Forrige uke inviterte vi dere lesere til å spille spørsmål til Andy Mitten, via kommentarfeltet eller en mail.
Nå har United-kjenneren svart på første samling av spørsmål. Neste uke svarer han på nye spørsmål, og hvis du har noen du synes vi skal sende hans vei så kan du skrive dem inn i kommentarfeltet under her – eller eventuelt sende en mail til [email protected]. Det aller beste er om spørsmålene blir stilt på engelsk.
Merk: Det er Andy selv som bestemmer hvilke spørsmål han svarer på, men vi sender over alle vi får inn.
Sancho, Grealish, spiss & Pogba = tittelkamp?
Annonse
Lindvik: La oss gå ut fra at 1) Vi får Sancho, 2) Vi får Grealish, 3) Vi får tak i en ny spiss, 4) Pogba blir – har vi da et lag som kan utfordre om tittelen?
Andy Mitten svarer:
– Ja, det vil jeg si.
– Samtidig vil jeg også bli overrasket om det er nettopp det du antyder som skjer, men vi kan jo alltid håpe at vi får noen fine julegaver.
– Husk imidlertid at United brukte penger fra sommerbudsjettet til å kjøpe Bruno, og at lønna til Alexis Sánchez fortsetter å være en utfordring. Det samme gjelder lønna til Marcos Rojo, og jeg kan ikke se at det blir en kø blant andre klubber for å overta dem.
– Chris Smalling er riktignok en annen sak. Jeg møtte ham selv i Roma, og han gjør det bra der. Han trivdes også, både i byen og det å spille hver uke. Fansen elsker ham også, og det vil være flere som ønsker ham om han ikke returnerer til United.
– Tenk om vi vinner FA-cupen og Europa League uten tilskuere
Blodfink: Sitter du på noe informasjon om hva spillerne tenker om en mulig juni-oppstart? Jeg vil tro at det er ulike meninger også blant dem. Hva tenker du?
Annonse
Andy Mitten svarer:
– Fotballspillere ønsker å spille fotball. Jeg har selv snakket med flere av dem. De savner fotballen, og de sier at det å trene hjemme ikke er i nærheten av ordentlig trening. En fortalte meg forrige uke at det er smidigheten man taper mest på. Spillerne savner også garderobepraten, vitsene, smilene.
– Personlig så mener jeg at vi bør starte opp igjen når ekspertene sier at det er trygt å gjøre det. Det vil alltid være en risiko, men jeg følger rådene til de som vet atskillig mer om dette enn meg.
– Det virker også som om det blir en oppstart, men at kampene skal spilles for tomme tribuner. Det er ikke ideelt. Jeg var selv på LASK Linz-kampen og likte egentlig ikke det, selv om United spilte bra.
– Supportere er avgjørende for fotballen. Det handler om atmosfære, samholdet, rammebetingelsene. Jeg føler egentlig ikke at supporterne blir særlig hørt om dette akkurat nå, og jeg kjenner flere supportere som kommer til å bli ganske fra seg hvis de ikke får dra på kampene.
– Ja, det er kanskje for deres egen trygghet, men det er bare å forvente debatter og uenighet om dette.
– Kan du for eksempel se for deg at United vinner FA-cupen og Europa League, to turneringer jeg gjerne ser United lykkes i denne sesongen, foran tomme tribuner? Det vil være noe dritt.
Annonse
– Jeg deler ikke «Ole out»
Stian Vagle Ellingsen: Respekterer og stoler spillerne på Oles prosjekt? Hva tenker du om meningene til styret, supporterne og media til prosjektet? Etter Brunos ankomst følte jeg at vi så litt av det gamle United, spillernes lidenskap og stemningen blant supporterne. Kjente du selv på det?
Andy Mitten svarer:
– Humøret nå er godt, mye bedre enn etter hjemmetapet mot Burnley i januar. Når et lag vinner så preger det alt. Alt annet blir da underordnet, og du har rett i å trekke frem stemningen blant supporterne.
– Selv har jeg hele tiden følt at Ole har hatt støtte fra flesteparten av de som drar på kamper. Vi har også gjennomført undersøkelser som støtter opp om det.
– Det har noen ganger vært uforståelig for en del journalister at ikke flere fans har snudd seg mot manageren da resultatene har vært dårlige – og i sosiale medier har det ikke vært mangel på kritikk.
– Jeg så selv alt det med «Ole out», men mye av det kom også fra anonyme kontoer. Det er deres mening, den skal de også få ha, men det er ikke en mening jeg deler selv om det utvilsomt har vært perioder som ikke har vært gode nok. Fire ligaseirer frem til desember var for eksempel veldig svakt, uansett hvordan du ser på det.
– Det er litt morsomt å se hvordan stemningen snur seg. Jeg dro selv til Oles hjemby Kristiansund i slutten av september. Resultatene var svake, jeg fortalte i sosiale medier at jeg var i Kristiansund og reaksjonene var stort sett at Ole selv snart kom til å være tilbake der. De tok imidlertid feil. Han er fortsatt United-manager, og det er utvikling.
– Bruno har vært fantastisk, resultatene har vært ok. United har slått City to ganger på bortebane denne sesongen, og uansett hvor vondt det føltes etter tapet mot Arsenal 1. januar – og den tøffe januarmåneden, så koste jeg meg ganske mye som United-fan i perioden frem til coronaviruset tok fotballen. Jeg håper på suksess både i FA-cupen og Europa League etter flere gode prestasjoner, mange mål og mange nuller bakover på banen.
– Tror ingen vet hva som skjer med Pogba
Pancho 75: Hvilke posisjoner og hvilke spillere er det viktigste for United i det neste overgangsvinduet? Og hva med Paul Pogba? Blir han?
Annonse
Andy Mitten svarer:
Hvilke posisjoner: – Ikke forsvar eller keeper.
– Pogba? Jeg vet ikke. Jeg tror faktisk ikke at det finnes noen som helt vet hvor han kommer til å spille fotball neste sesong. Det var usikkerhet før coronaviruset kom, og den usikkerheten har ikke forsvunnet. Han ønsket å dra videre, alle visste at han ville videre, men klubben vil ikke selge billig, han er under kontrakt og han er nå i et lag som ser veldig mye bedre ut. Han kan bli en stjerne i det laget.
– Til hans forsvar så ble aldri United den drømmen han ble solgt i 2016.
– Ole er fornøyd med teamet sitt
Anders Lerum Alme Bruker United tiden nå til å evaluere struktur og personell i klubben? Kan vi oppleve at det blir personer som forsvinner eller kommer inn på trenersiden eller på andre områder i hierarkiet? Det var vel blant annet snakk om å få på plass et team av dataanalytikere?
Andy Mitten svarer:
– De bruker ikke spesielt mye tid på dette, nei.
– Strukturen endrer seg riktignok alltid. Jeg har skrevet om United i 30 år nå, og det er alltid en del prat om folk på vei inn eller ut dørene. Det skjer også. Folk er kanskje innom klubben i fem år og så drar de videre for å tjene mer eller få en bedre jobb.
– Samtidig så har man de som har vært der hele livet, de som bidrar til familiefølelsen. Jeg vet at Ole Gunnar var glad for å se så mange kjente fjes da han kom tilbake. Klisjeen er jo Kath i resepsjonen som har vært der i over 50 år, men det er også en del andre som har vært der i 20, 30 eller også 40 år. Hva skjer med dem nå?
– De ansatte er selvsagt bekymret for jobbene sine, akkurat som de er på alle andre arbeidsplasser rundt om i verden. Jeg snakker med mange av dem, og alle har sagt at United har oppført seg eksemplariske gjennom denne krisen. Vil ansatte hos Liverpool eller Tottenham si det samme?
– Du nevnte også trenerapparatet, men Ole er fornøyd med den gjengen han har og Martyn Pert kom inn som ny før jul. Han kjenner Ole godt, er god med språk og har også masse erfaring selv om han ganske så ung.
Annonse
– Her har Glazers bommet
Morten Mobrenna: United skal teste ståplasser på J Stand. Er det noen rykter om at det også kan komme andre forbedringer eller oppgraderinger av Old Trafford?
Andy Mitten svarer: – Old Trafford var lenge den beste arenaen i England, med en klar tanke om hvordan den skulle utvikles. For noen år siden så begynte vi imidlertid å se slitasjen.
– Jeg begynte å skrive om det, om hvor rart det var å se maling som skrellet av på Storbritannias største klubbarena. Jeg har heller aldri stoppet å skrive om dette siden det er noe jeg føler sterkt om.
– Det har faktisk aldri vært noen større overhaling av Old Trafford under Glazers ledelse, siden oppføringen av kvadrantene ble godkjent før de overtok klubben i 2005 og jeg har lenge følt – og føler fortsatt – at her har de bommet.
– Kapasiteten har jo falt fra 76.000 til 73.500 nå siden de har måttet få på plass 300 ekstra plasser for funksjonshemmede, men United burde sørget for å få utvidet Old Trafford – ikke redusert antall plasser.
– Kravet om en større arena ligger der, også fra et mer estetisk syn, og da spesielt for å få på plass et høyere tak over hovedtribunen (Sir Bobby Charlton stand) slik at den matcher de tre andre sidene. Ja, det er mer komplisert med en toglinje rett bak der, men jeg har sett planer for å utvide både South Stand og kvadrantene? Vil de noensinne realiseres? I alle fall ikke snarlig.
– Klubben har riktignok fått litt fart på seg (beslutningsprosessene) de siste årene, men de hevder samtidig at de har brukt hundre millioner pund på Old Trafford det siste ti året.
– Jeg ser heller ikke lenger maling som skreller av. Nå er det flott rød maling. De nye plattformene for funksjonshemmede er også en betydelig investering med heiser bak Stretford End. Jeg støtter også ståplass-setene, og har faktisk skrevet om dette som journalist helt siden 1994.
– Først så lo de av meg om dette, men nå er vi altså kommet til en testfase. Jeg kan faktisk også huske at programledere på MUTV flirte av det så sent som i 2013 live på lufta – så fremmed var det for alle.
– Likevel, tross dette, til tross for det lave taket og ganske så lite plass for beina så er Old Trafford fortsatt en av verdens beste fotballarenaer.
Burde United hatt sin egen hymne?
Pink Final United-supporterne har mange sanger, flere enn de fleste, men burde United hatt sin egen hymne, som West Ham eller Stoke? Hvis nei, hvorfor? Hvis ja, hvilken?
(Og jeg vet at dette er blitt en mer moderne greie. For 35-40 år siden sang Stretford End, Kippax, Holte End etc “You’ll never walk alone”. United sang det også etter cupfinaleomkampen i 1983. Jeg vet også at mange av de mest kjente hymnene for de største klubbene er stjålet fra de mindre. Sheffield United tok vel ‘The Greasy Chip Butty” fra Rotherham? City “stjal” “Blue Moon” fra Crewe, vel…)
Andy Mitten svarer:
– Et godt spørsmål, og mange av disse hymnene er jo briljante – som “Like a Greasy Chip Butty” hos Sheffield United.
– Jeg besøkte dem forrige sesong, og hadde da hørt at den stammet fra Rotherham, som du skriver, men det var det uenighet om det blant jeg snakket med der.
– “You’ll Never Walk” fungerer for Liverpool, Celtic, Dortmund og mange andre, og jeg har aldri hørt den høyere enn på Anfield da de møtte United i Europa League i 2016. United-fansen pleide også å synge den, men jeg klarer ikke å se at det skal skje igjen.
– Jeg grøsser også av måten noen Liverpool-fans nærmest bruker sangen som et “slagord” for all motgang, som å fortelle fullstendige fremmede mennesker om at de aldri trenger å “walk alone” som Liverpool-supportere.
– Jeg liker også ideen om en United-hymne. Det er flere sanger som folk forbinder med United, som “The Pride of All Europe”, men samtidig liker jeg også at det er ulike sanger som kommer og går etter hvordan United-livet endrer seg. Som et eksempel: De siste årene har vi hatt “Something Good” og “Ole’s at the Wheel”. Disse versjonene kom også først fra United-fansen.
Angel Di Maria – hva gikk galt?
Jan G Skrivervik: Jeg er nysgjerrig på hva du tenker om Angel Di Marias periode i United. En lovende start, men så…hva gikk galt?
Andy Mitten svarer:
– Godt spørsmål.
– Jeg tror at han kom hit med de riktige hensiktene, og fansen trykket ham også til brystet i starten: Di Maria-drakter var jo den mest solgte drakten høsten 2014.
– I mars den sesongen ble jeg imidlertid fortalt at han hadde gitt opp.
– Det at han ikke snakket engelsk var et hinder, men det er andre som ikke har latt seg stoppe av det. Innbruddet i huset hans hjalp ikke, og det var ikke lett for dem med en datter som ble født før tiden og bare ble gitt en 30 prosent sjanse for å overleve.
– Han kom også inn i et lag som ikke var i nærheten av å være like godt som det laget han dro fra. Real Madrid-fansen var jo lei seg da banens beste da de vant sin tiende Champions League-tittel dro fra dem.
– Manchester er heller ikke som Madrid. Det betyr ikke nødvendigvis så mye hvis man vinner, men når været er ræva, det går dårlig på jobben og tyver bryter seg inn i hjemmet ditt, så betyr det noe.
– Louis van Gaal ga ham faktisk litt rom til å være seg selv. På et tidspunkt, på spansk, så sa han på trening at Di Maria var den eneste spilleren som hadde tillatelse til å drible.
– Han spilte imidlertid ikke en eneste av de fire strake vårseirerne i 2015 mot Tottenham, Liverpool, Aston Villa og Manchester City, kamper som realistene hadde utpekt som kamper som kunne ødelegge Uniteds sesong. I stedet ga de kampene United ekstra gnist, mens det kuste Liverpool og Tottenhams sjanser.
– Di Marias siste start før det var et 2-1-tap hjemme mot Arsenal i FA-cupen. United jaget utlikning, men så ble argentineren utvist i 77. minutt etter to gule kort, det ene for filming, det andre for å dra dommeren i trøya.
– Han forsøkte så å fremstå uskyldig for noe som faktisk ikke var mulig å forsvare, men selv om han hadde sviktet laget så fikk han faktisk bisart nok applaus fra fansen på vei ut av banen.
– Han applauderte tilbake, men humøret han ble bare tyngre de neste månedene. Ute med suspensjon så mistet han også sjansen til å få en rekke med kamper på rad som han sårt trengte. Han var heller ikke spesielt savnet da United fant formen. I starten av mai så tenkte lagkameratene hans at Di Maria var en spiller som ikke ønsket å være verken i United eller England.
– Di Maria lot seg også lokke av Paris Saint Germain – ironisk nok fordi de ikke klarte å få kloa i Memphis Depay som dro til United.
– Depays agent hadde gitt PSG inntrykk av at spilleren var tilgjengelig for dem, men gikk så raskt tilbake til United for å fortelle om PSG-interessen. United kjente på presset og fullførte så Depay-kjøpet i løpet av 16 timer. Dermed gikk PSG i stedet etter Di Maria, som også var ønsket av flere av PSG-spillerne. Før det skjedde hadde United egentlig et håp om at han skulle bli og at alt skulle løse seg i hans andre sesong i United.
– Di Maria ble i stedet en dyr flopp. Jeg var selv opprømt da han skrev under fordi jeg hadde sett hvor god han var i Madrid, men til slutt scoret faktisk Chris Smalling flere ligamål enn ham, selv om det skal sies at med ti målgivende pasninger i ligaen så var han best i United-laget med det.
– De sa at Liverpool ville elsket å være som United
Rune Flygel Johansen Kan du forsøke å forklare hvorfor det virker som om United kommer styrket ut av coronakrisen økonomisk når vi samtidig har så store lån og gjeld? Og også: Hvordan tror du økonomien vår påvirker det neste overgangsvinduet?
Andy Mitten svarer:
– Jeg husker at jeg etter sommerturneen i 2018 klaget til noen i United på hvordan de (les: klubben, spillerne) oppførte seg mot media, sammenliknet med hvordan Liverpool gjorde det. Mourinho og Klopp var selvsagt to helt ulike managere, men svaret var ganske interessant, selv om de færreste supporterne ville likt å høre det.
– Essensen var egentlig at «vi er mye bedre enn Liverpool til å skaffe sponsorinntekter. Disse sponsorene skal ha tid med spillerne og spillerne har uansett en hektisk hverdag. Liverpool ville elsket å ha så mange sponsorer som oss».
– Han som sa det hadde også rett. United er riktignok ikke immune mot de økonomiske konsekvensene av coronaviruset, men alle sponsorene betyr nå at United er mindre utsatt for utfordringene enn en del andre.
– Det er en del som latterliggjør den nye nuddel-samarbeidspartneren i Asia, men jeg bryr meg egentlig lite. Det som faktisk påvirker lommeboka til supporterne er jo billettprisene, ikke sponsorene, og billettprisene har ikke gått opp det siste tiåret.
– Så tror jeg ikke at det er noen fotballklubber som ikke vil slite hvis dette forsetter over tid, men budsjettmessig så er det United tjener på kampdagene av mindre betydning enn for en del andre. Inntektene fra kampene har betydd mindre og mindre de siste 20 årene, og selv hos Championship-klubber så betyr inntektene fra kampdag «bare» 9-27 prosent.
– Så stemmer det at lånene og gjelden er høy, men den var høyere.
– Den burde riktignok aldri vært påført klubben i utgangspunktet, og det oppkjøpet Glazers gjorde burde aldri vært tillatt, men svak lovgivning ga dem sjansen. Glazers-familien gjorde ikke noe ulovlig.
– Klubben har også lenge følt at de – under normale omstendigheter – har kontroll på gjelden og lånene. Nå er det ikke normale omstendigheter, men den enorme fanskaren betyr uansett et potensial for å skape inntekter som andre klubber ikke har.
– Jeg kan imidlertid aldri se for meg at det blir innsamlingsaksjoner for å hjelpe Glazers…
– Ja, planen er å skrive flere bøker
Nicholaj Warming: Et spørsmål om både deg og United. Jeg har lest bøkene du har skrevet om United på 70-, 80- og 90-tallet. De var briljante, og jeg lurer på om du kommer til å skrive om 00- og 10-tallet etterhvert?
Andy Mitten svarer:
– Takk.
– Ja, jeg har tenkt på det og har planer om å gjøre det, men det å skrive en bok tar cirka 900 timer. Jeg liker jo å gjennomføre intervjuer ansikt til ansikt og få tak i originalt materiale i stedet for bare å ta det som allerede er skrevet. Det tar tid, selv om det er vel verdt det til slutt.
– Jeg har imidlertid også en ung familie å ta meg av og mange andre skrive-forpliktelser. Jeg håper imidlertid jeg kan få gjort dette på et senere tidspunkt.
– Glazers-salg? Nei
Klaus Hansen: Kommer United til å hente en sportsdirektør? Kan du se for deg at Glazers selger seg ut i løpet av nærmeste fremtid?
Andy Mitten svarer:
– Ikke så vidt jeg vet den nærmeste tiden. Det gjelder både for sportsdirektør og at Glazers-familien selger klubben.
– Jeg så selvsagt ryktene om et salg til Saudi-Arabia i høst, og jeg spurte da også Ed Woodward om dette. Han nektet, som forventet, men jeg trodde da på det han sa, og jeg snakket også med andre personer som kanskje kunne vite noe.
– Jeg fant ikke noe bevis for at dette kan skje, med unntak av et par sosiale medier-kontoer som jeg verken kjente eller hadde grunn til å stole på.
– Jeg vet at Ole angrer på bruken av det ordet
Rune Ådnanes Hva er, etter din mening, det mest realistiske vinduet for oss i sommer? Har United penger å bruke? Vil de det? Hvilke posisjoner skal forsterkes?
Andy Mitten svarer:
– United vil nå ha mindre penger enn de normalt ville hatt, men samtidig kan det bety at de har mer penger – siden andre klubber rammes hardere av coronaviruset.
– Ole Gunnar brukte ordet «å utnytte» overgangsmarkedet da han repeterte Gary Nevilles ord i et intervju, og jeg vet at han angrer på det. Essensen er likevel der: United er for eksempel i en mye bedre situasjon enn Barcelona. Det betyr ikke at United kommer til å oppføre seg som gribber ved matbordet, men noen av de største klubbene der ute har ikke vært veldrevet.
– Woodward sa nylig at det å snakke om overganger verdt hundrevis av millioner er å ignorere realitetene innen idretten for tiden, men for Borussia Dortmund handler sommeren om å selge Jadon Sancho. Blir det flere eller færre interessenter nå? Garantert færre.
– Angående Sancho så er jeg blitt fortalt at A) han foretrekker en retur til England, B) Dortmund må selge i sommer hvis de skal få best mulig pris for ham før kontrakten (ett år mindre igjen av den) automatisk senker prisen, C) Det er ingen andre engelske klubber enn United som kan kjøpe en spiller til 100 millioner, D) Men er United selv nå egentlig interessert i å betale så mye?
– Jeg vet også at Dortmund liker å gjennomføre sine overganger i god tid før de faktisk skjer, selv om det ikke fortelles utad. Tidligere har de hatt på plass avtaler i oktober for spillere som selges i mai, men det har ikke skjedd her.
Som nevnt i starten av artikkelen: Andy svarer på flere spørsmål neste uke. Har du egne spørsmål du vil at vi skal sende hans vei så legg dem inn i kommentarfeltet eller send dem på mail til [email protected].