Mange har skuffet: – Håpet må være at United har truffet bedre i januar

Her er vår vurdering av hvordan det har gått med de utlånte hittil denne sesongen.

Vi er litt over halvspilt i 2020/21-sesongen, og det er på tide å se tilbake på hvordan det har gått med våre utlånte spillere hittil denne sesongen.

Undertegnede har i denne artikkelen kategorisert de utlånte i følgende fire kategorier:

  • Suksess
  • Ganske bra
  • Litt skuffende
  • Veldig skuffende

Følgende spillere har blitt sortert i disse kategoriene:

  • Aliou Traoré
  • Andreas Pereira
  • Diogo Dalot
  • Di’Shon Bernard
  • Dylan Levitt
  • Jacob Carney
  • James Garner
  • Joel Pereira
  • Matej Kovar
  • Max Haygarth
  • Max Taylor
  • Tahith Chong

Vi har i tillegg gjort noen ekstra utlån (Ethan Laird, Facundo Pellistri, Jesse Lingard og Teden Mengi) som vi omtaler nederst i saken, siden det er litt tidlig å vurdere de utlånene på samme måte som resten.

Suksess:

Ingen havnet i denne kategorien denne gangen.

Ganske bra:

Diogo Dalot (AC Milan)

AC Milan har hatt en strålende sesong hittil, og topper Serie A-tabellen. Diogo Dalot har fått en del spilletid – men er ikke noe førstevalg på dette Milan-laget. Det hadde vi dog heller ikke forventet.

Han har startet samtlige kamper i Coppa Italia og Europa League hittil, og har også fire kamper fra start i Serie A. Om en av backene mangler (eller trengs i en annen posisjon, så er Dalot den som går inn. Det har dermed blitt en del spilletid både på høyre- og venstresiden av forsvaret hittil.

På spilletidsfronten er det altså ikke dårlig, og et utlån til akkurat Serie A kan sikkert bidra til å forbedre portugiserens taktiske disiplin, men hva med prestasjonene?

Vi har sett en del av Dalots kamper for Milan, og han har stort sett vært OK. Det har vært få direkte dårlige opptredener, men heller ikke mange hvor en etterpå sitter igjen med inntrykket av at han har hatt en skikkelig god dag. Med litt bedre prestasjoner, eller eventuelt enda mer spilletid, ville vi fort flyttet ham opp i suksesskategorien, men helt der er han ikke.

GANSKE BRA UTLÅN: Diogo Dalot klarer seg OK for serielederen i Serie A.

Di’Shon Bernard (Salford City)

Di’Shon Bernard ble hentet inn til Salford City kort tid etter at de hadde sparket Graham Alexander, og de ble på den tida styrt midlertidig av Paul Scholes.

Bernard fikk bare ett innhopp under Scholes’ tid, men da en annen ex-red i Richie Wellens ble ansatt, så kom Bernard raskt inn på laget, og han har etter det vært fast.

Han har som regel klart seg bra, og er en del av det forsvaret som slipper inn færrest mål i League Two, og stopperen har til og med bidratt med to mål.

Så er vel egentlig spørsmålet om ikke vi skulle forventet litt mer enn League Two-fotball for 20-åringen som allerede har spilt i Europa League. Uansett har låneoppholdet hittil vært ganske bra, selv om det nok er tvilsomt at fremtiden ligger i United. Med én A-lagskamp, og ett selvmål, så risikerer Bernard at United-karrieren hans i all hovedsak vil huskes som et typisk quizspørsmål.

EN DEL AV LEAGUE TWOS BESTE FORSVAR: Di’Shon Bernard.

Jacob Carney (Brighouse Town/Portadown)

For keepere handler det jo mye om å få spilletid, og dermed blir det innimellom noen lån til litt lavere nivå enn en kanskje skulle tro var passende, og Carneys lån til Brighouse Town handlet nok mest om det å spille regelmessig fotball mot menn.

Carney var fast på laget der, og det virket som om han gjorde det ok (det er litt begrenset hvor mye informasjon det var å oppdrive), men så stoppet sesongen opp på grunn av pandemien, og nå har han heller blitt lånt ut til den nordirske toppdivisjonen. Han har altså gått fra nivå åtte til øverste nivå på kort tid, i alle fall!

Han skal ha gjort det bra i de første kampene for Portadown, men det er selvsagt tidlig å vurdere akkurat det låneoppholdet, men Carney får i alle fall litt spilletid, og det er positivt. Det er vel kanskje ikke så mye som tyder på en fremtid i United, men akkurat det gjelder jo mange her.

SPILLER TOPPDIVISJONSFOTBALL: Jacob Carney.

Max Haygarth (Brentford – nå solgt)

Da Max Haygarth ble lånt ut til Brentfords såkalte B-lag, så var det naturlig å anta at dette etter hvert kom til å bli en permanent overgang. Brentford henter ikke inn spillere på lån på denne måten uten å ha planer om å hente dem – dette var vel mer som et slags prøvespill enn som et vanlig lån.

Haygarth gjorde det godt for dette B-laget i de hyppige treningskampene mot god U23-motstand, og han fikk etter hvert sjansen for A-laget til Brentford også, som denne sesongen igjen skal kjempe om et opprykk til Premier League.

Låneoppholdet ble trolig som planlagt – og så kan vi vel heller si at det var litt skuffende at han ikke har en United-fremtid, men for Haygarths karriere kan nok dette fort ha vært bra, hvis veien til førstelaget ikke blir for lang i Brentford også.

Lykke til i Brentford, Max!

HAR FORLATT UNITED: Max Haygarth.

Litt skuffende:

Aliou Traoré (Caen)

Traoré har fått en del spilletid i hjemlandet, men det har ofte vært som innbytter heller enn som en del av førsteelleveren, selv om han har startet noen kamper også.

Han har sjeldent vist seg som en spesielt avgjørende skikkelse for Caen, og det må sies å være litt skuffende for en spiller som ble regnet som et stort talent da han ankom United, men som har vist skuffende lite utvikling de siste årene.

Vi vet at han har mye i seg på sitt beste – og da er det skuffende å se ham i en birolle på et middelmådig lag på nivå to i Frankrike som 20-åring.

Det skal sies at han har startet to kamper i 2021, og det er jo lov til å håpe at våren blir helt annerledes, men akkurat nå skal han være skadet.

ALIOU TRAORÉ: Kan han fortsatt ha en United-fremtid? Akkurat nå er det ikke så mye som tyder på det.

Andreas Pereira (Lazio)

Andreas Pereira er lånt ut til en ganske god klubb, og det preger naturlig nok også mengden spilletid.

Han har spilt 13 kamper i Serie A, men det er bare to av disse kampene han har spilt mer enn 20 minutter i. I den ene, mot Torino, så scoret han, og da ble han likevel byttet ut i pausen – i etterkant av målet sitt hadde han laget straffespark til Torino, i tillegg til å pådra seg et gult kort kort tid før pause, så Simone Inzaghi følte vel kanskje ikke at det var helt trygt å ha Pereira utpå der selv om han hadde scoret Lazios eneste mål.

Alt i alt har det blitt litt for lite spilletid, og litt for få målpoeng, til at Pereira vil kunne være fornøyd med dette låneoppholdet hittil. Det virker enn så lenge ikke så realistisk at Lazio kommer til å hente ham permanent.

Forrige innhopp var uansett ganske lovende – da endte han opp med en målgivende 105 sekunder etter å ha blitt byttet inn. Han trenger innhopp som det om våren skal bli vesentlig annerledes.

INGEN STOR SUKSESS: Andreas Pereira.

James Garner (Watford/Nottingham Forest)

James Garner er en spiller det har vært store forhåpninger til i Manchester United, og 19-åringen har fått sju opptredener på A-laget av Ole Gunnar Solskjær. Spesielt forrige sesong tok han store steg på U23-laget, og denne sesongen var det på tide med et utlån, siden U23-fotball på ingen måte var nok for ham nå.

Det var stor kamp om Garners signatur, og undertegnede ble ganske overrasket over at valget falt på akkurat Watford, hvor kampen om en plass på midtbanen var så tøff. Egentlig er det jo bare sunt å bli vant til siden det selvsagt vil bli det i United også, men samtidig var det en ganske stor risiko for at opprykksjagende Watford ikke ville være særlig tålmodige, og i tillegg var det også ganske sannsynlig at eventuelle managerskifter ville påvirke Garners situasjon.

SPILTE HALVE SESONGEN I WATFORD: James Garner.

Vladimir Ivic (som ledet laget i starten av sesongen) hadde en del tillit til Garner, og når han var på banen tok han gjerne dødballene, men han klarte ikke å ta nok tak i kampene til at han nødvendigvis fortjente å være et udiskutabelt førstevalg. Mengden spilletid var uansett såpass solid at United trolig var ganske fornøyde – helt frem til Ivic mistet jobben like før jul.

Watford erstattet ham med Xisco, og plutselig ble det 40 minutter spilletid på seks kamper, og lånet ble avsluttet.

Nå har han havnet i Nottingham Forest, og der startet han godt. Det lover godt for videre spilletid – men mest av alt må nivået på prestasjonene opp fra Watford-perioden slik at han neste sesong ideelt sett kan spille Premier League-fotball (muligens på nok et lån).

GJORDE DET GODT I DEBUTEN: James Garner skal spille for Nottingham Forest ut sesongen.

Max Taylor (Kidderminster Harriers)

Max Taylor ble koblet til MK Dons før sesongen, litt overraskende, men havnet heller nede i National League North, i Kidderminster.

Der spilte han fast i starten av sesong, men han forsvant etter hvert mer og mer ut av laget, og i det siste har det ikke blitt spilt fotball i National League North.

Alt tyder på at Taylor ikke har noen fremtid i United, men dette lånet har i alle fall ikke vært noen stor suksess hittil.

UTLÅNT TIL KIDDERMINSTER: Max Taylor.

Tahith Chong (Werder Bremen/Club Brugge)

Tahith Chong ble lånt ut til Werder Bremen i den første halvdelen av sesongen, og det var nok en nyttig erfaring – og han fikk mer spilletid på toppnivå enn han ville gjort om han ble værende i klubben.

Han har som regel fått spilletid i de fleste kamper, selv om det ofte har vært i form av innhopp på mindre enn 20 minutter. Samtidig startet han også noen kamper i Bundesliga og i den tyske cupen.

Han har bidratt med noen målpoeng (spesielt i cupen), og har hatt enkelte brukbare innhopp, men alt i alt gjorde han sjeldent nok til å overbevise manager Florian Kohfeldt om at han burde spille fra start, for det ble for mange svake prestasjoner.

I GODT DRIV: Tahith Chong, her i aksjon mot Stuttgart.

Etter hvert i januar ble det veldig lite spilletid, og i helga ble lånet avbrutt bare noen timer etter at han satt på benken for Werder Bremen, og han ble heller lånt ut til Club Brugge.

Han scoret i debuten for Club Brugge, men det var i en cupkamp mot et amatørlag, og det faktum at han ikke kom med i Europa League-troppen (kun tre endringer var mulig, og Chong ble da ikke prioritert fremfor de andre nysigneringene) er vel et tegn på at han ikke nødvendigvis får hovedrollen i Club Brugge heller. Forhåpentligvis kan han uansett spille på seg litt selvtillit, og levere bedre enn i Werder Bremen.

I CLUB BRUGGE: Tahith Chong.

Veldig skuffende:

Dylan Levitt (Charlton Athletic)

Hvorfor akkurat Charlton? Var det for å gi Levitt skikkelig konkurranse om plassen? Eller er det altfor lite gjennomtenkt hvor United sender spillerne?

Det er ikke godt å si, men Levitt ble i alle fall sendt til Charlton denne sesongen, et lag med mange solide midtbanespillere, og vesentlig større mangler i andre posisjoner. Forutsigbart nok ble det da lite spilletid siden Levitt ikke tok sjansen i de kampene han fikk.

Dermed ble han sittende på benken en del, og så ble han på toppen av det hele smittet av coronaviruset, og var dermed ute en stund på grunn av det også. Ingen ble overrasket da lånet ble avsluttet i starten av januar.

Han skal ha vært aktuell for et nytt utlån, men det ble ikke noe av det, og dermed må han heller prøve å dominere U23-midtbanen fremover.

UVANLIG SYN: Dylan Levitt i en av tre opptredener for Charlton.

Joel Pereira (Huddersfield Town)

Joel Pereira hadde et forferdelig opphold i Hearts, og må ta sin del av skylda for at det ble nedrykk for Edinburgh-klubben, og han ble slaktet fullstendig da undertegnede snakket med journalistene (og Hearts-supporterne) Joel Sked og Craig Fowler underveis i forrige sesong.

Denne sesongen har han vært i Huddersfield, og der har han nesten ikke spilt. Nå ble han nok heller ikke hentet inn for å gå inn i startelleveren, men trener Carlos Corberán har åpenbart heller ikke sett noen grunn til å forandre på det, selv om Pereira i utgangspunktet skal passe Corberáns spillende spillestil ganske godt.

Én sjanse har han fått for Huddersfield, og da slapp han inn fire mål, fikk en firer på børsen i lokalavisa, og var skyld eller delvis skyld i to av motstander Stokes mål.

Kontrakten går mot slutten, og det er lite som tyder på at han får flere kamper for Manchester Uniteds A-lag.

SLITER: Joel Pereira.

Matej Kovar (Swindon Town)

Matej Kovar imponerte såpass for U23-laget i fjor at det egentlig var ganske store forventninger til dette lånet – kunne han ta en Dean Henderson, og bygge seg oppover i retning av A-laget?

Svaret var dessverre at han ikke fremstod som klar for League One-fotball. 

Oppholdet hans i Swindon ble rett og slett alt annet enn en suksess. Swindon slet, så det var ikke bare enkelt for han der, men samtidig var han litt for ofte en bidragsyter til problemene. Det var ingen overraskelse da lånet ble avsluttet i starten av januar.

KOVAR: «Matej, kan du oppsummere Swindon-oppholdet ditt i et ansiktsuttrykk…?»

Traff United bedre i januar?

Når vi tidligere har gjort vurderinger av de utlånte, så har det vanligvis vært noen udiskutable suksesshistorier, men slik er det egentlig ikke akkurat nå – som reflektert i kategoriseringen over.

I noen tilfeller virker det rett og slett som at en har valgt feil klubb til spillerne, i andre tilfeller har spillerne rett og slett skuffet.

Håpet må være være at en har truffet bedre nå i januar.

Tilsynelatende har både Chong og Garner fått mer passende klubber å gå til, i tillegg at Carney har gått til en klubb hvor han får spille.

Ellers har ytterligere fire spillere blitt lånt ut:

  • Ethan Laird: Lånt ut til MK Dons, og spiller nå regelmessig League One-fotball på vingbacken til et svært spillende lag. Har foreløpig levert OK uten å briljere.
  • Jesse Lingard: Har som kjent gått på lån til West Ham. Om vi baserer alt på debuten, der han scoret to mål, så ser det ut til at United har funnet riktig klubb for ham. Samtidig må han jo levere varene videre også.
  • Facundo Pellistri: Lånt ut til Alavés. Nedrykkskamp i La Liga for uruguyaneren, som forhåpentligvis får tilstrekkelig med spilletid der.
  • Teden Mengi: Det 18 år gamle stoppertalentet har blitt lånt ut til Wayne Rooneys Derby County. Derby har hatt en meget god statistikk defensivt under Rooney, og det øker jo sjansen for at dette blir et opphold der han ikke er i førsteelleveren, men litt spilletid bør det jo uansett kunne bli. Kanskje hjelper det Mengi at Derby slapp inn tre mål mot Rotherham (som ligger under streken) på onsdag…?
HYSJ: Jesse Lingard scoret to av målene i West Hams 3-1-seier borte mot Aston Villa.

Powered by Labrador CMS