Den svake pundkursen har kostet Manchester United dyrt det siste året og er trolig en sterkt medvirkende årsak til at Glazer-familien ikke vil ta utbytte dette halvåret. Det er første gang siden 2016 at familien avstår fra utbytte.
Det kommer frem av de ferske regnskapstallene som Manchester United presenterte sent torsdag kveld. Tallene United la frem er fra 1. kvartal som strekker seg fra 1. juli til 30. september i regnskapsåret 2022/23.
Selv om regnskapstallene isolert sett inneholder overraskende gode tall på flere områder, har den samlede gjelden til United økt betydelig.
Vekslingskursen gir gigantsmell
Selv om Uniteds orginale bruttogjeld fremdeles er på 650 millioner dollar, det samme beløpet som i 1. kvartal i 2021/22, har det svake pundet og den sterke dollaren kosten United dyrt.
Annonse
Svært dyrt viser det seg.
30 september 2021 var vekslingskursen mellom amerikanske dollar og britiske pund på 1,3506, mens den ett år etter var på 1,1173. Konvertert til pund har Uniteds opprinnelige bruttogjeld derfor økt fra 476,2 millioner pund til 577,4 millioner pund.
Selv om dette med tid trolig vil jevne seg ut, er det liten tvil om at det vil få enkelte varsellamper til å blinke på Old Trafford.
I tillegg til den dårlige valutakursen sett med United-øyne, har United også 102.9 millioner pund igjeld fra sin kredittordning sammenlignet med 62.2 millioner per 30 september 2021.
Styret i United, der Glazer-søsknene i realiteten sitter med makten, har bestemt at det ikke skal utbetales halvårlig aksjeutbytte.
De viktigste nøkkeltallene fra Uniteds regnskap:
Manchester United PLC 1. kv
2022/23
2021/22
Endring %
Omsetning
143.7
126,5
13.6%
Kommersielle inntekter
£87.4
64,4
35.7%
TV-rettigheter
35.0
43,3
– 19.2%
Inntekter fra kampdag
21.3
18,8
13.3%
EBITDA
23,627
11,183
Alle tall i millioner pund
EBITDA er en engelsk forkortelse for «Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization», som på norsk kan oversettes med «inntjening før renter, skatt, avskrivninger og nedskrivninger.
Annonse
En grei måte å beskrive EBITDA på er at det beskriver brutto driftsresultat, med andre ord driftsinntekter minus driftskostnader, som igjen er justert for avskrivinger som ikke har noen effekt på selskapets likviditet.
Solid vekst i sponsormarkedet
Til tross for at United ikke spiller i Champions League denne sesongen og at klubben gjennomførte flere betydelige investeringer på overgangsmarkedet i sommer, viser tallene at økonomien til United gjør fremskritt på flere områder
Koronapandemien sørget for en markant nedgang i de kommersielle inntektene for United i 2020/21-regnskapet. Nedgangen skyldtes ikke først og fremst at sponsorene flyktet fra United, men at en rekke av sponsorene fikk utsatt betalingsfrister i en tid der mange multinasjonale bedrifter slet tungt.
Nå viser de kommersielle inntektene til United en økning på hele 35,7 prosent sammenlignet med samme periode ifjor etter at United fikk på plass flere nye sponsoravtaler.
Selv om Manchester United omsider fikk på plass en avtale for sponsing av treningsutstyret med Tezos, har klubben trolig allerede startet arbeidet med å finne en ny draktsponsor etter at det ble kjent at TeamViewer angivelig ønsker å avslutte avtalen med United som går ut i 2026.
Fansen svikter ikke
Ettersom Manchester United ikke spiller Champions League denne sesongen, må spillerne godta betydelige lønnskutt, og noe av inntektsfallet ved å spille Europa League kompenseres av nettopp dette lønnskuttet.
Annonse
Uniteds lønnskostnader i 1. kvartal var på 82.3 millioner pund og det er 6,2 millioner pund, eller syv prosent om du vil, mindre enn på samme tid sist sesong. Lønnskodtnadene i United utgjør nå 57,3 prosent av omsetningen. På samme tid sist sesong var tallet 70 prosent.
Én gruppe som derimot ikke svikter United er fansen. Inntektene fra kampdager på Old Trafford viser en økning i inntektene på 13,3 prosent.
Det er også verdt å legge merke til at Manchester United hadde et utlegg på spillerkjøp i 1. kvartal på 88,3 millioner pund sammenlignet med 27,2 i 1. kvartal i 2021. Det er en sterkt medvirkende årsak til at Uniteds kontantbeholdning nå er på «skarve» 24.3 millioner pund sammenlignet med 98.7 millioner i 1. kvartal 2021.
For Richard Arnold og United-ledelsen viser regnskapstallene med all tydelighet hvor viktig det vil være å få United tilbake i Champions League, både for å øke TV-rettighetene og gjøre United enda mer attraktive på sponsormarkedet.
For Glazer-familiens del har det derimot blitt så mange usikkerhetsmomenter knyttet til fremtidig inntektsvekst, målt opp mot gjelden, at det trolig forklarer hvorfor den amerikanske eierfamilien nå, for første gang siden oppgjøpet i 2005, åpner for å selge klubben.