klovnmit

– Det er noen veldig forstyrrede mennesker der ute

Publisert Sist oppdatert

Rasisme og hets ser dessverre ikke ut til å forsvinne, selv ikke blant de som kaller seg United-fans.

Nylig skrev United-forfatter Wayne Barton «Its Ole FFS» om hetsen mot United-manageren etter tapet mot Leicester, før han skrev et lengre innlegg på united.no om temaet.

Nå har Andy Mitten forsøkt å sette ord på litt av sine opplevelser rundt den netthetsen som rettes mot Ole Gunnar Solskjær og spillerne.

 

Av: Andy Mitten, oversatt av Dag Langerød

Dette viser dessverre hva slags tid vi lever i – og det har bare blitt enda verre i løpet av pandemien.

Jeg deltok selv for noen få uker siden på et kurs for fotballjournalister som har blitt utsatt for netthets, og noe av hetsen mot spesielt mørkhudede eller kvinnelige journalister er forferdelig. Den sendes alltid også anonymt, og den er av typen man aldri ville funnet på å si til noen hvis man møtte dem ansikt til ansikt.

Samtidig må journalister bruke sosiale medier. Dermed får de det også med seg.

Ole Gunnar Solskjær ser imidlertid ikke dette selv.

Han er ikke på sosiale medier, men han blir gjenfortalt det viktigste av det som blir skrevet både om ham og klubben. Den briefen får han daglig.

Han er heller ikke en dum fyr. Han hører hva folk sier. Han forstår hvordan stemningen egentlig er.

BRIEFES DAGLIG: Ole Gunnar Solskjær bruker ikke sosiale medier særlig aktivt, men har selvsagt folk rundt seg som oppdaterer ham om det som er verdt å få med seg.

Det er bra at han ikke får med seg mesteparten av det som skrives om ham og spillerne hans. Jeg så selv en twitter-konto som kalte seg «Dan James dead dad» (red.anm: Dan James’ døde far).

Hvor sjofel går det egentlig an å bli?

Mye av dette kommer fra guttunger som er desperate etter oppmerksomhet – og da mener jeg hva som helst av oppmerksomhet. De er gjerne for unge til å huske Ole som spiller. De begynte gjerne å følge United da laget vant alt, og tenker at det er slik det skal være også nå.

Det kommer også fra store deler av verden, selv om mye av det kan ettergås tilbake til Vest-Afrika. En journalist jeg kjenner som dekker mange av klubbene har også fortalt meg at han får mer hets fra nigerianske Chelsea-fans enn fra alle andre grupperinger.

Algoritmene til sosiale medier forsterker gjerne også de sterkeste meningene siden det er de som blir lagt merke til og kommentert på.

Folk burde ikke gjøre det, men de gjør det likevel.

De som står bak ønsker heller ikke balanse eller perspektiv. De ønsker raseri.

Sosiale medier er også blitt en alvorlig sak for klubben.

Ja, Ole kan stå på utsiden. Han har en familie og nok andre ting å ta seg av, og han vokste ikke opp med en mobiltelefon i hånda hele tiden.

Det er imidlertid annerledes for spillerne. De får nemlig med seg alt det stygge. De er avhengig av mobilene sine.

Jeg kjenner en i United-garderoben som nylig så en spiller sitte i garderoben etter en dårlig kamp og kikke på all hetsen han selv fikk.

– Man lurer på hvordan det påvirker dem mentalt, sa han til meg etterpå.

Husk at disse spillerne egentlig hele livet har blitt fortalt hvor glimrende de er til å spille fotball. Det er også derfor de har blitt United-spillere. Så blir de slaktet etter én eller to dårlige kamper.

Selv så foretrekker jeg å dømme etter det jeg ser i virkeligheten, og Ole har aldri kjent på noe annet enn støtte fra de som ser laget på Old Trafford. Den store majoriteten mener at han gjør en god jobb under vanskelige omstendigheter. De synger navnet hans, og ikke bare fordi han var en legende som spiller, men fordi de ønsker å støtte ham som Uniteds manager.

FULL STØTTE FRA OLD TRAFFORD: Hetsen kommer gjerne fra sosiale medier og kommentarfelt – ofte fra personer bak kallenavn eller falske navn. På Old Trafford, blant de som faktisk går på kamp, er stemningen en helt annen.

For halvannet år siden, i oktober 2019, så så det skikkelig ille ut for United.

Da var Ole gjest på den årlige middagen for funksjonshemmede på Old Trafford. Det var over tusen personer til stede, og han ble møtt med stående applaus etter å ha forklart hva han forsøker å få til med United. Han fikk da kjenne direkte på denne støtten.

Jeg nevnte dette på nett, og fikk umiddelbart hets i retur. Noen mente at dette var fake news, at det aldri hadde skjedd og at de som var til stede var betalte skuespillere.

Det viser seriøst at det er noen veldig forstyrrede mennesker der ute.

Legitim kritikk er helt fint. Det er ok å stille spørsmål, men noe av hetsen er direkte håpløs.

Det er langt i fra det verste som skrives om ham, men jeg ser for eksempel at begrepet «Norwegian PE Teacher» (red.anm: norsk gymlærer) brukes om ham. Her brukes også «norwegian» som et negativt uttrykk fordi dere i Norge foreløpig ikke akkurat er kjent for fotballklubber i verdensklasse. «PE Teacher» antyder deretter at Ole ikke har kvaliteter som trener.

Det er så feil.

Jeg kan legge til én ting om dette.

Jeg snakket selv i mars med en som jobber med Ole. Han har jobbet innen fotballen på høyeste nivå i 15 år med noen av verdens beste managere – inkludert de fire siste som har ledet United. Han fortalte meg at Ole er den beste treneren han har jobbet med – bade den smarteste og den mest taktisk bevisste.

Så er det vanskelig å selge en slik mening om en fyr som ikke har kontoen full av trofeer som Van Gaal eller Mourinho hadde, men det var det han fortalte meg.

Om Andy Mitten:

Få kjenner Manchester United bedre enn Andy Mitten. Som mangeårig sjef for fanzinet United We Stand og etter et langt liv som United-supporter, følger han United verden rundt.

Han bor delvis i Barcelona og delvis i Manchester, og jobber som journalist for flere store fotballblader, deriblant FourFourTwo og United-Supporteren. Han skriver også fast for united.no og The Athletic.

Powered by Labrador CMS