Ceferin

Ceferin: – De vil bli holdt ansvarlige

Manchester United, samt 11 andre storklubber, brøt ut av det europeiske fotballsamfunnet natt til mandag. Det vil få konsekvenser, sier UEFAs president.

Publisert Sist oppdatert

Superligaprosjektet har blitt erklært dødt for denne gang, men det er ingenting som tyder på at etterspillet vil være over med det første. Flere mener at de 12 utbryterklubbene må straffes, både av sine nasjonale ligaer, og av UEFA.

Nå antyder Aleksander Ceferin, lederen av det europeiske fotballforbundet, at klubbene kan forvente seg sanksjoner fra UEFA-hold.

– Alle må ta konsekvensene for det de har gjort, og vi kan ikke late som om ingenting har skjedd. Du kan ikke gjøre noe sånt, og deretter si: «Jeg har allerede blitt straffet, fordi alle hater meg», sier sloveneren i et intervju med Daily Mail.

Skiller de engelske klubbene fra de andre

Blant de mulige konsekvensene som har blitt nevnt for utbryterne, er utestengelse fra de europeiske klubbturneringene. Ceferin vil ikke si hvilken straff han mener de 12 klubbene bør få, men uttrykker at klubbene bare kan skylde på seg selv for eventuelle sanksjoner.

– Problemene deres skyldes utelukkende dem selv. Det de gjorde er ikke greit, og vi får se i løpet av de neste par dagene hva vi gjør for noe.

glazer
UNITED-EIERE: Avram og Joel Glazer er del av familien som eier United. Sistnevnte var også viseformann i den kortlivede superligaen.

Det er dog mulig at enkelte av klubbene slipper billigere unna enn andre. Da Ceferin møtte pressen mandag, appellerte han spesifikt til de engelske klubbene, og ba dem om å endre mening om deltakelsen i den kontroversielle superligaen.

Tirsdag fulgte samtlige av de seks engelske klubbene opp med å trekke seg fra prosjektet. UEFAs slovenske leder antyder at det kan være formildende når straffutmålingen etter hvert finner sted.

– For min del er det en klar forskjell mellom de engelske klubbene og de seks andre. De trakk seg ut først, de innrømmet sine feil. Du må ha en viss storhet for å kunne si: «Jeg tok feil».

OT (1)
TRAKK SEG: Aleksander Ceferin fordømmer United og de 12 andre utbryterne, men roser samtidig de engelske klubbene for å trekke seg først.

Sloveneren forteller også at han anser Real Madrid, Barcelona og Juventus – klubbene som fortsatt ikke har forlatt superligaen – som verstingene blant de 12 klubbene.

– For meg er det tre grupper blant disse 12. De seks engelske, som dro først. De tre andre (Atletico Madrid, Inter og AC Milan) etter dem. Så kommer de som mener jorden er flat, og at superligaen fortsatt eksisterer, sier Ceferin og fortsetter:

– Men alle vil bli holdt ansvarlige. Hvordan, det får vi se på.

Åpner for å vrake sikkerhetsnett

En mulig konsekvens av ukens superligadrama, er en endring i det nye Champions League-vedtaket, som ble stemt gjennom av UEFA på mandag. Endringen betyr at mesterligaen fra og med 2024 vil bestå av 36 lag, istedenfor dagens 32.

To av disse ekstraplassene vil blitt holdt av til de lagene med høyest UEFA-koeffisient som ikke kvalifiserer seg til turneringen på vanlig måte.

MISTER SIKKERHETSNETT: Liverpool har hatt en tung sesong under Jürgen Klopp, men ville fortsatt fått mesterligaplass, dersom det nye turneringskonseptet hadde vært i bruk i dag.

Med andre ord gir det en slags «lucky loser»-plass til de beste lagene. Daily Mail skriver at dersom regelen hadde vært i bruk denne sesongen, ville den mest sannsynlig gitt Liverpool og Borussia Dortmund innpass i mesterligaen, til tross for deres svake ligaplasseringer.

Nå åpner Ceferin for å vrake denne ordningen.

– Det finnes alltid en mulighet for å gjøre endringer. Alle endringer er mulige.

Hyller fansen

Samtidig benytter Ceferin muligheten til å hylle alle dem som har stått imot utbryterne. UEFA-presidenten trekker først og fremst frem supporterne, som har møtt prosjektet med nærmest unison fordømmelse.

– Jeg ble fullstendig imponert av reaksjonen til supporterne, hele fotballsamfunnet. Jeg har aldri sett dette før, sier Ceferin, som forteller at han nå vil jobbe for at supporterne skal få mer innflytelse i det europeiske fotballforbundet.

protest1
SINTE FANS: Superligaprosjektet har ført til store protester blant supportere av engelske fotballklubber, også etter at superligaen ble oppløst.

Ceferin har også flere på sin takkeliste:

– UEFA gjorde sin del, klubbene som sto ved oss gjorde sin del. Selvfølgelig gjorde de britiske myndighetene sin del. Men det desidert største delen ble gjort av supporterne.

Ceferin hyller altså de britiske myndighetene, etter at de gikk hardt ut mot prosjektet. Statsminister Boris Johnson truet blant annet de engelske utbryterklubbene med en «legislativ bombe», for å stanse superligaen.

UEFAs slovenske president forteller at han hadde en rekke telefonsamtaler med både Johnson og idrettsminister Oliver Dowden i løpet av den 48 timer lange superligastormen.

– De var på riktig side av historien, på riktig tid, mener Ceferin.

Alt i alt er Ceferin fornøyd med lærepengen den siste uken har vært for eierne til kontinentets største fotballklubber.

– Denne samlede innsatsen viser at ikke alt er til salgs. Du kan ikke komme med milliardene dine og si: «Jeg bryr meg ikke om tradisjoner, historie, de tingene du elsker, fordi jeg har penger til å kjøpe alt». Nei! Det er ikke sånn det fungerer.

Powered by Labrador CMS