– Ferguson-myten slår sprekker, men den kan likevel bli gull verdt for Solskjær
– Sir Alex Ferguson hadde en helt egen evne til å få spillerne til å tro på budskapene sine. Ole Gunnar Solskjærs lederstil viser at han har de samme egenskapene.
Og Barton mener fremtidsutsiktene for United under nordmannens ledelse ser meget lyse ut.
Tangerte rekorden
Annonse
Det er ikke bare 9-0-seieren mot Southampton som gir United-manager Ole Gunnar Solskjær grunn til å være optimist før de neste hektiske månedene som venter.
Solskjær har tidligere underholdt britisk presse med sine metaforer om ketchupflaske-effekten, og mot Southampton fikk de engelske journalistene se i praksis hva nordmannen har siktet til.
9-0-seieren var en solid forløsning for spissene som hadde slitt med å finne veien til mål, samtidig som hele syv ulike United-spillere noterte seg for scoringer.
Resultatet var et klart, om enn foreløpig, svar til de som har tvilt på om United kan ta opp kampen mot byrivalen City og Liverpool om ligagullet.
Skal Solskjær makte kunststykket å lede United til ligagull, må imidlertid resultatene i den 2. halvdelen av sesongen trolig overgå resultatene fra de første 19 ligakampene.
Skal vi støtte oss til Sir Alex Fergusons teori burde det være fullt mulig. Ferguson uttalte nemlig flere ganger at Manchester United ble sterkere i 2. halvdel av sesongen.
Men stemmer det?
United.no har sammenlignet samtlige Premier League-sesonger for å finne svaret.
Annonse
Tallene ga oss flere overraskelser, men kanskje viktigst av alt er at statistikken også gir grunn til optimisme for dagens United-manager Ole Gunnar Solskjær.
– En mester med sine meldinger
Denne sesongen er den 29. Premier League-sesongen siden oppstarten i 1992.
Av de 28 ferdigspilte sesongene viser united.nos fyldige oversikt (se utfyllende grafikk lenger ned i saken) at Uniteds beste sesonghalvdeler, i motsetning til det Ferguson pleide å hevde, faktisk er delt nøyaktig på midten.
14 ganger var United best etter halvspilt serie, og 14 ganger kom den sterkeste perioden i 2. halvdel.
Tallene overrasker forfatter og United-kjenner Wayne Barton en smule, men den kritikerroste forfatteren har likevel en klar teori om hvorfor Ferguson til stadighet sa at United var best etter årsskiftet.
– Jeg er ganske sikker på at Fergusons utsagn om at United var best i 2. halvdel av sesongen stammer fra 1990-tallet, og på den tiden hadde jo Ferguson helt klart et poeng. Dermed festet den oppfatningen seg hos Ferguson, han brukte det for alt det var verdt senere og spillerne trodde på ham, forklarer Barton til united.no.
Ferguson var en mester til å få spillerne til å tro på budskapene sine. Ole Gunnar Solskjær ser ut til å ha den samme effekten på dagens spillergruppe.Wayne Barton, forfatter av en rekke United-bøker
Evnen til å plante positive idéer og budskap i hodene på spillerne ser han igjen hos dagens United-manager.
Annonse
– Ferguson var en mester til å få spillerne til å tro på budskapene sine. Ole Gunnar Solskjær ser ut til å ha den samme effekten på spillergruppen, sier forfatteren og Manchester United-kjenneren Wayne Barton til united.no.
Forfatteren mener en av Fergusons viktigste egenskaper som manager var å trenge inn under huden på spillerne, plante et budskap i hodene deres og få dem til å tro helhjertet på det.
– Det er jo slik vi husker Fergusons United på 1990-tallet. Laget slo nesten alltid tilbake, både i enkeltkamper og i sesonger som sådan. At United var best i 2. halvdel av sesongen var noe Ferguson brukte bevisst for å motivere spillerne, selv om faktagrunnlaget for påstanden etterhvert forsvant, påpeker Barton.
Forfatteren viser til at Ferguson maktet å endre og modernisere seg med årene, og det også var en viktig grunn til at han holdt ut så lenge i jobben.
– Men det var også ting han gjorde ganske likt gjennom hele sin karriere på Old Trafford. Å påta seg rollen som psykolog og motivator var definitivt en av de tingene. Ferguson var rett og slett veldig flink til å si de riktige tingene på de rette tidspunktene, sier Barton til united.no.
– Spillerne som hadde størst sukses i United under Ferguson, kjøpte filosofien hans og trodde helhjertet på skotten, leger han til.
– Jeg var ikke den eneste som trodde på det
Ekspertkommentator for MUTV, og tidligere United-spiller Ben Thornley skjønner godt hva Barton sikter til.
Thornley blir nemlig overrasket når han får se tallene.
– Der ser du, jeg var sikker på at vi nesten alltid var best etter jul. Det er et godt bevis på at Ferguson klarte å gjøre ne med tankesettet til spillerne, smiler Thornley.
Thornley var en del av det berømte kullet «Class of 92», og er enig med Barton i at Ferguson brukte påstanden om Uniteds sterke perioder etter jul som et bevisst trekk for å så positive tanker i hodet på spillerne.
Annonse
– Det fungerte i alle fall for meg, og jeg er garantert ikke den eneste, humrer Thornley.
– Mesteparten av æren må tilfalle Solskjær
Blant Wayne Bartons mange bøker om United er biografier om Eric Cantona og David Beckham.
Men Barton har også skrevet om Uniteds første ungdomskull under Sir Alex Ferguson, ofte kalt «Fergie’s Fledglings», og Uniteds identitetskrise etter at skotten trakk seg tilbake.
Det er nettopp denne identitetskrisen Barton mener United nå er på vei ut av.
– Oversikten viser et annet moment som jeg også synes er interessant, og det er den markante forbedringen fra forrige sesong, der United etter halvspilt serie, har tatt 12 flere poeng første halvdel denne sesongen sammenlignet med forrige sesong. Det er lett å gå seg litt vill i tall, og det hører med til historien av 1. halvår i 2019/20-sesongen er den svakeste United har hatt i Premier League, påpeker Barton.
Å skape trygghet, tro og tillit i en prestasjonsgruppe som et fotballag er, starter med manageren. Da det stormet som verst, stod Solskjær imponerende stødig og det får han betalt for nå.Wayne Barton
– Men det viktige er at oversikten viser at Solskjærs United har slått tilbake, både i 2 halvdel sist sesong, og ikke minst i denne. Solskjær tar definitivt United i riktig retning. Forbedringen er rett og slett for stor til at det skyldes tilfeldigheter, mener Barton.
Han mener mesteparten av æren for fremgangen må tilfalle mannen som var under et markant press i høst.
– Å skape trygghet, tro og tillit i en prestasjonsgruppe som et fotballag er, starter med manageren. Da det stormet som verst, stod Solskjær imponerende stødig og det får han betalt for nå, mener Barton.
– At United utfordrer helt i toppen av tabellen er en stor kreditt til Solskjær, særlig når en ser hvor mange kamper United har vunnet med ett mål. Det skulle ikke forundre meg om Solskjær nå kommer til å banke inn det samme budskapet i spillergruppen som det Ferguson gjorde. Slik sett kan en si at Ferguson-myten slår sprekker, men at den kan likevel bli gull verdt for Solskjær, sier Barton.
Uniteds PL-sesonger, fordelt på 1. og 2. halvdeler av sesongene:
1992 – 2000
Annonse
Verdt å legge merke til:
Manchester United vant ligagull i seks av de første åtte PL-sesongene og var klart best i 2.halvdel i fem av de seks PL-sesongene som endte med ligagull 1990-tallet.
I 1996/97-sesongen som var Ole Gunnar Solskjærs og Ronny Johnsens første og Eric Cantonas siste, vant United Premier League med 75 poeng. Det er fremdeles den laveste poengsummen et lag har vunnet Premier League med.
Den nestlaveste poengsummen United har vunnet Premier League med er 79 og stammer fra Treble-sesongen i 1998/99. Den sesongen var United ikke Premier Leagues beste lag verken i 1. eller 2. halvdel av sesongen. Pussig nok er det den eneste sesongen hvor United har blitt ligamester uten å ha vært best i enten 1. eller 2. halvdel, eller begge halvdelene av sesongen.
2000 – 2010
Verdt å legge merke til:
I 2007/08-sesongen, der United vant både Premier League og Champions League, slapp United kun inn 22 mål. Det er det laveste antallet baklengsmål for United på en hel Premier League-sesong. United har allerede sluppet inn 27 mål i inneværende sesong…
I 2006/07 var United for første gang Premier Leagues beste lag i både 1. og 2. halvdel av sesongen. Det skjedde kun ytterligere to ganger, nemlig i 2010/11 og 2012/13.
United tok nøyaktig like mange poeng i 2011/12-sesongen som i Fergusons avskjedssesong 2012/13. I 2012 glapp ligagullet til City på målstreken på grunn av målforskjell, mens seiersmarginen i 2013 var på hele elleve poeng.
2010 – 2020
Verdt å legge merke til:
28 poeng på de første 19 ligakampene i 2019/20-sesongen er Uniteds svakeste 1. halvår i Premier League. Denne sesongen hadde United 40 poeng etter halvspilt serie.
Under Solskjærs ledelse har poengfangsten blitt bedre i 2. halvdel av sesongene, og United har sluppet inn betydelig færre mål i 2. halvdel av begge sesongene Solskjær har ledet United (I 2018/19 kom Solskjær inn 18. desember da United hadde 26 poeng etter 17 kamper).
68,86. Det er poengsnittet per sesong for United etter at Sir Alex Ferguson trakk seg tilbake i 2013 etter en sesong der United tok 89 poeng.