Det foregår mange maktforandringer i United akkurat nå.
De siste månedene har blant annet følgende personer forlatt United: Ole Gunnar Solskjær, manageren. Ledende trenere som Michael Carrick, Martyn Pert og Kieran McKenna. Kommunikasjonssjef Charlie Brooks.
Ingen av de andre fikk sparken slik Solskjær fikk det. Alle trakk seg.
Men det har også vært flere endringer på lavere nivåer.
Annonse
Mange av erstatterne er inne på midlertidig basis, noe som skapt et maktvakuum og intern politikk. Det innebærer at ansatte posisjonerer seg for roller midt oppi all usikkerheten.
Dette igjen bidrar til flere lekkasjer enn normalt, siden flere personer er usikre på fremtiden sine i klubben. Dette gjelder altså både spillere og ansatte.
På den sportslige siden så vet de ikke hvem som blir den neste manageren, og spillerne kan bare håpe at han ønsker å beholde dem. I alle fall hvis vi snakker om de av spillerne som ikke allerede planlegger å dra.
Det er nemlig flere spillere som av ulike grunner har planer om å dra, akkurat som at flere ansatte tenker det samme.
Noen, som Paul Pogba, har fortsatt ikke bestemt seg. United har tilbudt ham en kontrakt, men han har ikke skrevet under på den. Pogba og representantene vil ta avgjørelsen når det passer dem, og det har de også lov til.
United gjør det de mener er best for seg selv.
Samtaler med David de Gea om en kontraktsforlengelse starter trolig senere i år, og hvis han fortsatt er førstekeeper, som han er så soleklart akkurat nå, så kan du forvente at Dean Henderson presser på for å førstelagsfotball, enten ved et nytt utlån eller et permanent salg.
Hvis det skjer vil United sannsynligvis hente inn en ny reservekeeper.
Annonse
På den ikke-sportslige siden av United så handler det om å finne seg til rette til et liv under ledelse av Richard Arnold.
Han ønsker å sette sitt preg på United, være annerledes enn Woodward og sørge for at United igjen blir suksessrike.
Han er en tøff arbeidsleder, en tøff forhandler og alle, også John Murtough og Ralf Rangnick, er klar over dette.
Arnold holder også til på Old Trafford, ikke i London som Ed Woodward gjorde det.
Hvis United ikke lykkes så vil Arnold vite hvorfor av de personene han stoler på i den sportslige ledelsen. Det er også verdt å merke seg at Arnold er tett på en del tidligere United-spillere, som også ønsker å påvirke situasjonen.
Noen roller krever også en tydeliggjøring.
Er det for eksempel rett at Darren Fletcher, mannen som intervjuet Rangnick til managerjobben, er mannen som bør sitte ved siden av ham under kampene? Eller er det egentlig positivt at en som kjenner klubben og kulturen er så tett på den nye sjefen og hans trenerteam?
De trenerne kan forresten ikke forstå hvor vanskelig det er å slå selv de svakeste lagene i Premier League.
Annonse
Realiteten er imidlertid sånn, noe som ble veldig klart for dem da United spilte 1-1 mot et Newcastle- og Burnley-lag som kom til de kampene med bare én ligaseier hittil i sesongen. United slet også mot Norwich.
Det er mange som gjør det de best kan for å passe på seg selv også.
Rangnick bruker journalist Rapha Honigstein som medierådgiver. Han trenger det også, men langt i fra like mye som David Moyes i sin tid gjorde det.
Rangnick snakker veldig tydelig, med overbevisning og ærlig med så godt som perfekt engelsk, men han er for ærlig. Hvorfor er det også to versjoner av «sannheten» med noe av det han sier, noe som har ført til at spillere svarer via sosiale medier?
Rangnick tenker i alle fall på sin egen fremtid.
Hvis han, egentlig mot alle odds, skulle ledet United til Champions League-tittelen, så vil han styrke sin egen posisjon og makt videre.
Hvis han ikke klarer det, vil ikke det skje. Da vil du i stedet få lekkasjer om hvor svake treningsøktene hans er, og at trenerne hans ikke holder mål.
Spillere har alltid lekket interne ting om United, men det har blitt en større greie når United har vært dårlige. Spillere snakker jo med venner, agenter og journalister.
Jeg vil tro at jeg skriver omtrent 10 prosent av alt jeg hører. Resten er bakgrunnsinformasjon, ikke minst for å beskytte kilder som ikke ville snakket med meg om jeg jobbet annerledes.
Samtidig er jeg også en United-supporter, og jeg ønsker virkelig at laget gjør det bra. Jeg kunne lett lekket laget før kamper, men da ville jeg samtidig minsket sjansene for seier.
Det har vært tre ulike episoder de siste årene hvor motstandere har fått Uniteds lag i forkant fra sosiale medier, og så forandret sin egen taktikk på grunn av det.
Annonse
Det hendte motsatt vei en gang også, i en kamp United så vant.
Men hvorfor alle disse lekkasjene? Noen spillere har en klar agenda, og hvis du selv følte at du fortjente å spille så ville nok du kanskje også hatt det.
Spillerne har også en gjeng med egne ansatte rundt seg nå, ansatte som blant annet ringer journalister for å få frem spillerens syn, for å briefe eller svare på andres påstander om spilleren.
Dette har forandret seg veldig bare de siste fem årene innen fotballen. Det handler om alt som følger rundt de enorme pengene som er i omløp i engelsk fotball.
Mange supportere er ikke sikre på hva eller hvem de skal tro på, og humøret skifter avhengig av seirer, tap eller mange 1-1-kamper.
The club advised me to have time off due to personal reasons! But my headspace is clear and I’ll always be professional when called upon and give 100 percent
Bunnlinja er uansett at dette har vært en skuffende sesong så langt for United, men samtidig er de fortsatt med i Champions League. Spillerne tror faktisk også sterkt på at de kan slå Atlético Madrid, og er det egentlig så rart?
Atlético er riktignok regjerende La Liga-mestre, men nå ligger de på 5. plass, som United gjorde før seieren mot Brighton og de er også ute av form. Som United har virket å være.
Under Diego Simeones ledelse ble Atlético berømte for å ha et briljant forsvarsspill, men denne sesongen har de det verste forsvaret av alle på øvre halvdel av tabellen.
3000 United-supportere kommer til å reise til Madrid, i det som må sees på som en ordentlig godbit. Bryan Robson, Gary Neville og Sir Alex Ferguson reiser alle også til kampen – som supportere.
United har ansatt en supporter, Rick McGrath, for å håndtere supportere. Offentliggjøringen ble møtt med ros fra de fleste som kjenner eller har hørt om Rick, men kritikk fra alle de som ikke gjør det.
Rick har vært en supporter som har reist på hjemme- og bortekamper i hele sitt voksne liv. Han reiser med buss, og har hjulpet supportere på helt konkret vis så langt i jobben sin.
Det er jo en del ting som påvirker supportere som reiser på kamper, som for eksempel billettpriser, billettkvoter, mat og priser på drikke. Alle disse tingene har supportere hatt en del å si for de siste årene.
Annonse
Det er for eksempel derfor bortebillettene i Premier League har en makspris på 30 pund, og det er derfor billettprisene på Old Trafford ikke har økt de siste ti årene. Det er også derfor det er en mer rettferdig billettfordeling til bortekampene, det er derfor det er mer åpenhet rundt billettfordelingen, det er derfor det gis gratisbilletter til lokale skoler, det er derfor klubbene satte sesongkortene på pause under covid og det er derfor det er bedre stemning nå på Old Trafford, takket være The Red Army.
Det er også derfor det er såkalt safe standing på Old Trafford nå, og det er derfor alle supportere som reiste til LASK-kampen fikk pengene tilbake og alle som dro til Astana fikk en gratis tur betalt av klubben.
Alt dette skjedde nemlig ikke av seg selv, men fordi klubben var villig til å lytte og reagere på en måte klubben aldri gjorde da United vant alt.
Likevel vil noen supportere klage over absolutt alt med United.
Så skal det sies at supportere har rett til å klage, spesielt på eierne og måten de tok over United på som er like kontroversiell nå som den var i 2005, men samtidig kan mindre kamper som er av betydning for supporterne vinnes på veien.
Uniteds kommunikasjon har blitt veldig mye bedre, mye takket være Brooks, som nå slutter, og Andrew Ward.
Brooks kom til United i 2018, og hadde tre og et halvt kaotiske år, med fire forskjellige managere, Superligaen, supporterprotester, coronapandemien og Mason Greenwood-saken.
Nå vil et nytt fjes komme inn i hans rolle som sjef i kommunikasjonsavdelingen, og John Murtough får også en ny assistent.
Uniteds fotballdirektør trenger nemlig støtte siden han er mannen alle på Carrington nå går til hvis de har noe å klage på.
Spillernes foreldre går til ham, agenter gjør det og ansatte gjør det, i tillegg til de som jobber rett under ham, som akademisjef Nick Cox og sjefene for fotballavdelingen, Steve Brown og Alan Dawson, samt sjefsforhandler Matt Judge.
Så har vi også Simon Wells, som var Solskjærs personlige speider, Mick Court, teknisk sjefsspeider, sjefsspeider Jim Lawlor og sjefen for den globale speidervirksomheten, Marcel Bout.
Det har faktisk vært enda mer som har havnet på Murtoughs pult.
Da Uniteds kvinnelag var misfornøyde med treningsfasilitetene på Carrington forrige sesong, noe som førte til at den respekterte manageren Casey Stoney ga seg (enda en sentral person som har forsvunnet), så var det Murtough som måtte ta seg av det.
Samtidig forsvant Nicky Butt ut av klubben, noe som var enda en sentral person som forsvant.
Jeg snakket nylig med Butt en times tid, og den mest dominerende følelsen da samtalen var over var «jeg skulle ønske at han fortsatt var i United».
Det er så mye som er usikkert i United nå at jeg ikke har peiling på hvor United egentlig er på vei.
Samtidig blir en mann som jeg flere ganger har hørt omtalt som en mulig fremtidig sentral mann i United, Edwin var der Sar, kjørt knallhardt i Nederland for hvordan Ajax har håndtert saken der rundt Marc Overmars.
United forblir dermed en såpeopera med en ny episode nærmest daglig, noe som ikke er spesielt rart i en verden med et voldsomt hig etter daglige nyheter.
Som utgående Brooks sa det:
– Den umettelige medieinteressen og globale lidenskapen for United innebærer at man samtidig kan føle seg som om man er på toppen av verden og i stormens øye. Av og til skjer alt dette også på samme dag.
Etter Burnley-kampen forrige uke så traff jeg på en eldre United-supporter, Pete Molyneux. Han er mannen som holdt opp banneret «Tre år med unnskyldninger…Ta ra Fergie» i 1989.
Han har fulgt United hele livet, og fortalte meg:
– Hvis det er en ting jeg har lært her i livet så er det at du aldri vet når United snur det.
Som alle andre så håper jeg imidlertid det skjer raskt.