pund, er ca 180 millioner pund bundet opp i lån med flytende renter der referanserenten (London Inter-bank Offered Rate, LIBOR, som er et snitt av rentenivået fra flere ulike banker) har gitt United relativt gunstige rentebetingelser.
LIBOR vil bli opphevet i løpet av 2021 og det er usikkert hvordan utlånsrenten bankene i mellom, som har dannet grunnlaget for LIBOR, vil bli praktisert.
Selv om det ikke er sikkert at det vil slå negativt ut for United, velger ledelsen å advare om mulige negative konsekvenser av en endring i ordningen.
Det er imidlertid ikke det eneste usikkerhetsmomentet. Spørsmålene står i kø, og det er vanskelig å gi gode konkrete svar på de mest sentrale.
* Hvor store blir tapene i TV-inntekter denne sesongen? * Når er Old Trafford igjen fylt til randen av lidenskapelige United-fans? * Hvordan går jakten på nye sponsorer i en krevende tid?
Én ting vet vi imidlertid med sikkerhet, avansement fra Champions League-gruppen ville gitt betydelige og kjærkomne inntekter for Manchester United.
Nå blir det i stedet en ny runde i Europa League. Torsdagskvelder mot europeiske middelmådigheter og ikke kamper mot de beste lagene i Europa.
Annonse
Det svir og det vil merkes, ikke minst på finansene.
Men noe av det mest nyttesløse i fotball er å synes synd på seg selv. United hadde avansementet i sin hule hånd etter de to imponerende åpningskampene, men skuslet bort muligheten med tre tap på de fire siste gruppekampene.
Allerede til helgen kommer en ny test for Solskjærs mannskap. Da venter Manchester City på Old Trafford og en perfekt anledning til å slå tilbake.