2021/22-sesongen er over, og det er på tide å se tilbake på hvordan det gikk med våre utlånte spillere denne sesongen.
Undertegnede har kategorisert Uniteds utlånte i følgende fire enkle kategorier:
Suksess
Ganske bra
Litt skuffende
Veldig skuffende
I denne artikkelen tar jeg for meg spillerne som har blitt plassert i de to sistnevnte kategoriene, mens dere her kan lese om de som hører hjemme i de to positive kategoriene.
Annonse
Spillerne som har vært på korttidslån til non-league har ikke blitt vurdert.
Som vanlig påvirkes vurderingene av forventningene, så noen spillere blir vurdert med et litt strengere blikk enn andre.
Så er det selvsagt verdt å huske på at en ikke nødvendigvis trenger å gjøre det stort på utlån for å få en god karriere. Da Harry Kane som 19-åring var på lån til Norwich og Leicester i 2012/13-sesongen, så spilte han til sammen 20 kamper, og scoret to mål (i Championship for Leicester).
Litt skuffende:
Amad Diallo (Rangers)
Amad scoret før fem minutter var gått av sin Atalanta-debut i 2019, og i januar gjorde han sannelig det samme for Rangers.
Da var det lett å få forhåpninger om at dette ville bli et glimrende låneopphold, men slik ble det dessverre ikke. Kjente navn som kommer til skotsk fotball ender ofte opp med å slite, og selv om det for Amads del ikke ble like ille som for Rangers-lagkamerat Aaron Ramsey, så var det han leverte fortsatt ganske skuffende, og han ble stort sett sittende på benken, eller kom inn mot slutten av kamper.
Så skal det sies at han leverte mye bedre etter topp seks-splitten i den skotske serien, for han hadde to innhopp med scoring i mai. Da var det lov til å håpe på et avgjørende innhopp i Europa League-finalen, men det ble som i alle andre Europa League-kamper etter at han kom til klubben: Amad ble sittende på benken som ubenyttet reserve.
Annonse
Noen dager senere fikk han derimot starte den skotske cupfinalen. Han imponerte ikke, og han ble byttet ut på 0-0, men det endte uansett med Rangers-triumf, slik at Amad fikk med seg en vinnermedalje fra oppholdet. Forhåpentligvis lærte Amad litt av oppholdet også, slik at han har med seg mer enn bare det.
Andreas Pereira (Flamengo)
Målet var å få solgt Andreas Pereira, men det blir ikke til Flamengo. Agenten har bekreftet at 26-åringen skal tilbake til europeisk fotball.
Det så lenge bra ut for Pereira i Flamengo, for han presterte godt der, men så kom nedturen for fullt da han tabbet seg ut i selveste Copa Libertadores-finalen i november, og Flamengo tapte den.
Prestasjonsnivået sank etter dette, og han har vært mer inn og ut av laget. Flamengo trakk seg fra den ferdigforhandlede avtalen de hadde med United, om et salg verdt drøyt 10 millioner euro.
Det som fort kunne blitt en suksesshistorie ble altså en skuffelse både for Pereira og kanskje også for United økonomisk.
Brandon Williams (Norwich City)
Brandon Williams har hatt en grei sesong i Norwich.
Annonse
Han har spilt 25+4 kamper (av 41 mulige) i Norwich etter at han dro dit, og har altså spilt mer enn han ikke har spilt, og han har levert ganske bra prestasjoner. Det er vesentlig mer fotball mot god motstand enn han ville fått i United, og et år som tredjevalg på begge backene i United ville neppe vært optimalt.
Likevel: Det er litt skuffende at han ikke har vist seg frem enda mer i Norwich, og at han bare har klart ett målpoeng hele sesongen (mot Everton i januar). Fremtiden i United er svært usikker, og at vi sier det er en klar indikasjon på at låneoppholdet ikke var en suksess.
Selvsagt er det formildende at Williams spilte på et lag som ikke fungerte spesielt godt, Norwich havnet tross alt nederst i Premier League, men det hadde uansett vært fint å se at han kunne skilt seg ut litt mer.
Enn så lenge er det Williams’ innstilling, og ikke ferdighetene, som er mest savnet i United.
Connor Stanley (Atlanta United 2)
Det begynner å bli en stund siden Stanleys opphold i Atlanta United 2 er over, men han har tross alt vært en av våre utlånte i løpet av denne sesongen.
Han var litt inn og ut av laget, men fikk en del spilletid alt i alt, men han imponerte ikke så veldig på den andre siden av Atlanterhavet.
Han er ventet å bli offisielt frigitt av United denne sommeren, etter at det lenge har vært åpenbart at han ikke vil ha en fremtid i United.
Ifølge lokalavisa skal Stanley allerede ha funnet seg ny klubb. Han prøvespilte for Bolton for ikke lenge siden, så skal vi gjette at det er der han havner?
Donny van de Beek (Everton)
Det ble lite spilletid i United, og det var derfor ingen stor overraskelse at Donny van de Beek ble lånt ut i januarvinduet.
Annonse
Nederlenderen endte i Everton, og der fikk han en del tillit i starten, og prestasjonene var varierende – men alt i alt ganske gode.
Dette kunne altså blitt en bra vår for Van de Beek, men så ble han skadet, og var ikke å se på banen i de neste elleve kampene.
Det ble bare fem kamper fra start for Everton, pluss to innhopp. I sesongens siste kamp, da Arsenal vant 5-1 mot Van de Beeks Everton, så scoret nederlenderen sitt eneste mål for Everton, så et litt skuffende låneopphold endte i det minste med en opptur.
Ethan Galbraith (Doncaster Rovers)
I januar var det spekulasjoner om at United kanskje kom til å hente Ethan Galbraith hjem fra bunnlaget Doncaster, og at han heller ville bli sendt til en Championship-klubb eller en toppklubb i League One. Interessen var der.
Til slutt endte det med at nordiren ble værende, og det gikk ikke spesielt bra.
Etter den imponerende høsten, hvor han leverte svært godt for et dysfunksjonelt lag, så ble våren en stor skuffelse. Først ble han skadet like etter at overgangsvinduet stengte, og da han kom tilbake så var ikke prestasjonene så gode, og han ble plutselig ofte vraket fra start.
Forutsigbart nok endte det med nedrykk for Doncaster. Mon tro om det ville skjedd om Galbraith hadde levert som på høsten? Det får vi aldri svar på, men det blir spennende å se hvor Galbraith spiller fotballen sin i 2022/23-sesongen, i alle fall.
Ethan Laird (Swansea/Bournemouth)
Strengt? Sannsynligvis. Han hadde en god høst i Swansea, og var det en viktig del av laget som en dynamisk spiller i et lag som manglet en del av nettopp det.
I tillegg endte han sesongen med et opprykk med Bournemouth.
Likevel: Våren var såpass skuffende for Laird at det går mye ut over helhetsinntrykket her. Hvis jeg hadde blitt spurt i januar om Laird kom til å spille Premier League-fotball i 2022/23-sesongen, så ville jeg svart ja. Nå er jeg langt mer usikker.
Annonse
At han ble flyttet fra Swansea til Bournemouth (som var en åpenbar opprykkskandidat, alt annet enn opprykk ville vært en liten katastrofe for dem) kunne vært et smart grep, for om Laird hadde blitt en viktig spiller for dem i løpet av våren, så ville et naturlig grep i sommer vært å sende ham til Bournemouth i Premier League igjen.
Nå er det mer usikkert om Bournemouth egentlig kommer til å satse på ham neste sesong, og vil andre Premier League-klubber gå for Laird per nå? Jeg er litt usikker, selv om jeg håper at svaret er ja – jeg er ganske stor fan av Laird.
Han spilte fast for Swansea, men for Bournemouth ble det bare fire kamper fra start, pluss to innhopp, og han ble vraket når det hele skulle avgjøres. Det som skjer i sommer, og på sensommeren, kommer uansett til å avgjøre hvordan jeg til slutt ser tilbake på Lairds 2021/22-sesong.
Reece Devine (St Johnstone/Walsall)
Muligheten til spill i Europa bidro til at utlånet til St Johnstone i høst var litt spennende – og det så ganske lovende ut da han startet tre av de første fem ligakampene + 1-1-kampen borte mot Galatasaray i Europa League-kvalifiseringen – men det ble etter hvert mindre og mindre spilletid i alle turneringer. Prestasjonene var ikke så verst, og mange supportere mente at han fortjente flere sjanser, men det var ingen overraskelse da han ble hentet tilbake fra lånet.
Han ble etter hvert sendt ut på lån igjen, denne gangen til League Two og Walsall, og der spilte han en del – i perioden hvor han var skadefri. Dessverre var han ute med skade i et tosifret antall kamper midt i låneoppholdet, og prestasjonene ellers var ikke imponerende nok til at det er grunn til å tro at Devine har en fremtid i United. En solid karriere i Football League skal han uansett være god nok til, og han har nok lært mye nyttig av disse låneoppholdene selv om det sportslig sett må sies å ha vært en nedtur.
Tahith Chong (Birmingham City)
Tahith Chong fikk mye tillit i Birmingham når han var skadefri, og han leverte gode prestasjoner også.
Det var ikke slik at det ble veldig mange målpoeng – hele laget gikk på et tidspunkt seks kamper uten å score, utrolig nok – men Chong var generelt et lyspunkt i Birmingham-laget på høsten. I alle fall frem til han ble skadet.
Da Chong ble skadet i slutten av oktober, så var han nemlig ute frem til slutten av februar. Da spilte han seks kamper før han ble skadet igjen, og kom først tilbake igjen i den siste serierunden.
Alt i alt må derfor 2021/22-sesongen regnes som en nedtur, etter at det så ganske spennende ut i starten.
Veldig skuffende:
Anthony Martial (Sevilla)
Martial håpet kanskje å få noen La Liga-mål på CV-en sin, men det ble det ikke noe av. Det eneste målet han scoret i Sevilla var mot Dinamo Zagreb i Europa League.
Det var Martials tredje kamp, og i kamp nummer to hadde han fått en målgivende pasning, så i starten så det jo lovende ut, men det ble ikke et eneste målpoeng til etter det.
Etter hvert lignet det mer og mer av den Martial-utgaven vi har sett litt for mye av i United de to siste sesongene, og mange supportere var misfornøyde med mengden spilletid franskmannen fikk, ut fra det han leverte. I tillegg hadde han noen småskader, men han fikk uansett mer enn nok med spilletid til å kunne levere noe mer, men det var fortsatt lite som minnet om den spilleren vi vet at Martial på sitt aller beste kan være.
Dette utlånet ble feil for alle involverte, pluss noen til:
For Sevillas del så fikk de ikke inn en spiller som bidro godt i jakten på topp fire (noe de klarte til slutt likevel), eller som klarte å bidra særlig mye i Europa League. Martial har scoret noen mål mot West Ham før, men David Moyes’ lag slo en målløs Martial ut av turneringen denne gangen.
For Martials del, så gjorde ikke det han viste i Sevilla det noe lettere for ham å finne seg en ny klubb (eller å få muligheten av Ten Hag i United).
For Uniteds del så ble det svært tynt i angrepet da Martial gikk på lån. Egentlig skulle det ikke vært noe problem, men så forsvant Mason Greenwood på grunn av overgrepsanklagene, og da kunne kanskje United trengt Martial.
…og det førte igjen til at United ikke lot Jesse Lingard gå.
– Anthony Martial kommer til å returnere til United. Vi brukte penger på ham, men det fungerte ikke. Han hadde også sine skader, men vi kommer ikke til å hente ham på en permanent overgang, sa Sevilla-president Jose Castro nylig.
Axel Tuanzebe (Aston Villa/Napoli)
Det så ganske bra ut i Aston Villa spilletidsmessig frem til Steven Gerrard kom inn, men den tidligere Liverpool-spilleren benket stort sett Tuanzebe.
At Tuanzebe derfor heller ble sendt til en ny klubb var ikke så overraskende, og United tok sjansen på å sende ham til Luciano Spalletti og Napoli.
Dessverre ble ikke det heller en suksess. Han spilte ti minutter mot Sampdoria i Serie A, og 120 minutter mot Fiorentina i Coppa Italia, men prestasjonene i sistnevnte kamp var ikke spesielt gode (selv om han ikke var alene om å slite), og han kom aldri på banen igjen for Napoli. Litt av det var på grunn av ryggplager, og litt var kanskje at han aldri klarte å oppnå Spallettis tillit.
Alt i alt ville det nok vært like greit om Tuanzebe bare hadde blitt værende i United hele forrige sesong.
D’Mani Mellor (Salford City)
Ble sendt ut på lån til Salford City i høst, men fikk minimalt med spilletid der. Stort sett var han ikke på benken heller. Det beste vi kan si om det låneoppholdet er at han ble hentet tilbake i januar, og at det sikkert var lærerikt å trene regelmessig med seniorspillere.
Det er en svært populær spiller som med det forsvinner, og mange av oss som følger med på akademiet har satt stor pris på Mellor. Han jobber alltid hardt, og han er en fin fyr som ofte spiller med et stort smil om munnen.
Jeg kommer til å savne Mellor, selv om valget om å la ham dra nå virker helt naturlig. Da han fikk A-lagsdebuten mot Astana i 2019, så skjønte jeg at det neppe ville bli den første av mange kamper, men du verden så trivelig at han i det minste fikk den ene kampen!
Lykke til videre, D’Mani!
Facundo Pellistri (Alavés)
Det ble en ny sesong i La Liga for Pellistri, men det har ikke vært en suksess, og da snakker vi ikke om nedrykket til Alavés.
Spilletiden har blitt redusert siden i fjor vår, og han startet bare seks Alavés-kamper hele denne sesongen – og ble byttet ut i samtlige seks kamper. Han spilte altså ikke en eneste hel kamp.
Han hadde totalt 17 innhopp (15 i ligaen), i mange av tilfellene har dette vært innhopp etter at kampuret har bikket 70 minutter.
I 2022 har han totalt vært på banen i fem Alavés-kamper (ingen fra start), med innhopp i det 85. minutt to ganger, i det 78. minutt, i det 66. minutt og det 60. minutt. Ellers har han stort sett vært ubenyttet innbytter, bortsett fra enkeltkamper hvor han ikke har vært i troppen heller.
Så vidt vi kan se har han ikke levert et eneste målpoeng for Alavés hele sesongen heller, så det er ikke slik at han fikk utnyttet spilletiden godt. Prestasjonene har da vært bedre for Uruguay sitt landslag, der han i løpet av 2022 har fått sine tre første landskamper (alle fra start) og han hadde to målgivende pasninger i 4-1-seieren mot Venezuela.
Han spiller definitivt ikke i Alavés neste sesong, i alle fall. Nå blir det viktig for United og Pellistri å finne en god løsning for den neste sesongen.
Teden Mengi (Birmingham City)
I vintervinduet dro Teden Mengi samme vei som Tahith Chong noen måneder tidligere: på lån til Birmingham City.
Dessverre stoppet ikke likhetene der, for også Mengi ble skadet etter en god start.
12. februar spilte Mengi mot Luton, og etter det var han bare på banen én gang til denne sesongen – og da måtte han ut med skade igjen etter rundt en halvtime på banen.
Mengi har talent, men skader har preget begge låneoppholdene han har hatt hittil (han gikk glipp av den dramatiske avslutningen av Derby Countys sesong i fjor på grunn av en skade han pådro seg i april).
Klubben hadde nok håpet at Mengi kunne vært klar for et Premier League-lån snart, men det virker svært usannsynlig basert på at han ikke har rukket å overbevise i divisjonen under ennå. Neste låneopphold blir viktig for Mengi om han skal redde United-karrieren.
Will Fish (Stockport County)
Noen ganger er det litt vanskelig å vurdere slike lån, siden det kommer litt an på hva formålet med lånet egentlig var, men det er vel naturlig å gå ut fra at United hadde håpet på at Fish skulle få spilletid.
Selv om det er snakk om sekunder, så har han tross alt debutert for førstelaget til United, og det er snakk om nivå fem.
At Fish startet i serieåpningen var også en indikasjon på det. Problemet var bare at han – utenom et innhopp i sluttminuttene borte mot Maidenhead i september – aldri kom på banen igjen for Stockport, og han hadde bare ytterligere to kamper på benken.
Uansett grunn, så var ikke det det beste halvåret for Fish, som ikke virker å ha tatt spesielt store steg det siste året.
Lagkameratene i Stockport endte for øvrig opp med å rykke opp til slutt, og er med det endelig ute av non-league.