«Coronakrisen har gjort Solskjærs snuoperasjon enda viktigere»
Ole Gunnar Solskjær har tatt Manchester United tilbake til Champions League. Det betyr ikke bare enormt mye for fansen og spillerne. Det gir også markedsdirektør Richard Arnold og administrerende direktør Ed Woodward glimrende forhandlingskort på hver sin front.
Champions League-plassen, som ble sikret med 2-0-seieren over Leicester, gir ikke bare Ed Woodward solide forhandlingskort før sommeren og høstens overgangsvindu åpner igjen.
Det er også gull verdt for markedsdirektør Richard Arnold og hans team når de jakter på arvtakeren til General Motors´Chevrolet som har prydet Uniteds drakter siden 2014/15-sesongen.
Gull verdt for nye sponsoravtaler
Etter neste sesong går avtalen med det amerikanske bilkonsernet ut, og det samme gjør sponsoravtalen med forsikringsgiganten AON som har betalt rundt 20 millioner pund årlig for å sponse Uniteds treningsutsyr og leie navnet til Uniteds treningsfelt på Carrington.
Annonse
De to avtalene var begge banebrytende da de ble underskrevet, men etter flere sesonger der Uniteds prestasjoner har variert, hadde det blitt en lei nøtt for Arnold å trekke opp enda en kanin av hatten dersom United hadde stått uten Champions League neste sesong.
Nå har Arnold fått akkurat det trumfkortet han trengte og han kan plassere det påpasselig i ermet før de avgjørende forhandlingene tar til.
Det er nemlig ingen tvil om at Champions League er europeisk fotballs fremste utstillingsvindu. Men det er ikke bare prestisje som står på spill. Det er også penger.
Veldig mye penger.
Det hadde blitt en lei nøtt for Richard Arnold å trekke opp enda en kanin av hatten dersom United hadde stått uten Champions League også neste sesong.
Det er selvsagt umulig å si allerede nå nøyaktig hvor mye Champions League-deltakelsen er verdt for Solskjærs mannskap. Det er rett og slett for mange variabler som spiller inn, og først og fremst kommer det an på hvor langt Solskjærs mannskap vil gå i turneringen.
Noe vet vi imidlertid. Styrkeforholdet mellom Europa League og Champions League er ca. 1:3,5, med andre ord:
For hver euro som utbetales i Europa League, utbetales det 3,50 euro i Champions League.
Eller sagt på en litt annen måte:
Annonse
Det utbetales samlet sett ca 3,5 ganger så mye penger til lagene i Champions League som i Europa League.
Om United skulle gå helt til topps i Europa League denne sesongen vil det vanke et sted mellom 45 og 50 millioner euro. Kvartfinaleplassen i Champions League forrige sesong ga United 93,47 millioner euro. Med en semifinaleplass eller finaleplass vil United tjene over en milliard på Champions League-spill neste sesong.
I tillegg kommer vissheten om at klausulen i adidas-kontrakten ikke vil bli aktivert. Den ville gitt en 30 prosents reduksjon i den årlige utbetalingen på 75 millioner pund fra draktleverandøren, tilsvarende 22,5 millioner pund, med to sesonger på rad utenfor Champions League.
Råder over 100 mill. pund mindre enn i fjor
Det er lov å sprette champagnen og feire at Manchester United er tilbake i Champions League.
La det imidlertid ikke herske noen som helst tvil om at Ed Woodwards formaninger om et mer forsiktig overgangsvindu for Uniteds del denne sommeren er høyst reelle og ikke fremstår som tomme trusler.
Uniteds tap med å spille for tomme tribuner den siste delen av Premier League-sesongen vil fort koste rundt 25 millioner pund. I klubbens seneste årsrapport, oppgir United at klubben er forsikret mot de aller fleste former for skader og uforutsette hendelser på Old Trafford og Carrington, inkludert terrorangrep.
Men det er lite trolig at verken United eller noen annen Premier League-klubb har forsikret seg mot virkningene av coronaviruset.
Annonse
Og det vil gi United, i likhet med samtlige klubber i Europa, en smell.
Ed Woodwards formaninger om et mer forsiktig overgangsvindu for Uniteds del denne sommeren er høyst reelle.
Gary Neville tar til orde for at United må bruke 170 millioner pund på nye spillere i sommer. I en normaltid, der både coronaviruset og de katastrofale virkningene av pandemien var noe man fant i en science fiction-roman, er det lett å være enig.
Men Neville har neppe studert Uniteds regnskapstall.
Da Manchester United presenterte regnskapet for 3. kvartal (frem til 31. mars) tidligere i år, viste det at Uniteds kontantbeholdning hadde blitt redusert med over 100 millioner pund sammenlignet med tilsvarende periode sist sesong.
Og det var mens coronavirusets innvirkning på resultatet fremdeles var minimal.
Tabellen viser kontantbeholdningen United har rådet over hver sesong siden 2012.
Et fremtidsrettet grep
År
Kontanbeholdning per 31. mars
Kontantbeholdning per 30. juni
2012
25,576 mill. pund
70,603 mill. pund
2013
36,211 mill. pund
94,433 mill. pund
2014
34,344 mill. pund
66,365 mill. pund
2015
11,204 mill pund
155,752 mill pund
2016
104,202 mill. pund
229,194 mill pund
2017
152,653 mill pund
290,267 mill pund
2018
161,717 mill pund
242,022 mill pund
2019
193,855 mill pund
307,637 mill pund
2020
90,251 mill pund
?
Kilde: Manchester Uniteds regnskap
Det første man legger merke til er at kontantbeholdningen er mye større ved slutten av regnskapsåret (30.juni) enn den er ved utgangen av 3. kvartal. Dette har en logisk forklaring.
De fleste sponsorkontraktene til United utbetales nemlig på sommeren, og det samme blir mesteparten av pengene fra Premier League og UEFA for spill i Europacup.
Denne sesongen er Uniteds kontantbeholdning ekstra lav fordi United har spilt i Europa League og fordi klubben brukte mer penger på spillerkjøp i 1. kvartal enn noen gang tidligere. Hovedårsaken til det er at sommerens spillerkjøp i all hovedsak ble betalt helt og fullt og ikke over avbetaling slik det har vært vanlig å gjøre tidligere.
Det satt imidlertid United i en liten klemme da coronakrisen kom med full tyngde. For første gang i historien valgte Manchester United derfor å hente ut drøye halvannen milliard kroner fra en stående kredittordning klubben har hatt i en årrekke. Selv om det er lite trolig at United-ledelsen ville benyttet seg av dette grepet om det ikke var for den pågående coronakrisen, fremstår låneopptaket nå både som fremtidsrettet og smart.
Uten Champions League-spill ville en stor del av summen kunne gått med til å dekke løpende utgifter, samt forsiktige investeringer på overgangsmarkedet.
Nå fremstår kredittlånet mer som en forskuttering av inntekter klubben vet den har i vente.
Det betyr neppe at United vil satse hals over hodet på spillerkjøp denne sommeren, men det betyr likevel at klubben kan åpne opp for en større pengebruk enn det som tidligere har vært antydet.
Betyr det at Jadon Sancho kommer i sommer? Uten Champions League ville svaret vært nesten garantert nei. Nå er muligheten der, selv om det blir vrient. Og en Sancho-overgang vil fremdeles avhenge av at United får til en gunstig ordning med Borussia Dortmund der ikke hele overgangssummen kreves betalt i én omgang slik både Leicester og Crystal Palace krevde for henholdsvis Harry Maguire og Aaron Wan-Bissaka.
Champions League betyr at United kan åpne opp for en større pengebruk enn det som tidligere har vært antydet.
– Klubben vet hva jeg tenker at vi trenger for å forsterke stallen, og vi kommer til å jobbe hardt for å få tak i det. Så får vi se hvordan dette ender, sa Ole Gunnar Solskjær etter seieren mot Leicester.
Nå har Solskjær sørget for å gi både Ed Woodward og Richard Arnold det beste utgangspunktet før forhandlingene.